Afacerea "cauciucul pe fundatie", la Marginea

luni, 06 august 2001, 23:00
3 MIN
 Afacerea "cauciucul pe fundatie", la Marginea

Fundatia Umanitara "Tidva Petru Nicolai" din Marginea a importat in perioada 1 ianuarie 2000 – 31 iulie 2001 un numar de 42.360 de anvelope uzate pentru autoturisme si autocamioane, de la citeva firme din Germania si Italia. Valoarea acestora, calculata functie de preturile minime in vama stabilite de legislatia in vigoare este de 2,5 miliarde de lei.
Pentru a justifica destinatia acestor anvelope uzate, importate, zice-se, in scopuri umanitare, presedintele fundatiei, Tidva Petru Nicolai si contabila Badelita Lidia au intocmit tabele nominale cu diverse persoane fizice, in care se mentioneaza ca acestea au primit ca donatie anvelopele auto uzate. De asemenea, s-au intocmit procese verbale de donatie pe numele unor persoane fizice din judetul Suceava si din alte judete ale tarii. Este interesant de aratat faptul ca atit persoanele care figureaza in tabelele nominale cit si cele specificate in procesele verbale de donatie au primit anvelope uzate de ordinul sutelor de bucati, ceea ce ar insemna ca acestea ar dispune de adevarate parcuri auto.
Dupa examinarea preliminara a modului de intocmire si redactare a tabelelor si proceselor verbale de donatie a reiesit insa faptul ca acestea sint scrise si semnate de aceeasi persoana. De altfel, din primele verificari efectuate precum si din notele explicative luate citorva persoane din comuna Marginea ale caror nume se regasesc pe tabelele nominale de donatie a rezultat ca acestea nu au primit nici un cauciuc, uzat sau nou, de la Fundatia Umanitara "Tidva Petru Nicolai" si ca semnaturile trecute in dreptul numelui lor din tabele de donatie nu le apartin.
Se contureaza astfel concluzia ca fundatia umanitara nu a respectat obiectul de activitate inscris in statut, respectiv "ajutorarea persoanelor aflate in stare de nevoie prin donarea de imbracaminte, incaltaminte, obiecte de uz casnic, produse alimentare, medicamente, etc", anvelopele fiind comercializate fara a se achita la bugetul de stat impozitele si taxele datorate – taxe vamale, TVA, impozit pe profit.
Dat fiind faptul ca numarul persoanelor fizice beneficiare din judet si din alte judete este mare, iar baza de date pe baza careia acestea pot fi identificate exista doar la Politie, actul de control intocmit de Sectia Garzii Financiare Suceava, impreuna cu documentatia in cauza au fost inaintate pentru cercetari suplimentare catre Inspectoratul Judetean de Politie Suceava, Serviciul de combatere a criminalitatii economico-financiare.
Este interesant de remarcat faptul ca fundatia umanitara din Marginea se aproviziona cu anvelope uzate de la aceleasi firme din Germania si Italia de la care a importat asemenea produse ca materie prima si SUPERMAG IMPERIAL, firma patronului marginean Ioan Lungu – Hintar, cercetat de politie in acest moment pentru mai multe infractiuni financiare.
Prin firma sa, care detine certificat de investitor in zona defavorizata Bucovina, Ioan Lungu – Hintar a importat peste 60.000 de anvelope uzate, ca materie prima pentru o fabrica de resapat anvelope pe care inca nu a construit-o. Mai bine de jumatate dintre acestea au fost insa valorificate in mod ilegal, resapate numai pe hirtie, printr-o alta societate apartinind aceluiasi patron – SUPERMAG DIVERSITAS.
Exista astfel semnale care conduc la existenta unei legaturi directe intre fundatia umanitara a lui Tidva Petru Nicolae, o persoana bolnava, care nu are suficienta fizica de a se ocupa de afaceri de asemenea anvergura si afacerile lui Ioan Lungu – Hintar. (Neculai ROSCA)

Comentarii