Marele "fis" chinezesc

joi, 24 februarie 2000, 00:00
3 MIN
 Marele "fis" chinezesc

In 9 mai 1998, se deschidea la Suceava, cu mare fast si o gramada de promisiuni, Centrul Comercial Chinezesc ZHANG’S BAOLI. Tentati de preturile la jumatate fata de cele ale Bazarului sau ale magazinelor din oras, sucevenii au tabarit practic peste marfa "made in China", cu nostalgia camasilor din bumbac 100%, a prosoapelor de baie pufoase si mereu viu colorate sau a lenjeriei de corp din aceleasi fibre naturale de calitate ireprosabila. In scurt timp, cumparatorii suceveni s-au convins insa ca ieftinaturile din Complexul Chinezesc nu au degeaba cele mai mici preturi. Pantofii de 40.000 de lei se dezlipesc la prima ploaie, maieul barbatului tine de-o spalatura, iar geaca cu etichetele cele mai "hoate" are fermoarul rupt dupa trei zile. La fel de repede s-au potolit si spaimele de concurenta ale bazaristilor din valea Sucevei care la vreo citeva zile dupa deschiderea complexului din curtea Integratei de Lina au dat, la propriu, piept in piept cu negustorii chinezi.
Dupa numai un an si zece luni, inaugurarea negotului chinezesc la Suceava s-a dovedit un mare "fis", atit pentru sucevenii care nu au avut parte si de ceva mai bun daca tot era ieftin, dar si pentru holdingul chinezesc ce si-a facut planuri mari dar a sfirsit prin a tremura de frig in halale Integratei repetind la nesfirsit dupa caz "tleizesitinti, patluzesitinti", etc.
De luni intregi Complexul Chinezesc se goleste de cumparatori, dar si de investitori, fie ei chinezi sau romani. Chioscurile au ramas fara stapin si zac pe marginea aleii principale cu lacatele ruginite. In interiorul halei, kilogramele de marfuri aproape identice de la stand la stand nu mai tenteaza decit pe citiva "afaceristi" ciocolatii veniti din alte orase sau pe citeva femei necajite ce vor sa-si incalte pe bani putini familiile.
Iata cum un obiectiv comercial anuntat cu mare pompa, incurajat si sustinut la vremea respectiva de primarul Constantin Sofroni se transforma pe zi ce trece intr-un loc pustiu si inutil. La deschiderea complexului, Cristina Zhang, presedinta holdingului chinez, declara presei ca pentru acesta investitie a fost ales orasul Suceava pentru ca "este o zona extrem de atractiva si ofera bune oportunitati de afaceri". De fapt, orasul nostru a fost "ales" deoarece celelalte municipii la usa carora s-a batut nu au fost de acord cu o piata chinezeasca. Primariile Clujului, Oradei, Iasiului au refuzat, pe rind, sa gazduiasca in orasele lor un complex chinezesc. La Suceava, insa, comerciantii chinezi au fost primiti cu bratele larg deschise de primarul Sofroni, care, desi nu era responsabil de locul pe care acestia s-au stabilit, s-a aratat mereu partizan al acestora. Surizator si sigur de viitorul prosper al afacerii chinezesti la Suceava, el a taiat panglica inaugurala uitind ca tot ceea ce s-a construit si amenajat in curtea Integratei de Lina s-a facut fara aprobarea Consiliului Local. Complexul Chinezesc isi tiriie zilele, dupa un an si zece luni de la fastuoasa receptie organizata cu ocazia inaugurarii, fara autorizatie de functionare din partea Primariei pentru nici unul din chioscuri si fara nici un certificat de urbanism emis de aceasta institutie. (Daniela BEALE)

Comentarii