Cinematograful Burdujeni – devastat

miercuri, 17 mai 2000, 23:00
3 MIN
 Cinematograful Burdujeni – devastat

Construit prin contributia cetatenilor din fosta comuna Burdujeni, sediul fostului cinematograf a trecut ulterior in administratia Intreprinderii Cinematografice, actuala RADEF. Dupa 1990, pentru ca amatorii de film din cartier s-au imputinat, Regia a inchiriat imobilul unor firme care l-au transformat in depozit en gros. Din luna august a anului trecut, spatiul a fost eliberat de angrosisti. Pentru ca nu au avut alte oferte, cei de la RADEF Suceava au pus lacate, au batut usile in cuie, solicitind in acelasi timp Primariei sa preia in patrimoniu imobilul, urmind a fi folosit pentru interesele comunitatii. In principiu, Primaria a fost de acord cu aceasta propunere, fiind insa necesara o hotarire de guvern pentru trecerea imobilului din patrimoniul RADEF in cel al Primariei.
Cladirea a traversat, in asteptarea hotaririi de guvern, cu bine iarna. Cum s-a incalzit afara insa, imobilul a intrat foarte repede in vizorul tiganilor din zona. In numai citeva nopti, lacatele au fost sparte, usile au fost smulse cu totul, iar din interior s-a carat, sistematic, tot ce s-a putut. Din instalatia electrica nu a mai ramas practic nimic, pina si cablurile din pereti au fost smulse. Sobele au fost demolate iar caramida din care erau construite sustrasa. Au disparut, de asemenea, o serie de aparate pe care RADEF le mai pastra in aceasta incinta.
Ioan Aparaschivei, directorul Sucursalei RADEF Suceava, ne-a declarat ca toate acestea s-au petrecut intr-un interval scurt, de citeva zile. Cind au fost sesizati de cetatenii din zona asupra ceea ce se intimpla cu cinematograful, s-au deplasat la fata locului, au constatat distrugerile si le-au adus la cunostinta conducerii centrale a Regiei.
In paralel, au anuntat Politia si Parchetul, in vederea identificarii si prinderii faptasilor. Pina in clipa de fata insa nu a venit nici un raspuns de la cele doua institutii. Ioan Aparaschivei recunoaste ca, atita timp cit imobilul se afla in patrimoniul RADEF, responsabilitatea asigurarii pazei le revine. Din pacate, insa, data fiind situatia precara din punct de vedere financiar a Regiei, a fost cu neputinta sa se asigure fondurile necesare pentru plata salariilor la cel putin trei persoane, care sa pazeasca imobilul 24 de ore din 24. "Chiar si cei citiva angajati pe care ii mai avem, primesc lunar salariul diminuat cu 15%. Nu avem de unde sa scoatem bani pentru plata a inca trei salarii", ne-a declarat Ioan Aparaschivei.
Pe de alta parte, asigurarea pazei si ordinii publice in municipiu este una dintre atributiile importante ale Primariei. Numai ca, asa cum am mai scris si in alte rinduri, pentru Constantin Sofroni, municipiul se termina la apa Sucevei. Desi inca de la inceputul anului trecut exista o hotarire de Consiliu Local privind instituirea unor patrule de gardieni publici care sa asigure paza si ordinea publica pe timp de noapte in Suceava, hotarirea nu a fost pusa in practica de primar, cu toate ca fusesera identificate inclusiv fonduri pentru plata serviciior prestate de gardienii publici, chetuielile fiind prinse in buget. Sofroni insa a preferat sa cheltuiasca banii in alte scopuri. In acest fel, municipiul Suceava ramine, in fiecare noapte, la discretia bandelor de hoti si devastatori. Nici macar panica semanata in toamna de crimele savirsite de pedofil nu a avut darul sa sensibilizeze pe primar, in sensul luarii de masuri in ceea ce priveste cresterea gradului de siguranta a cetatenilor si imobilelor din municipiul Suceava.
Si, pentru ca ne aflam in campanie electorala, mai trebuie spus ca, nu se stie prin ce minune, in spatiul devastat al fostului cinematograf, erau imprastiate pe jos afise electorale cu fotografia lui Constantin Sofroni, care, dupa cum se stie, candideaza pentru un nou mandat de primar al municipiului Suceava. (Neculai ROSCA)

Comentarii