Inca un cap cazut pe esafodul METADET

sâmbătă, 10 februarie 2001, 00:00
2 MIN
 Inca un cap cazut pe esafodul METADET

Directorul SGA Suceava, Octavian Foit a fost inlocuit din functie, prin decizia Companiei Nationale Apele Romane. Incepind din data de 12 februarie Octavian Foit va trece in functia de inginer in cadrul SGA Suceava iar in locul sau va fi numit cu delegatie inginerul Vasile Pacurar, care detine pina la numire functia de sef serviciu Exploatare in cadrul SGA Suceava. Directorul General al Directiei Apelor Siret Bacau, Emil Vamanu, ne-a declarat ca inlocuirea din functie a sefului SGA Suceava s-a hotarit din cauza faptului ca Octavian Foit a dat dovada de carente in activitatea manageriala in special in perioada care a urmat accidentului ecologic de la METADET Falticeni. "Amploarea si consecintele poluarii produse in urma scurgerilor de substante toxice de la METADET Falticeni nu au fost evaluate corespunzator de catre fostul director al SGA Suceava", a declarat directorul general Emil Vamanu.
La METADET, scurgerile de cianuri din rezervorul fisurat continua
Primarul municipiului Falticeni, profesor Cornia Gheorghe, a sesizat ieri ca la unul din rezervoarele din incinta SC METADET SA se produc scurgeri de substante chimice.
La fata locului s-a deplasat o echipa formata din primarul si viceprimarul municipiului, reprezentantul Inspectoratului de protectie civila, a Agentiei de protectia mediului Suceava, cit si seful politiei municipiului Falticeni, ocazie cu care s-a constatat ca la rezervorul D/3 din depozitul ACH, in care se afla acetoncianhidrina si alte substante
chimice, exista o urma de scurgere prin doi pori existenti de o parte si de alta a snurului de sudura vertical.
In decurs de o ora s-a colectat circa un litru de substanta, iar in prezent scurgerea s-a oprit prin infundarea porilor, probabil cu substante chimice aflate in bazin.
Nu s-au inregistrat poluari ale mediului cu substante chimice sau alte pagube. Paza depozitului este asigurata pe trei schimburi cu politisti, jandarmi si gardieni publici, iar in functie de evolutia situatiei se vor dispune masuri.
In paralel, din omogenizatorul Statiei de Epurare Falticeni in care au fost depozitate 6000 de metri cubi de ape continind cianuri retinute in urma accidentului chimic de la METADET, se filtreaza zilnic, in doua transe de cite 40 de metri cubi, apele contaminate. Conform afirmatiilor inspectorului sef al Inspectoratului de Protectia Mediului Suceava, Andrei Ursu, trecerea prin statia de epurare a acestor ape se face sub controlul strict al inspectorilor de mediu, cu respectarea paramentrilor impusi in ceea ce priveste concentratiile maxime admise, dupa ce au fost tratate chimic cu hipoclorit. (Neculai ROSCA, Catalin VINTILA)

Comentarii