Umaro vrea sa cumpere turnatoria Fontax

luni, 28 mai 2001, 23:00
3 MIN
 Umaro vrea sa cumpere turnatoria Fontax

La sfirsitul saptaminii trecute a avut loc intrunirea Consiliului de Administratie de la Umaro. Scopul intilnirii a fost acela de studiere a bilantului de activitate al societatii pe primele patru luni ale acestui an si probleme de ordin organizatoric. "La sfirsitul lunii aprilie am inregistrat 520 de milioane de lei profit, la o cifra de afaceri de circa 19 miliarde de lei", a precizat Alexandru Oncica, directorul societatii Umaro. Tot in cadrul sedintei CA, de simbata, s-a pus in discutie posibilitatea achizitionarii turnatoriei de la Fontax. "Pentru a cumpara turnatoria trebuie sa facem rost de bani, aceasta fiind marea problema", ne-a mai spus directorul general al Umaro. La inceptul acestui an, activele societatii Fontax erau evaluate la circa 32 de miliarde de lei, dublu fata de pretul la care s-a vindut societatea Umaro.
Unul alt punct fierbinte ale discutiilor a vizat extinderea contractelor de colaboare cu diverse firme straine. In acest sens, a fost un prim contact cu firma italiana CA-REDO, in vederea incheierii unui contract de livrare a unor linii de transfer pentru robotii industriali care se folosesc la producerea autoturismelor Fiat, Mercedes si Opel.
BCR si-a retras cererea de lichidare judiciara a Umaro
In ceea ce priveste conflictul dintre BCR si Umaro, acesta s-a stins, cele doua parti alegind o solutie de compromis. "BCR a solicitat reluarea procedurii de lichidare judiciara, fara nici un fel de avertisment, in vederea recuperarii unei datorii de 870 de milioane de lei. Puteau sa ne dea macar un telefon, dar n-au facut-o! Pina acum am platit circa 12 miliarde de lei si ei au solicitat declansarea procedurii de lichidare judiciara pentru 870 de milioane de lei! Aceasta situatie s-a rezolvat, pina la urma. Am eliberat bilete la ordin si vom plati cite 140 de milioane de lei pe luna. BCR si-a retras actiunea", a precizat Alexandru Oncica.
Sindicalistii vor sa li se garanteze locurile de munca
Unul din subiectele vehiculate pe la colturile fabricii este cel privitor la eventualele schimbari ale conducerii si de reducere de personal. Speculatiile nu s-au dovedit insa a fi reale intrucit, deocamdata, nu s-au luat decizii in acest sens. "In ceea ce priveste modificarea organigramei, nu s-a luat nici o decizie, deoarece la sedinta CA de vineri nu a fost prezent reprezentantul de la Finante", a precizat Vasile Mocanu, directorul Banc Post Roman, membru al CA de la Umaro. Cu toate acestea, decizia de transformare a celor cinci sectii ale fabricii in doua mai mari (prelucrari si montaj), prin absortie, a avut ca efect, insa, tulburarea linistii din cadrul sindicatelor. De aceea, reprezentantii sindicali au solicitat conducerii Umaro sa prezinte o garantie a mentinerii numarului de locuri de munca. "Acum, avem in fabrica 604 salariati, iar salariul mediu brut pe societate este de 2,7 milioane de lei. De la inceputul anului, s-au facut doua majorari de salarii, una de 10%, in martie, si una de 8,3%, in mai. Se va mai acorda o majorare in toamna, dar problema sindicalistilor nu este atit cresterea salariala, cit obtinerea garantiei pastrarii locurilor de munca. Nu le pot oferi salariatilor garantia mentinerii pe termen lung a locurilor de munca, dar subliniez faptul ca, in urmatoarea perioada de timp, nu se are in vedere nici o disponibilizare de personal", a mai adaugat directorul general al Umaro. (Camelia CAZONI)

Comentarii