Miliarde pentru o casa

luni, 18 septembrie 2000, 23:00
4 MIN
 Miliarde pentru o casa

Din ce in ce mai multi suceveni cu potenta finaciara, oameni de afaceri, dar si alte persoane care detin functii cheie – bine platite – in sectoarele bugetare, prefera sa renunte la apartamentele dobindite anterior si sa se mute la casa. Zgomotul, praful, strimtoarea si restrictiile pe care le impune viata de apartament sint abandonate cu usurinta in favoarea spatiilor mai deschise, la curte, cum se spune. De aceea, case vechi, pe jumatate darimate, din centrul municipiului Suceva au inceput sa fie pretuite la valori care nu sint justificate decit de pozitia lor ultracentrala. In acelasi timp, au ajuns sa fie extrem de apreciate terenurile din preajma municipiului, coagulate in anumite nuclee, cum ar fi, zona Tatarasii noi, Scheia, zona Autoservice din Obcine si mai nou, zona Aleea Dumbravii, unde potentatii finaciar ai tirgului isi construiesc vile, departe de poluarea si aglomeratia orasului.
Preturile la care se tranzactioneaza imobilele dar si terenurile de constructie din aceste zone sint departe de a fi accesibile cetateanului de rind, dependent de salariu. In general, cele mai mari preturi la care se poate achizitiona un teren pentru constructia unei locuinte se cer, cum e si normal, in zona centrala a municipiului. In Piata 22 Decembrie, de exemplu, conform ofertelor existente la agentiile imobiliare din Suceava, nu se poate cumpara teren cu mai putin de 100 de dolari pentru un metru patrat. Aceleasi preturi sint promovate si in zona Alexandru cel Bun. Mai ieftin s-ar gasi un loc pentru construirea unui imobil pe strada Cetatii, de exemplu, unde oferta bate undeva la 40 de dolari pentru un metru patrat. In zona Marasesti, un metru patrat de teren se poate cumpara si cu 30 de dolari metrul patrat.
Ajungind la cartierele municipiului, se poate constata ca vinzatorii de terenuri au deja o alta optica, de vreme ce preturile pe care le solicita sint afisate in lei. Astfel, in cartierul Obcine, zona Autoservice, terenul pentru constructii se vinde cu 14-16 milioane de lei arul (100 de metri patrati). In cartierul George Enescu exista oferte de teren pentru vinzare la preturi cuprinse intre 30 si 100 de milioane de lei pentru un ar, functie de amplasamentul suprafetei de teren. Oferte mai rezonabile se gasesc in cartierele Burdujeni si Itcani. Functie de amplasamentul terenului, se poate achizitiona in cartierul Burdujeni un ar de teren cu preturi cuprinse intre 3 si 6 milioane de lei. In Itcani nivelul preturilor ofertelor este si mai accesibil, pornind de la doua milioane de lei pentru un ar.
De remarcat faptul ca la iesirea din municipiul Suceava spre Ipotesti, in zona numita Tatarasii Noi, unde infloreste de citiva ani un microcartier de vile somptuoase, pretul unui ar de teren costa intre 3 si 7 milioane de lei.
600 de milioane, o casa veche in centrul orasului
Pe linga terenurile scoase la vinzare de catre proprietarii acestora, care au intuit ca o parcela poate fi mai bine valorificata pentru constructii decit pentru agricultura, un numar important de proprietari de locuinte sint dispusi sa vinda imobilele pe care le detin, daca ar obtine un pret rezonabil. In cea mai mare parte este vorba despre case vechi, care eventual pot fi demolate, pentru a se construi in locul lor vile moderne. Cele mai scumpe oferte de acest gen sint desigur in centrul municipiului, unde pare a fi mai valoros terenul decit casa. Se cer aici, de exemplu, 30.000 de dolari pentru o casa cu patru camere, dar care are si 7 ari de teren alaturi. Locuinte mai modeste, cu cel mult doi ari de teren in jur se pot gasi, in zona centrala si cu 450 – 500 de milioane de lei. Preturi bune sint cerute si in zona Marasesti, unde o casa veche, cu 3 – 4 ari de teren, se poate cumpara cu 600 de milioane de lei. In cartierul Zamca se pot gasi case cu citiva ari de teren alaturi, cu preturi mai mici, chiar si cu 150 de milioane de lei o locuinta de doua camere.
Desigur, in cartierele Burdujeni si Itcani, pentru cei care doresc sa se stabileasca in aceasta zona, se pot gasi cele mai avantajoase oferte. Practic, aici se poate cumpara o casa veche, modesta, este drept, dar cu un pic de teren in jur, cu sume cuprinse intre 150 – 250 de milioane de lei.
Vile noi scoase la vinzare pentru miliarde
O categorie aparte de imobile scoase la vinzare de proprietari in ultima perioada o constituie vilele noi, multe dintre ele incepute in ultimii zece ani dar neterminate inca. Este vorba desigur despre investitii facute de persoane care s-au intins mai mult decit le-a permis plapuma si care, ajunsi la ananghie, ar dori sa scape de constructiile in care au investit sume importante. Deblocarea banilor investiti nu este insa o treaba chiar intr-atit de usoara daca tinem cont de puterea de cumparare actuala a romanului. Ofertele lor sint totusi lansate pe piata, astfel incit nu se poate sa nu se tina cont de ele.
In centrul municipiului, o asemenea vila cuprinzind noua camere, cu parter si doua niveluri, este scoasa la vinzare pentru 1,5 miliarde de lei, existind chiar si oferte care depasesc aceasta suma.
Recordul in ceea ce priveste pretul pe care doreste sa il obtina pentru o vila construita recent il detine un proprietar din cartierul Zamca, care cere doua miliarde si jumatate de lei pentru o constructie tip parter plus doua nivele, cu 12 camere, neterminata insa.
Si in celelalte cartiere ale municipiului se gasesc ofertanti care doresc sa renunte la locuintele nou construite. In Obcine, de exemplu, cu 750 de milioane de lei se poate cumpara o vila noua de sase camere, care are si un teren aferent de circa 5 ari. In zona Aleea Dumbravii, din cartierul Burdujeni, viitoare zona rezidentiala, cei care se grabesc pot cumpara deja o casa gata construita cu etaj si 7 camere pentru 30.000 de dolari.
Potrivit reprezentantilor agentiilor imobiliare, tranzactiile cu case si terenuri in municipiul Suceava nu au nici pe departe amploarea celor cu apartamente. Motivul este la indemina oricui: un apartament de dimensiuni comparabile costa cel putin de doua ori mai ieftin decit o casa. (Neculai ROSCA)

Comentarii