Diversiunea GOSCOM

miercuri, 07 februarie 2001, 00:00
3 MIN
 Diversiunea GOSCOM

Inspectorul sef al Inspectoratului de Protectia Mediului (IPM) Suceava, Andrei Ursu, ne-a declarat ca in zilele de simbata si duminica – 3 si 4 februarie, GOSCOM Falticeni a anuntat IPM ca ar exista in continuare scurgeri de substante toxice in Piriul Tirgului, care curge in apropierea retelei de canalizare ce duce catre statia de epurare a municipiului Falticeni, care apartine societatii, sugestionind ca vinovat ar fi in continuare METADET-ul. Deplasindu-se la fata locului, o echipa formata din inspectori ai IPM si SGA Suceava au constatat insa ca anuntul celor de la GOSCOM Falticeni a fost o diversiune.
"Inspectorii de protectie a mediului au gasit un camin obturat la intrarea in statia de epurare iar apele menajere care ar fi trebuit sa treaca prin statia GOSCOM-ului se scurgeau direct in Piriul Tirgului", a declarat Andrei Ursu, mentionind ca debitul scurgerilor constatate de inspectorii IPM si SGA era de 25-30 de litri pe secunda. Seful IPM Suceava considera ca cei de la GOSCOM au incercat o diversiune, deversind ape menajere direct in piriu fara a le mai trece prin Statia de Epurare, ceea ce ar fi insemnat niste costuri suplimentare aferente operatiunilor de neutralizare, gindindu-se ca ar putea da vina pe METADET. Andrei Ursu ne-a declarat ca GOSCOM a fost amendata cu 20 de milioane de lei pentru "smecheria" pe care a vrut sa o faca. Ca sa scape de necazuri, directorul SC GOSCOM SA Falticeni Mina Par, si-a luat concediu medical, pina se mai calmeaza spiritele.
Inginerul sef al SGA Suceava, Florin Boeru a oferit in scimb o varianta mult diluata a evenimentului prezentat anterior. Conform celor declarate de el, alarma falsa privind deversarile de cianuri in noaptea de duminica a fost provocata de o laboranta care a transmis niste date eronate. El nu neaga insa faptul ca GOSCOM a deversat direct in Piriul Tirgului ape reziduale, sustinind ca o echipa a SGA s-a deplasat la fata locului pentru ancheta.

Subprefectul judetului Suceava, Paul Lesanu considera ca pericolul pe care il reprezinta pastrarea in continuare a substantelor toxice – acetoncianhidrina si amoniu in bazinele METADET nu a fost nici o clipa eliminat, pina in momentul de fata. "Ceea ce s-a intimplat la METADET la jumatatea lunii ianuarie putem considera ca a fost un accident de mica amploare, si ma gindesc, atunci cind spun acest lucru la faptul ca nu a murit nimeni inca. Ce s-ar intimpla insa daca s-ar produce un cutremur, ce s-ar intimpla daca rezervorul cel mai apropiat de apele Somuzului, la 50 de metri de riu, ar ceda pur si simplu?", se intreaba subprefectul Paul Lesanu. El ne-a declarat ca pina pe data de 8 februarie, firma DALEX trebuie sa realizeze sudarea la rece a fisurii din rezervorul in care au fost depozitate cianurile in urma cu o saptamina. In caz contrar, DALEX va fi constrinsa penal sa faca acest lucru. Paul Lesanu a declarat ca in acest moment, fisura prin care s-au scurs in canalizarea platformei substante cu continut cianhidric s-a autoobturat, ceea ce nu inseamna insa ca pericolul a fost eliminat. (Neculai ROSCA)

Comentarii