Murdaria Sucevei va fi integral trecuta prin statia de epurare incepind cu iulie 2001

sâmbătă, 17 februarie 2001, 00:00
4 MIN
 Murdaria Sucevei va fi integral trecuta prin statia de epurare incepind cu iulie 2001

In urma articolului publicat de "Monitorul de Suceava" in numarul de ieri, prin care am atras atentia autoritatilor ca, de doi ani si jumatate, o buna parte din apele uzate provenind din canalizarea municipiului Suceava se scurg direct in riul Suceava prin intermediul piriului Cetatii, Inspectoratul pentru Protectia Mediului Suceava ne-a transmis un raport privind deversarea de ape uzate in acest piriu din reteaua de canalizare a municipiului. Raportul vrea sa scoata in evidenta faptul ca, in timp, institutia responsabila de protectia mediului in judet a monitorizat, a semnalat si a luat masuri pentru remedierea situatiei. Mai mult, potrivit acestui raport, deversari de ape reziduale din canalizarea aferenta zonei centrale a orasului direct in riul Suceava au existat si inainte de 1998, cind una dintre cele trei conducte care asigurau preluarea apelor uzate ale orasului, subtraversind riul catre statia de epurare a fost definitiv distrusa.
Conductele din subtraversare au ajuns in timp deasupra nivelului apei riului Suceava
In raportul pus la dispozitia "Monitorului" de IPM Suceava este prezentat si un scurt istoric al modului in care a fost realizat in timp, sistemul de preluare a apelor uzate si de directionare a acestora catre statia de epurare.
Practic, odata cu executia statiei de epurare mecano-biologica a municipiului, la nivelul anilor 1965-1970, au fost realizate si lucrarile de subtraversare ale apelor uzate orasenesti din zona "Centru" si care, conform proiectului au fost pozate la cota de -2,60 m fata de fundul albiei.
Pentru ca in timpul investitiilor realizate in zona industriala a Sucevei au fost extrase masive cantitati de balast si nisip din albia riului Suceava si pentru ca de la realizarea barajului Acumulare Mihoveni s-au intrerupt transporturile aluvionare de parti solide, in anii 1985-1990 s-a produs o adincire a cursului apei riului Suceava in zona municipiului, lucru care a provocat punerea in stare de nesiguranta a podurilor Suceava si Itcani, a prizei de apa Baraj CCH si a subtraversarilor mentionate mai sus. In acest fel, conductele din subtraversare au ajuns deasupra nivelului apei riului Suceava, fiind supuse actiunii distructive in perioade de viituri.
In luna noiembrie a anului1994, conducta cu diametrul de 800 mm a fost rupta pentru prima data, din cauza unei cresteri bruste de debit a riului, in urma precipitatiilor.
La acea vreme, RAUCL Suceava a refacut cum s-a priceput conducta. Pentru asigurarea unei stabilitati a acestei subtraversari ar fi fost necesare lucrari hidrotehnice de anvergura, realizarea unui prag de stabilizare cu incastrari in adincime, lucrari care nu s-au facut, iar procesul erozional a continuat punind in pericol toate cele trei conducte de transport a apelor reziduale ce traverseaza riul.
In vara anului 1998, viiturile inregistrate pe riul Suceava au dus la ruperea completa a aceleiasi conducte care fusese deja afectata cu patru ani in urma. Fostul primar, Constantin Sofroni, a declarat atunci ca fondurile necesare pentru refacere vor fi solicitate Guvernului din sumele alocate pentru dezastre si calamitati naturale. Desigur, nu s-a primit nici un leu de la guvern pentru aceasta investitie.
Ultima sansa – contractul cu danezii
In acelasi timp, Agentia de Protectia Mediului a impus, pentru diminuarea poluarii, administratorului acestor retele – SC ACET SA Suceava – o atentie sporita in preluarea in debite cit mai mari a apelor uzate orasenesti prin celelalte doua fire ramase in functiune. SC ACET SA ar fi efectuat in acest sens lucrari de curatare a depunerilor de pe cele doua fire. In plus, SC ACET SA Suceava a propus in iunie 2000 spre aprobare Consiliului Local o asigurare de fonduri de la bugetul local a lucrarilor de consolidare a riului Suceava in zona de subtraversare si de refacere a conductei cu pricina care erau calculate la o valoare de 7,8 miliarde de lei. Nu s-au gasit atunci banii necesari iar in aceste conditii, Inspectoratul de Protectie a Mediului Suceava, a stabilit ca masura ce trebuie luata de urgenta realizarea lucrarilor de retehnologizare, de refacere si reparare a sistemului de canalizare a apelor uzate orasenesti cu asigurarea fondurilor necesare de catre proprietar – Primaria municipiului Suceava si dupa caz de catre administrator – SC ACET SA Suceava.
In paralel, Agentia de Protectie a Mediului Suceava in cadrul programelor de mediu desfasurate de Comunitatea Europeana (DEPA) a atras in judetul Suceava reprezentantii ai Agentiei de Mediu Daneze care au fost de acord sa sprijine prin alocari de fonduri nerambursabile retehnologizarea statiei de epurare mecano-biologice a municipiului Suceava si inclusiv refacerea subtraversarilor afectate in zona riului Suceava.
In cadrul programului convenit, o prima etapa stabilita de comun acord o reprezinta refacerea subtraversarilor din zona riului Suceava concomitent cu schimbarea unor echipamente si utilaje mecanice in statia de epurare care au ca termen final 30 iunie 2001.
"Din legaturile existente intre Inspectoratul de Protectie a Mediului Suceava si Agentia Daneza de Mediu cunoastem faptul ca echipamentele si utilajele ce-i revin partii daneze vor fi livrate beneficiarului SC ACET SA Suceava in cursul lunii martie 2001.
Inspectoratul de Protectie a Mediului Suceava, in rezolvarea acestor probleme va actiona potrivit legislatiei de mediu la nivelul conducerii Primariei municipiului Suceava in vederea respectarii programului comun asumat si inclusiv a realizarii partii de lucrari ce-i revin (refacere subtraversare riu Suceava) in termenul stabilit – 30 iunie 2001" este consemnat in raportul transmis redactiei si semnat de inspectorul sef al IPM Suceava, Andrei Ursu. (Neculai ROSCA)

Comentarii