500 miliarde de lei, deficit la bugetul de pensii

joi, 28 decembrie 2000, 00:00
3 MIN
 500 miliarde de lei, deficit la bugetul de pensii

Anul 2000 a insemnat pentru Bugetul Asigurarilor Sociale de Stat (BAS) in judetul Suceava o perioada in care s-au acumulat deficite de ordinul sutelor de miliarde de lei. Conform informatiilor puse la dispozitie de Gheorghe Lupascu, director adjunct al Directiei Generale de Munca si Protectie Sociala Suceava, in primele 11 luni ale anului 2000 s-au platit pensii in valoare de 1200 de miliarde de lei. In acelasi timp, s-au incasat din contributiile la Bugetul Asigurarilor Sociale 702 miliarde de lei. Un calcul simplu arata ca contribuabilii la Bugetul Asigurarilor de Stat din judetul nostru nu au acoperit decit 60% din suma totala cheltuita in judet pentru plata pensiilor.
De retinut ca in judetul Suceava erau la 31.10.2000, 151.000 de dosare de pensii aflate in plata din care 122.000 pensii asigurari sociale de stat.
Daca am face o comparatie cu rezultatele executiei bugetare in aceeasi perioada a anului trecut se poate constata cu usurinta ca diferenta dintre valoarea pensiilor platite si valoare incasarilor la bugetul de pensii a crescut in judetul Suceava cu peste 200 miliarde de lei.
Trebuie spus ca in ultima perioada s-a discutat mult despre infiintarea, incepind cu 1 ianuarie 2001, a Caselor Autonome de Pensii. Pina la infiintarea acestor institutii, Directiile de Munca judetene ar fi trebuit sa pregateasca logistic si informational macar situatia contribuabililor la bugetul asigurarilor sociale de stat. Aceasta in conditiile in care, cel putin teoretic, Casele Autonome vor trebui sa-si asigure autofinantarea in ceea ce priveste fondurile alocate pentru plata pensiilor in judetele in care functioneaza.
Paradoxal insa, in judetul Suceava, din cei 10.000 de agenti economici inregistrati la Directia Finantelor Publice, numai 4.000 au depus dosare de inregistrare la Directia Muncii, ca avind personal angajat.
In opinia unor angajati ai DGMPS Suceava, deficitul inregistrat intre platile efectuate si incasarile la fondul de pensii, nu este cauzat de faptul ca nu ar fi fost venituri suficiente, ci de faptul ca aceste venituri nu au fost incasate in totalitate.
Aceste deficiente in ceea ce priveste modalitatea de incasare a veniturilor la bugetul asigurarilor sociale de stat sint puse pe seama unor tratamente preferentiale aplicate de directorul DGMPS Suceava, Constantin Moraru, anumitor agenti economici care au fost in mod sistematic reesalonati la datoriile catre bugetul asigurarilor sociale, desi situatia economico-financiara a acestora le permitea plata contributiilor la asigurarile sociale.
In acelasi timp, informarile lunare transmise Ministerului Muncii si Protectiei Sociale de catre Directia Generala de Munca si Protectie Sociala Suceava au fost in tot acest interval schematice, nereiesind din acestea de exemplu, valoarea debitelor restante ale agentilor economici la bugetul asigurarilor sociale de stat. Este stiut faptul ca in ultimii ani, directorul Constantin Moraru a afirmat in mai multe rinduri ca va lua masuri drastice impotriva datornicilor, ca va actiona in judecata restantierii la plata contributiei la BAS, insa declaratiile lui nu au fost decit in rare cazuri urmate de o interventie pe masura declaratiilor sale. Cert este ca, daca la sfirsitul anului 1998, deficitul intre incasari si plati la nivelul, judetului Suceava era de 100 miliarde de lei, la sfirsitul anului 1999 acesta a atins 300 miliarde de lei, pentru ca la sfirsitul acestui an diferenta dintre valoarea pensiilor platite si a veniturilor incasate la bugetul asigurarilor sociale de stat in judetul Suceava sa depaseasca 500 miliarde de lei. (Neculai ROSCA)

Comentarii