Criza piinii

joi, 01 februarie 2001, 00:00
2 MIN
 Criza piinii

Incepind de astazi, 1 februarie, kilogramul de piine produsa de MOPAN SA Suceava se scumpeste cu 1000 de lei. Aceasta inseamna ca o piine normala, de 500 de grame, va costa 7000 de lei, in loc de 6500, cit a fost pina ieri.
MOPAN SA Suceava nu mai are in stoc nici un bob de griu. De asemenea, in depozitele COMCEREAL, nu se gasesc mai mult de 200 de tone din acest produs, o cantitate neglijabila, care, potrivit declaratiei directorului societatii, Vasile Gales, este deja contractata cu diferite brutarii private. "Toate demersurile de a aduce griu in judet s-au lovit de doua mari probleme – in depozitele COMCEREAL din tara nu mai este de gasit griu iar in al doilea rind, pretul la care mai poate fi procurat acest produs de la producatorii din sudul tarii a crescut extrem de mult in ultimele saptamini. S-a ajuns sa se ceara 4200 – 4500 de lei pentru un kilogram, fara TVA. Daca am ajunge la o intelegere cu acestia, pretul ar creste, in Suceava, cu inca 250 – 300 de lei pe kilogram, reprezentind costurile de transport pe liniile CFR si cel al operatiunilor de descarcare. Drept urmare, un kilogram de griu ajunge sa coste la Suceava cu mult peste 5000 de lei. In conditiile in care, la mijlocul lunii decembrie, inainte de sarbatori, kilogramul de griu costa 3000 – 3500 de lei", a declarat directorul Vasile Gales, in opinia carora deblocarea de la rezervele de stat chiar si a 200.000 de tone de griu nu ar rezolva problema piinii in Romania, pina la noua recolta. El apreciaza ca ar fi necesare, pina in vara, circa 700-800.000 de tone de griu de panificatie la nivelul intregii tari. Numai in judetul Suceava, directorul Vasile Gales apreciaza ca vor fi necesare pina la noua recolta cel putin 10.000 de tone de griu.
Directorul SC MOPAN SA, Corneliu Stan, ne-a confirmat ca nu mai are nici o farima de griu in magaziile societatii. "Traim de pe o zi pe alta. Colindam tara in lung si in lat si cu greu mai gasim ceva griu. Vom cauta in perioada urmatoare sa achizitionam faina, la pretul pe care il vom gasi". Mentionam ca MOPAN va trebui, in situatia in care va achizitiona faina, sa apeleze la importatori intermediari, societatea nedetinind licenta de import pentru acest produs. Societatea a luat decizia cresterii pretului piinii din cauza cresterilor de pret la kilogramul de griu din ultima perioada, care depaseste 50% in ultimele patru saptamini. (Neculai ROSCA)

Comentarii