1070 de miliarde, datoriile catre stat ale firmelor sucevene

miercuri, 14 februarie 2001, 00:00
5 MIN
 1070 de miliarde, datoriile catre stat ale firmelor sucevene

Potrivit datelor furnizate de Casa Judeteana de Pensii Suceava, valoarea totala a debitelor agentilor economici suceveni la bugetul asigurarilor sociale de stat este de 556 de miliarde de lei, incluzindu-se aici majorarile de intirziere. Pe primul loc al datornicilor troneaza detasat Sucursala Miniera Gura Humorului, cu o datorie totala ce depaseste 110 miliarde de lei. urmeaza, conform cifrelor puse la dispozitie, SC MES SA Suceava, cu o datorie totala de 32, 7 miliarde de lei, Mobstrat SA cu 29,6 miliarde de lei, STIF Falticeni cu 26,3 miliarde de lei, Star Mod cu 22,7 miliarde de lei, Sucursala Electrocentrale Suceava cu 19,7 miliarde de lei, Stimas SA cu 15,2 miliarde de lei, Sarex SA Radauti cu 11,7 miliarde de lei, Regia Uraniului Crucea cu 11,7 miliarde de lei, Montana SA Cimpulung Moldovenesc cu 11,1 miliarde de lei, Geomold Cimpulung cu 10,9 miliarde de lei, SC Bucovina SA Suceava cu 10,6 miliarde de lei, URB Rulmenti SA cu 10,5 miliarde de lei, Dorna Apemin SA Vatra Dornei cu 9,5 miliarde de lei, Forest Falt Falticeni cu 8,2 miliarde de lei si lista poate continua.
Interesant este ca unele societati comerciale, cum este cazul SC MES SA, nu isi recunosc in totalitate debitele. Astfel, Dumitru Duduman, directorul societatii amintite, declara ca datoria societatii la bugetul asigurarilor sociale nu este mai mare de 8 miliarde de lei, el afirmind ca exista acte de cotrol redactate chiar de catre inspectorii Casei de Pensii, care sa ateste acest lucru. Discutind despre acest nivel al datoriilor, directorul MES nu s-a declarat ingrijorat, bazindu-se pe un grafic de esalonari incheiat cu Directia Muncii (instiutie din care s-a desprins, incepind cu acest an, Casa Judeteana de Pensii). Dorind sa lamurim problema, ne-am adresat din nou Casei Judetene de Pensii. Directorul acestei institutii, Constantin Apetrei a explicat ca MES SA are intr-adevar o datorie de 32,7 miliarde de lei. Este drept ca, din aceasta suma, 23 de miliarde de lei constituie majorari de intirziere. "Poate ca domnul director nu mai tine cont de aceste majorari, dar ele exista. Legea ne obliga sa le calculam si sa le incasam. El nu si-a platit datoriile de cind lumea si se comporta ca si cind datoria ar fi de ieri. Regula este insa aceasta – daca nu platesti, dobinda creste", a declarat Constantin Apetrei.
Din pacate, armele pe care le au la indemina inspectorii casei de pensii pentru recuperarea debitelor restante de la agentii economici nu sint dintre cele mai eficiente. Prima solutie, care suna bine dar care, in fapt, nu a adus prea multe sume suplimentare in bugetul asigurarilor sociale este executarea silita a datornicilor. Cind pe capul agentului economic ramas de caruta se pun toti creditorii, bugetul asigurarilor sociale nu se prea alege cu mare lucru in urma acestor executari. S-au mai practicat de asemenea esalonari ale debitelor, in ideea ca, daca vor avea mai mult timp la dispozitie, unitatile vor gasi bani sa-si plateasca datoriile. Nici aceasta masura, sistata in acest moment nu a produs mari recuperari de debite, in conditiile in care, intr-un singur an, datoriile agentilor economici la bugetul asigurarilor de stat s-au dublat.
Directia de finante are de recuperat aproape 300 de milioane de lei la bugetul de stat
Potrivit unei situatii intocmite de Directia Generala a Finantelor Publice si Controlului Financiar de Stat Suceava, agentii economici din judetul Suceava inregistrau la data de 31 decembrie 2000, datorii catre bugetul de stat, in suma de 294,228 miliarde de lei.
