Febra aftoasa – noul flagel al inceputului de mileniu

marți, 20 martie 2001, 00:00
3 MIN
 Febra aftoasa – noul flagel al inceputului de mileniu

Epidemia de febra aftoasa care a luat amploare in tarile Europei occidentale a determinat inca o data Guvernul Romaniei sa ia masuri pentru stoparea importurilor de carne din tarile in care au fost identificate focare ale acestei boli. Pe plan local, asa cum se stie deja, s-au luat masuri de interzicere a organizarii de tirguri si expozitii de animale, incepind cu data de 15 martie a.c. In acelasi timp, toate transportuirle de animale si produse din carne originare din tarile Uniunii Europene vor fi oprite la punctele de frontiera, fiind interzisa, de asemenea, comercializarea carnii provenite din Uniunea Europeana.
Daca organizarea de expozitii de animale mai poate astepta, masurile au lovit drastic pe cei care doresc sa-si vinda animalele in tirgurile organizate saptaminal in multe dintre localitatile judetului. Cei care vor sa-si vinda vitele, purceii sau oile, vor trebui sa astepte pina cind se va lua masura redeschiderii oboarelor.
Toate aceste masuri ar putea parea exagerate, in conditiile in care nu a fost semnalat inca nici un caz de imbolnavire de febra aftoasa la noi in tara in rindul animalelor dev la noi din tara. Actiunea este insa justificata de faptul ca aceasta boala se raspindeste extrem de rapid, orice risc trebuind eliminat din start.
Trebuie spus ca, spre deosebire de cunoscuta de-acum "boala a vacii nebune", febra aftoasa nu afecteaza omul. Are in schimb o actiune dezastruoasa asupra animalelor din categoria "biovulate", adica animalele domestice care au copita despicata – vaci, oi, capre, porci.
Directorul Directiei Sanitar-Veterinare Suceava, Vasile Cimpan ne-a explicat ce inseamna aceasta boala: "Febra aftoasa este o boala virala foarte contagioasa care afecteaza animalele biovulate, cum sint vaca, oaia sau porcul. Aceasta boala, care se manifesta prin aparitia unor leziuni aftoase (basici pline de apa) la nivelul cavitatii bucale si la nivelul unghiilor animalului, impiedica animalul sa se hraneasca, ceea ce conduce, desigur la nerentabilitatea sa din punct de vedere economic. Trebuie subliniat ca aceasta boala nu are nici un efect asupra omului, efectele ei manifestindu-se, daca se poate spune asa, in domeniul strict economic, conducind la reducerea efectivelor de animale si la scaderea drastica a productiei de carne si lapte. Din pacate, nu a fost identificat nici un tratament pentru aceasta boala, singura solutie pentru eliminarea focarelor fiind sacrificarea si incinerarea animalelor bolnave. Trebuie spus ca boala este foarte contagioasa, virusul putind fi transportat practic prin orice mijloc, de la carne infectata pina la praful de pe talpi. De aici si masurile extrem de severe care s-au luat".
Si pe teritoriul Romaniei au fost depistate in trecut focare de febra aftoasa, ultimul semnalat fiind in anul 1975.
Se mai poate spune ca, desi exista un vaccin impotriva febrei aftoase, dupa anul 1990, Comunitatea Europeana a renuntat la el, impunind in acelasi timp si Romaniei sa renunte la vaccinarea animalelor impotriva acestei boli. Aceasta pentru ca, atunci cind se prelevau probe, datorita anticorpilor continuti in vaccin, nu se mai putea sti cu siguranta daca animalul a fost vaccinat sau a fost infectat cu virusul bolii. Epidemia din 2001 nu este astfel decit un efect bumerang al masurii luate in urma cu zece ani de Comunitatea Europeana.
Potrivit informatiilor furnizate de catre directorul Vasile Cimpan, exista pe de alta parte si o anumita doza de exagerare a pericolului pe care l-ar putea constitui existenta epidemiei in Occident, pentru Romania. "In Rusia, ca si in alte tari mai putin dezvoltate din punct de vedere economic, exista de multa vreme focare declarate de febra aftoasa. Mass-media din Occident a transformat epidemia din fermele occidentale intr-un caz de anvergura europeana. Gradul de mediatizare este mult mai mic insa in tarile mai sarace, unde focare de acest fel exista de mai multa vreme", a declarat directorul DSV Suceava, Vasile Cimpan. (Neculai ROSCA)

Comentarii