Salarii pe masura performantelor

miercuri, 30 mai 2001, 23:00
4 MIN
 Salarii pe masura performantelor

Guvernul vrea sa intareasca disciplina economico-financiara in cadrul companiilor cu capital majoritar de stat, printr-o ordonanta de urgenta care prevede sanctiuni drastice pentru directorii acestora, act normativ care insa nu va "deranja" societatile financiar-bancare si de asigurari.
Potrivit proiectului de act normativ, regiile autonome, societatile si companiile nationale, precum si societatile comerciale la care statul este actionar majoritar vor anexa la bugetele de venituri si cheltuieli programe anuale de reducere a restantelor catre bugetul de stat, cele locale, cel al asigurarilor sociale de stat, fonduri speciale sau alti creditori. Sumele din programele respective vor fi exprimate atit in preturi curente, cit si in preturi comparabile, actualizate cu indicele de crestere a preturilor fata de data de 31 decembrie a anului anterior. In aceste programe vor fi precizate explicit limitele maxime pe care le pot atinge creantele si platile restante.
Ordonanta prevede masuri coercitive pentru reducerea pierderilor si diminuarea volumului platilor restante.
In Roman sint trei mari societati cu capital majoritar de stat: Petrotub, Romanceram si Polirom. In timp ce Petrotub si Romanceram si-au incheiat anul economico-financiar precedent cu profit, societatea Polirom este inchisa de mai multi ani si inregistreaza un volum de datorii mai mare decit valoarea capitalului social. Din pacate, salariilor membrilor de conducere ai acestor societati, ca si nivelul datoriilor pe care le inregistreaza la aceasta data, nu pot fi facute publice, pe motiv de confidentialitate. Cert este ca salariul pe care il vor primi cei trei manageri, in cazul in care proiectul de lege este transformat in act normativ, va fi, in cel mai bun caz, echivalent cu cel al unui subsecretar de stat, care primeste 37 de milioane de lei.
Salarii pe masura productivitati muncii
Astfel, indicele cistigului salarial mediu in companiile de stat nu poate fi mai mare decit indicele productivitatii muncii, calculat in preturi comparabile.
Pentru a se asigura ca actul normativ va avea efectele scontate, Guvernul a prevazut ca la companiile de stat conducerea va fi asigurata pe baza unui contract de performanta, care va fi anexat la contractul individual de munca. In acest document vor fi prevazute criterii de reducere a creantelor si platilor restante, a pierderilor, precum si de crestere a productivitatii muncii.
Insa principala prevedere a ordonantei, care va deranja cu siguranta oligarhia conducatorilor firmelor de stat, se refera la faptul ca salariul acestora nu va putea fi mai mare decit cel al unui subsecretar de stat. Doar daca reduce pierderile si arieratele, conducatorul unitatii poate primi lunar, sub forma de sporuri, adaosuri sau prime, o suma care nu poate depasi 50% din salariul de baza. Anual, el poate primi si un premiu nu mai mare de echivalentul fondului anual corespunzator salariului propriu.
Cei care ocupa functii de conducere in cadrul companiilor de stat nu-si vor putea primi nici macar salariul de baza integral daca programul de reducere a creantelor si platilor restante, in preturi comparabile, nu a fost respectat. Drepturile salariale se pot diminua, in caz contrar, cu pina la 30% din salariul de baza. Nerespectarea acestei dispozitii constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 50 la 100 milioane de lei. Mai mult, drepturile salariale platite fara respectarea prevederilor ordonantei vor fi considerate venituri ilicite, care vor fi recuperate conform legislatiei in vigoare.
Managerii trebuie sa faca rapoarte lunare catre APAPS
Toate companiile vizate de acest proiect de ordonanta de urgenta au obligatia de a transmite, pina la data de 25 a fiecarei luni, ministerelor de care depind, Autoritatii pentru Privatizarea si Administrarea Participatiunilor Statului sau organelor administratiei publice centrale sau locale situatia cheltuielilor cu salariile realizate in luna anterioara. De asemenea, vor fi comunicate structura fondului de salarii, inclusiv fondul de salarii pentru conducatorul unitatii, evolutia creantelor, a platilor restante si a pierderilor. Acestea vor fi insotite de o analiza a cauzelor nerealizarii obiectivelor si de masurile pentru recuperarea acestor intirzieri. In caz contrar, directorul companiei respective va fi pasibil de amenda de la 25 la 75 milioane de lei.
Toate amenzile prevazute de acest proiect de act normativ vor fi actualizate prin hotarire de Guvern, in functie de rata inflatiei. Constatarea contraventiilor si aplicarea amenzilor se vor face, dupa caz, de catre reprezentantii imputerniciti ai Ministerelor Finantelor Publice si Muncii si Solidaritatii Sociale.
Directorii bancilor de stat scapa fara dureri de cap
Penultimul articol al proiectului de act normativ aduce, fara nici o explicatie, o mare surpriza. Ordonanta nu se va aplica societatilor financiar-bancare si de asigurari cu capital de stat. In consecinta, directorii din acest domeniu isi vor putea incasa linistiti zecile de milioane lunar, fara a avea stresul cresterii productivitatii muncii sau achitarii datoriilor.
De la aplicarea prevederilor ordonantei vor fi exceptate si companiile la care stabilirea tarifelor, facturarea si incasarea prestatiilor se realizeaza de catre organismele internationale abilitate, pe baza unor conventii la care Romania a aderat. (Camelia CAZONI)

Comentarii