Debitele, reprezentind taxe, impozite si alte venituri la bugetul de stat, ating cifra de 152,5 miliarde de lei, deficienta de 141,7 miliarde de lei fiind majorari, calculate pentru neplata la timp a obligatiilor fiscale. Dupa cum ne-a precizat Gheorghe Blindu, director general al DGFPCFS Suceava, cele mai mari datorii, in suma de 90,543 miliarde de lei se inscriu in contul TVA, la acestea fiind calculate majorari de 86,1 miliarde de lei. La impozitul pe salarii si impozitul pe venit creantele se ridica la 40,27 miliarde de lei, accize – 8,85 miliarde lei, impozit pe profit – 1,271 miliarde de lei si alte impozite si taxe – 11,5 miliarde de lei. Raportul intocmit de DGFPCFS arata ca un numar de 20 societati comerciale au datorii la bugetul de stat mai mari de 5 miliarde de lei. Topul este deschis de ROMUPS cu 25,42 miliarde de lei, urmata de DORNA APEMIN cu 23,015 miliarde de lei si SIRCOVTEX Siret cu 21,54 miliarde de lei. Ceilalti datornici sint: UMTCF Gura Humorului – 20,05 miliarde lei, , SPIT BUCOVINA – 15,98 miliarde lei, FINTEX Falticeni – 13, 1 miliarde lei, VINALCOOL – 11,2 miliarde lei, IVANT IMPEX SRL Suceava – 11,19 miliarde lei, SAREX Radauti – 11,12 miliarde lei, METADET – 11,07 miliarde lei, BUCOVINA SA – 9,24 miliarde lei, ABATORUL – 9,1 miliarde lei, APROCOM IMPEX SRL – 8,59 miliarde lei, PSIP – 8,38 miliarde lei, FIBRACIS – 6,81 miliarde lei, TRACIA Prodimpex SRL – 6,4 miliarde lei, MEFITEX – 6,06 miliarde lei, NC FORESTA – 5,69 miliarde lei, CNU Crucea – 5,08 miliarde lei.
Gheorghe Blindu, director general al DGFPCFS Suceava ne-a declarat ca recuperarea debitelor restante ale agentilor economici la bugetul de stat este una din prioritatile Directiei. Practic, fiecare inspector are in urmarire un numar de societati comerciale. Ei au ca sarcina de serviciu efectuarea de controale periodice la unitatile aflate in responsabilitatea lor, avind asupra lor si chitantiere pentru a incasa pe loc in contul debitelor sumele pe care le gasesc in casierie. In afara de aceasta, DGFPCFS a demarat masuri de executare silita a datornicilor, ajungindu-se pina la la aplicarea sechestrului asiguratoriu.
Casa de Asigurari de Sanatate si Fondul de Somaj au de incasat de asemeni zeci de miliarde
Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate are de asemenea de incasat datorii restante de la agentii economici din judetul nostru peste 130 de miliarde de lei. De remarcat este faptul ca directorul Casei, doctor Mihai Creteanu, a refuzat sa ne puna la dispozitie lista principalilor datornici, explicindu-ne ca decizia de pastrare la secret a numelui firmelor debitoare si a valorii acestor debite individualizate pentru fiecare datornic in parte a fost luata in Consiliul de Administratie al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate. Aceasta pentru ca facindu-se publice aceste date, s-ar fi produs un fenomen invers, in sensul ca unitati care isi plateau cu sirg datoriile, luind prost exemplu de la fruntasii datornicilor a caror nume era publicat in presa, nu si-au mai platit nici ei datoriile. Credem noi ca respectiva lista nu difera foarte mult de cele prezentate mai sus. Din informatiile pe care le avem, putem spune totusi ca exista citeva zeci de agenti economici care au datorii de peste un miliard de lei la sanatate, printre care se numara societati ca Modin SA Suceava, Zimbrul SA Suceava, Sircovtex SA Siret, Forest Falt SA Falticeni, Dorna Apemin Vatra Dornei, Romalfa Cimpulung Moldovenesc si altele.
La fondul de somaj agentii economici suceveni datoreaza de asemenea, 95 de miliarde de lei. 112 societati comerciale sint inregistrate cu restante la acest fond de catre AJOFM Suceava, printre care PSIP SA cu 807 milioane de lei, FAMOS SA cu 360 de milioane de lei, STIMAS cu 100 de milioane de lei, Geomold Cimpulung Moldovenesc cu 150 de milioane de lei, si lista poate continua.
Este de remarcat faptul ca marii datornici se regasesc in general pe toate listele, fiind in general foste mari intreprinderi care cu greu isi gasesc identitatea in noua economie de piata. Faptul ca de ani intregi nu s-a luat nici o masura serioasa impotriva celor care nu se achita de obligatiile fata de stat, faptul ca de fiecare data, deficitele cauzate de slaba colectare au fost acoperite din alta parte, a creat in rindul agentilor economici un sentiment de relativa siguranta, in sensul ca, daca nu s-au luat pina acum masuri serioase, nici de acum incolo nu se vor lua. (Neculai ROSCA, Mihaela MIHAI)

Comentarii