Golirea buzunarelor

joi, 10 ianuarie 2002, 00:00
3 MIN
 Golirea buzunarelor

Casieriile Primariei Suceava se redeschid astazi, cind este prima zi din an in care cetatenii isi pot plati taxele si impozitele locale. In mod deja obisnuit, cei mai constiinciosi sint pensionarii, care, inca de ieri, au invadat holurile Primariei unde se afla Biroul de taxe si impozite locale, cerind lamuriri referitoare la modalitatile de reducere a impozitelor. „Lamuririle" stateau deja agatate la panoul de informare, astfel ca o batrinica de 1,50 m inaltime ma tot tragea de mineca sa-i citesc „ce scrie".
„Banii din pensie sint putini, dar nu-mi place sa ramin datoare nimanui, maica, de asta vreau sa scap de greul impozitelor cit mai repede. Vin tocmai din Obcine, pe jos, dar vad ca e inchis, si-mi vine sa stau aici pina miine, cind se deschide", ne-a marturisit Valeria Boghean, de 68 de ani. Familiile care au un venit net lunar/persoana, de maxim 1.200.000 lei, beneficiaza de o reducere a impozitului pe cladiri de 75%. Chiar daca veniturile familiilor nu depasesc acest barem, dar titularii detin in proprietate un autoturism, sau o cladire in plus, nu vor mai beneficia de nici un fel de reduceri. De acelasi regim beneficiaza persoanele care au gradul I de handicap sau invaliditate, acestia fiind indreptatiti sa primeasca reducerea impozitului pe cladire, chiar daca invalidul nu este titular de contract, dar membru al familiei. Cetatenii care au venituri mai mici de 1.200.000 de lei trebuie sa intocmeasca un dosar fiscal, in vederea reducerii impozitului pe cladire aferent anului fiscal 2002. In primul rind, solicitantii vor intocmi o cerere de mina, prin care sa solicite reducerea impozitului, si o declaratie pentru evidenta veniturilor nete ale familiei, pe luna, pentru care este nevoie de un formular tipizat, care poate fi luat de la primarie, de la camera 3. Apoi, este nevoie de un „Certificat de venituri" pentru sot si sotie, emis de Administratia Financiara a municipiului, pentru care solicitantii trebuie sa se deplaseze la Palatul Finantelor, tot la camera 3. Dosarul trebuie sa contina si o copie dupa Cartea de munca si originalul acesteia (pentru confirmare), pentru persoanele neincadrate in munca si care nu beneficiaza de ajutor de somaj. Mai trebuie apoi o serie de copii – dupa buletinele sotilor si ale copiilor peste 14 ani, care au mutatie la adresa respectiva, precum si copii dupa certificatele de nastere ale minorilor aflati in intretinere. De asemeni, e nevoie si de o adeverinta de salariat, din care sa rezulte venitul net, sau ultimul cupon de pensie sau somaj, dupa caz. In cazul in care copiii se afla in grija unui singur parinte, acesta trebuie sa aduca acte doveditoare in acest sens, iar in cazul persoanelor divortate este nevoie de hotarirea judecatoreasca definitiva si actele de partaj. Dosarul complet cu aceste acte va fi depus la Primarie, urmind ca solicitantii sa beneficieze de reducerea mult dorita, daca nu sint depistate nereguli. Astfel, daca impozitul anual pentru un apartament de doua camere este in valoare de 702.782 lei, impozitul la care s-a aplicat reducerea ajunge la 175.696 lei. Reducerea este semnificativa, fapt pentru care oamenii sint interesati sa-si obtina drepturile. Fiind vorba de propriul buzunar, sucevenii sint, in mare parte, pregatiti sa urmeze toti acesti pasi pentru a-si intocmi dosarul fiscal pentru reducerea impozitului. Dupa numarul mare al celor interesati de aceste formalitati si care se aflau ieri pe holurile Primariei, se pare ca vor fi destul de multi solicitanti.
Cei care nu se incadreaza in categoria persoanelor cu venitul lunar de maxim 1.200.000 lei, beneficiaza si acestia de o reducere a valorii impozitului de numai 5% . Dar asta, in conditiile in care isi vor achita integral creantele anului in curs pina la data de 15 martie.
Restantierii care nu si-au achitat impozitul pe locuinte pentru anul 2001, vor fi penalizati cu 0,5% pe luna, la valoarea sumei restante. Anul trecut, Primaria a realizat doar 46% din veniturile proprii, semn ca majoritatea sucevenilor isi cam ignora atributiile de cetateni. (Adina TIBU)

Comentarii