Un romascan este autorul unei premiere mondiale in chirurgie

marți, 13 mai 2003, 23:00
3 MIN
 Un romascan este autorul unei premiere mondiale in chirurgie

Reputatul profesor Mihai Lucan a condus echipa operatorie de la Institutul de Urologie si Transplant Renal din Cluj (IUTR) care, alaturi de profesorul Ralph Senner, de la Clinica de Chirurgie Robotica Munchen, a realizat, luni, prima recoltare laparoscopica asistata de robotul Aesop in sistem de telemedicina Socrates. Cele doua echipe, conduse de la Cluj si Munchen, au realizat prima nefrectomie laparoscopica pentru transplant asistata robotic si de telemedicina din lume. Pe parcursul a cinci ore, a fost prelevat un rinichi de la o femeie in virsta de 31 de ani, organul fiind transplantat la fratele donatoarei, de 35 de ani, care facea dializa de sase luni.
Operatia a avut loc la IUTR Cluj, dar a fost efectuata, propriu-zis, de cei doi medici, unul roman si altul german, aflati la o distanta de 1.500 de kilometri unul de altul. Cei doi medici au fost in contact audio-video direct, astfel incit sa poata dirija robotul prin organism, spre zona de interes, pe baza informatiilor aparute pe monitoare. „Deocamata, este o deschidere de drum care sper sa permita si altora sa utilizeze aceasta metoda. Sper ca vor fi mai multe centre care sa poata face acest tip de interventie, de conexiuni la distanta, ce pot aduce oameni cu experienta unul linga altul fara sa fie nevoie sa parcurga drumuri lungi”, a declarat profesor doctor Mihai Lucan. Recunoscut pe plan mondial pentru pioneratul in domeniu si performantele chirurgicale atinse la IUTR, romascanul Mihai Lucan considera ca premiera mondiala de luni, 12 mai, va avea o semnificatie atunci cind ea va fi repetabila. „Computerizarea si introducera roboticii in chirurgie da posibilitatea efectuarii unor operatii, chiar ample, complicate – cum este aceasta de transplant renal – printr-un traumatism minim pentru organism. Asta inseamna ca taieturile sint mici, calitatea operatiie este foarte buna, deoarece atit computerul, cit si robotul, realizeaza un control foarte bun al gestului operator si, de asemeni, permite o externare foarte rapida a paciantului”, a declarat doctorul Mihai Lucan.
Primele operatii robotice au fost initiate la Cluj in luna ianuarie a acestui an, cind pacientii erau operati dimineata, iar seara plecau acasa. Dupa vizita facuta la o zi dupa operatie, doctorul Lucan a apreciat ca pacienta operata va pleca acasa astazi.
Renumele profesorului romascan Mihai Luca si al clinicii clujene, dar si relatia sentimentala, face ca, asa cum marturiseste medicul, cel putin doi romascani sa i se adreseze saptaminal. (Lucia CRAINICU, Cristiana BORTAS)
Ana Lucan, mama profesorului, locuieste pe strada Florilor din
Roman. In virsta de 80 de ani, sotie de general de armata,
ea povesteste ca Mihai era foarte studios si ca, de cind era mic, si-a dorit sa devina medic. „Avea vreo zece ani cind ne-a spus ca, atunci cind va fi mare, se va face doctor. Era un medic de familie care venea pe la noi si el era fascinat atunci cind il vedea. Asa a inceput dragostea pentru aceasta meserie. A urmat medicina la Bucuresti, unde a avut rezultate foarte bune. Dupa mai multi ani petrecuti in Capitala, dupa ’90, s-a mutat la Cluj. De fiecare data cind citesc despre el in ziar sau primesc telefoane de la vecini
sa deschid televizorul, am niste emotii greu de imaginat”, a spus
Ana Lucan.
Ea ne-a marturisit ca fiul sau, specialist de renume mondial in urologie, este foarte apropiat de ea. Dovada sint si scrisorile pe care si le trimit in mod frecvent. „Am mai avut un baiat, care mi-a murit la 49 de ani. Era colonel inginer si are doi copii. Doctorul are o fata, care are 30 de ani si este doctor ginecolog la Bucuresti. Are o fetita, Georgiana, care sta la Cluj si care este sufletul doctorului”, ne-a dezvaluit Ana Lucan.

Comentarii