In opinia sucevenilor, in Primaria Suceava bintuie coruptia

luni, 17 aprilie 2000, 23:00
2 MIN
 In opinia sucevenilor, in Primaria Suceava bintuie coruptia

In opinia sucevenilor, coruptia se afla pe primul loc in topul actelor infractionale ce se petrec in orasul nostru. La acest rezultat a ajuns Centrul de Studii si Analize Suceava dupa investigarea unui numar de 297 de persoane alese din trei zone ale municipiului, rezultat pe care l-a comunicat ieri presei locale. Cetatenii anchetati au considerat ca acest fenomen se manifesta in principal in rindul politistilor, al cadrelor din sanatate si finante-banci.
Particularizind, sondajul de opinie a scos la iveala perceptia in rindul localnicilor a actelor de coruptie si la nivelul directiilor din Primarie, dar s-a constatat ca aproape jumatate din suceveni nici nu cunosc cu ce se ocupa aceste sectoare administrative. Ei si-au dat cu parerea asupra serviciilor cu care au contact direct si care, probabil, le fac viata amara de cite ori apeleaza la ele. Cetatenii orasului cred ca acte de coruptie se petrec indeosebi in cadrul Serviciului de urbanism, Directiei domeniului public si Directiei administratiei pietelor, urmate indeaproape de Directia de impozite si taxe si Biroul fond locativ. Cind in chestionar au intervenit si alte subiecte, sucevenii au fost de acord ca pilele, santajul, mita si presiunea sint la ordinea zilei. "Cele mai frecvente acte de coruptie nominalizate se manifesta prin indeplinirea conditionata a obligatiilor ce decurg din functia publica sau prin incalcarea normelor de deontologie morala si profesionala: urmare a pilelor, mitei, santajului si presiunii au loc angajari de persoane incompetente, deturnari de fonduri publice, acordarea de favoruri la licitatii, autorizari de firme, aprobari de terenuri, locuinte, atribuiri si inchirieri de spatii….", scrie in sondaj, ca oglinda a ceea ce gindeste suceveanul despre ce se intimpla in primaria orasului lui.
Imaginea publica a primarului Constantin Sofroni, perceputa cel putin de cei anchetati de Centrul de Studii si Analize, este destul de afectata. Aproximativ 60% din cei ce au raspuns intrebarilor cred ca actualul primar al Sucevei tolereaza, permite si chiar este implicat in acte de coruptie. La acest capitol, multi din concetatenii nostri au bagat capul in nisip si au preferat sa nu raspunda la intrebarile ceva mai directe ale sondajului.
Cu ajutorul acestui sondaj de opinie, efectuat pe un esantion de 297 de persoane, s-a putut vedea clar ca sucevenii nu au uitat in timp afacerile la nivel local, in care au fost implicati factori responsabili din administratia publica, acte de coruptie ramase nesanctionate. Lista pe care memoria cetatenilor Sucevei a contabilizat-o cu limpezime s-a completat la fel de firesc.
Nominalizarile au fost: afacerile Mc Donald’s, NC Foresta, afacerea stilpilor "sofronei", eliberarea de certificate de urbanism, benzinariile amplasate in cele mai nepotrivite locuri, aprobarea de locuinte si teren preferential, deturnarea de fonduri la blocurile neterminate din Obcini etc. Daca tot au fost intrebati, cetatenii Sucevei anului 2000 au gasit drept principala cauza pentru musamalizarea acestor afaceri interesul material si motivele politice ce au reusit cu succes "scaparea de sanctiune si scaparea de sub incidenta legii a celor cu relatii". (Daniela BEALE, Gabriela HOSTIUC)

Comentarii