Firma DALEX isi bate joc de autoritati

luni, 05 februarie 2001, 00:00
3 MIN
 Firma DALEX isi bate joc de autoritati

Conform contractului cu nr.3518, semnat la 15 decembrie 2000 intre SC LICHIDATOR SRL, firma care a adjudecat de la FPS licitatia privind derularea operatiunilor de lichidare a SC METADET SA Falticeni si firma DALEX SRL din Iasi, aceasta din urma a platit firmei lichidatoare nici mai mult nici mai putin de 22.892.261 de lei. O suma ridicol de mica, echivalenta cu pretul unui autoturism vechi. Contractul stipula insa in plus ca firma DALEX sa investeasca in operatiunile de decontaminare a platformei METADET 3,6 miliarde de lei. A existat si o planificare a acestei investitii. Astfel, pina la sfirsitul lunii februarie a acestui an trebuiau investiti 0,8 miliarde de lei pentru identificarea compozitiei chimice a substantelor continute de rezervoarele METADET-ului iar pina la sfirsitul anului 2001 trebuia realizata efectiv decontaminarea zonei, in aceasta actiune urmind sa fie investiti alti 2,8 miliarde de lei. De abia dupa aceea s-ar fi putut trece la dezafectarea rezervoarelor de pe platforma fostei intreprinderi falticenene.
Faptul ca DALEX nu a asteptat sa treaca nici macar o zi dupa semnarea contractului, contactind imediat intermediari care sa demonteze rezervoarele, denota clar ca aceasta firma nu si-a propus niciodata sa respecte cotractul incheiat, considerindu-l o simpla formalitate.
Mai mult, la numai doua zile de la semnarea contractului, s-a inregistrat primul accident ecologic in preajma platformei METADET.
Duminica, 17 decembrie 2000, pasunea situata in vecinatatea cartierului falticenean Tarna Mare a fost otravita de scurgerile de cianuri din rezervoarele cu acetoncianhidrina. Zece oi au murit pe loc dupa ce au pascut iarba din vecinatatea rezervoarelor. La acea vreme, directoarea Agentiei Pentru Protectia Mediului Suceava, Valeria Ditoiu, declara ca scurgerile au aparut la rezervoarele cu acetoncianhidrina dupa ce societatea DALEX SRL Iasi a taiat, fara autorizatie, tevile care fac legatura intre rezervoare.
Numai printr-un noroc cianurile nu au ajuns atunci in apa riului Somuzul Mare, aflat la doar 50 de metri de rezervoare. Dupa o luna insa catastrofa s-a produs. 200 de oameni au fost spitalizati in urma consumului de peste otravit cu cianuri. Conform datelor furnizate de Ministerul Mediului, au murit otravite peste 120 de tone de peste. Pagubele totale estimate au depasit 6 miliarde de lei.
La sfisitul saptaminii trecute, la Falticeni s-au intilnit reprezentanti ai tuturor partilor implicate in rezolvarea accidentului ecologic de la METADET – reprezentanti ai Prefecturii, Protectiei Mediului, Protectiei Civile, dar si Laurentiu Popescu, patronul firmei DALEX SRL Iasi, care, cu o nonsalanta revoltatoare, le-a declarat autoritatilor ca nu are nici un ban, drept pentru care trebuie cautati in alta parte finantatori pentru operatiunile de decontaminare. Cu mare greutate, patronul DALEX-ului a acceptat sa suporte cheltuielile legate de identificarea compozitiei substantelor din bazinele METADET, printr-un contract semnat cu Universitatea "Gheorghe Asachi" din Iasi si cele care privesc identificarea solutiilor de neutralizare. In ceea ce priveste neutralizarea efectiva, autoritatile trebuie sa-si bata capul de unde sa scoata miliardele necesare. Potrivit afirmatiilor inspectorului sef al Inspectoratului de Protectia Muncii Suceava, Andrei Ursu, suma ar putea fi obtinuta de la Comunitatea Europeana, primele demersuri in aceasta directie fiind deja facute. Seful Protectiei Mediului Suceava nu exclude, in acelasi timp, rezilierea contractului de lichidare incheiat de FPS cu firma LICHIDATOR SRL din Iasi, trecerea din nou in proprietatea statului a METADET-ului pentru ca, numai in acest fel s-ar realiza cadrul legal necesar pentru ca statul sa poata interveni financiar. (Neculai ROSCA)

Comentarii