Alcoolul – monopol de stat

vineri, 20 octombrie 2000, 23:00
4 MIN
 Alcoolul – monopol de stat

Vreme de zece ani, piata alcoolului in Romania a fost un teren extrem de fertil pentru evaziunea fiscala. Desi guvernele care s-au succedat in acest interval au incercat sa gaseasca solutii pentru legalizarea comertului cu alcool si bauturi alcoolice, pentru limitarea evaziunii ficale in acest sector economic, solutiile gasite nu au rezolvat nici pe departe aceste probleme. Mai mult, bilbiielile guvernantilor, incapabili sa creeze un sistem legislativ coerent in domeniu, au dat apa la moara celor care, profitind de lacunele legislatiei s-au imbogatit peste noapte. In ceasul al doisprezecelea, Guvernul Romaniei s-a hotarit sa taie pisica, promovind o ordonanta prin care statul roman preia monopolul asupra comercializarii alcoolului.
Fabricile de bauturi alcoolice vor trebui sa se aprovizioneze cu alcool numai de la stat sau de la importatorii licentiati
In esenta, ordonanta stipuleaza ca alcoolul si bauturile alcoolice naturale vrac produse de agentii economici interni autorizati vor fi preluate de stat prin supraveghetorii fiscali, care vor fi unici gestionari ai acestuia. Producatorii vor vinde statului alcoolul, respectiv bauturile alcoolice vrac la un pret unic stabilit trimestrial prin negocieri intre Ministerul Finantelor (MF) si patronate cu avizul Oficiului Concurentei. Pretul unic va include costurile medii de productie, un profit cuprins intre 10 si 18% si TVA. Statul va vinde alcoolul si bauturile alcoolice dupa retinerea unei taxe corespunzatoare accizelor actuale la preturi care vor fi negociate tot trimestrial intre Ministerul Finantelor si patronate. Productia interna de alcool si bauturi alcoolice va fi contingentata anual (eventual actualizata trimestrial) de Ministerul Finantelor si patronate in functie de capacitatile de productie, necesitatile de consum intern si de export. Spatiile necesare depozitarii alcoolului etilic rafinat si tehnic, respectiv a bauturilor alcoolice naturale vrac, vor fi puse gratuit la dispozitia statului de producatori.
In acest fel, fabricile de bauturi alcoolice vor trebui sa se aprovizioneze cu alcool numai de la stat sau de la importatorii licentiati, fiind interzise comertul si circulatia acestui produs intre firme. Producatorii de alcool vor fi obligati ca in 30 de zile de la publicarea ordonantei sa se autorizeze la Ministerul Finantelor. Toate aceste masuri ar putea limita evaziunea fiscala existenta in domeniul producerii si comercializarii bauturilor alcoolice. Cu un exces de zel demn de o cauza mai buna insa, guvernantii si-au propus prin ordonanta in discutie interzicerea folosirii tuturor cazanelor de fabricat rachiu, cu o capacitate mai mica de 100 de litri. Acestea ar trebui scoase din functiune si sigilate de Ministerul Finantelor, iar gospodarii care au prin gradini pruni si corcodusi vor fi obligati sa vinda statului, cantitatile de tuica ce depasesc 100 de litri, aceasta fiind cantitatea maxima admisa de actul normativ pentru persoane fizice, scutita de plata accizelor. Este interesant de urmarit cum vor reusi angajatii Ministerului Finantelor sa oblige pe bietii tarani care si-au incropit mici instalatii de fabricat rachiu din sfecla, prune ori corcoduse sa-si sigileze alambicurile lor miniaturale. Practic, ordonanta care instituie monopolul statului asupra alcoolului, transforma din acest punct de vedere pe orice taran mai instarit intr-un infractor, in conditile in care stabileste pedeapsa cu inchisoarea intre 6 luni si 2 ani pentru producerea de bauturi alcoolice fara autorizatie de la Ministerul Finantelor.
Producatorii legali de bauturi alcoolice considera salutara initiativa Guvernului
Producatorii autorizati de alcool si bauturi alcoolice din judetul Suceava considera ca, desi a venit foarte tirziu, ordonanta privind instituirea monopolului statului asupra comercializarii alcoolului este salutara. In ultimii ani, din cauza cresterii accentuate a valorii accizei, care a ajuns sa reprezinte 75-80% din pretul bauturilor alcoolice, s-a constituit un adevarat sistem de producere si vinzare a acestei categorii de produse, situat in afara legii, eludind plata taxelor si a accizelor. Trecind in revista evolutia preturilor de pe piata bauturilor alcoolice a ultimilor ani, se poate constata ca diferenta de pret dintre piata neagra si cea legala, dintre bauturi contrafacute si bauturile originale, a crescut de la 25% in urma cu 4 ani, la 50% in prezent. In acelasi timp, cantitatile de bauturi alcoolice produse in afara legii, au crescut de la 10-20% in anii 1990-1991, la 70-80% in prezent. "Producatorii legali de bauturi alcoolice, in disperare de cauza au solicitat Guvernului modificari ale cadrului legislativ care sa elimine concurenta neloiala si piata neagra. In ultima perioada, Guvernul a emis citeva ordonante prin care si-a propus sa aseze producerea si comercializarea alcoolului in limite legale si eliminarea evazionistilor. Este vorba despre ordonanta privind intarirea masurilor de supravehere fiscala a producatorilor de alcool si bauturi alcoolice, care stipuleaza ca cisternele de alcool si bauturi alcoolice vor fi supravegheate in sistem vamal, in sensul ca acestea se sigileaza de catre supraveghetorul fiscal si ajuns la destinatie, sigiliul nu poate fi ridicat decit in prezenta unui reprezentant al finantelor. Aceeasi ordonanta prevede ca incasarea accizei aferente productiei de alcool si nevirarea ei catre stat constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 1 an la 3 ani. Un alt act normativ adoptat in aceste zile de Guvernul Romaniei, prevede reducerea accizei pentru alcool si bauturi alcoolice la jumatate. In felul acesta, diferenta intre pretul unei bauturi alcoolice vindute pe piata neagra si cel al unui produs similar scos spre comercializare pe piata legala scade substantial. Al treilea demers legislativ ar fi proiectul de ordonanta aflat in discutia Guvernului privind instituirea monopolului de stat la productia de alcool si bauturi alcoolice. Statul roman va cumpara intreaga productie de alcool si bauturi alcoolice naturale de la producatorii autorizati si o va revinde la preturi care vor fi supravegheate de Oficiul Concurentei. Daca aceasta ordonanta va fi semnata de primul ministru, sint sanse reale ca dupa 10 ani de incoerenta legislativa, sa fie instituita concurenta loiala si in acest sector economic", a declarat Ioan Iftode, patronul SC TRUST ORIZONT SA, unul dintre cei mai importanti producatori de bauturi alcoolice din judetul Suceava. (Neculai ROSCA, Mihaela MIHAI)

Comentarii