Politicienii suceveni se imbata cu apa rece

duminică, 03 septembrie 2000, 23:00
4 MIN
 Politicienii suceveni se imbata cu apa rece

In aceste zile, lupta pentru un loc elegibil pe listele de candidati pentru parlamentul Romaniei a capatat accente dramatice. Persoane care au acumulat in ultimiii ani experienta bogata in camera Deputatilor sau la Senat s-au vazut brusc lasate deoparte in calculele pentru noile alegeri. Altele, care vin din spate, preseaza pentru un loc cit mai sus pe liste. S-a inventat o sintagma – loc eligibil – prin care se intelege o pozitie in lista de candidati care sa permita persoanei situate aici accesul in Parlament. Ramine de vazut in ce masura aceste locuri eligibile in liste se vor transforma cu adevarat in fotolii de parlamentar.
Fiindca judetului Suceava ii sint atribuite numai 10 zece locuri in Camera Deputatilor si 4 locuri in Senatul Romaniei. Pentru acestea se va da batalia, iar confruntarile din interiorul partidelor nu sint decit un preambul la marea confruntare din 26 noiembrie. Am chestionat, in acest context, liderii formatiunilor importante reprezentate in judet, dorind sa aflam pe cite fotolii de deputati sau senatori mizeaza fiecare dintre partidele politice la nivelul judetului Suceava.
Un calcul aritmetic simplu arata ca, pentru ca dezideratele fiecarei formatiuni politice chestionate sa devina realitate, in judetul Suceava ar trebui suplimentat serios baremul impus, de 10 deputati si 4 senatori. Pe de alta parte, daca excludem PNL-ul, unde liderul local al acestei formatiuni este profund afectat de optiunile colegilor in ceea ce priveste persoanele care au fost plasate pe locuri eligibile in listele de candidati, in defavoarea sa, ceilalti lideri se arata extrem de optimisti. Procentele pe care principalele partide politice isi propun sa le obtina in circumscriptia electorala Suceava depasesc de asemenea cu mult totalul de suta la suta. Oricum, cel care va decide in final citi parlamentari va avea in judetul Suceava un partid sau un altul ramine, totusi, electoratul.
Presedintele PDSR Suceava, Ioan Bancescu estimeaza pentru alegerile din 26 noiembrie ca, la nivelul judetului, partidul pe care il reprezinta va obtine 2 locuri de senator si 5 locuri de deputat. Adica jumatate din locurile din parlament atribuite judetului Suceava. Pentru obtinerea acestei performante, PDSR Suceava se bazeaza desigur si pe algoritmul redistribuirii post-alegeri a locurilor din Parlament. Oricum, Ioan Bancescu apreciaza ca la nivelul judetului Suceava PDSR va obtine cel putin 45% din voturile electoratului. Argumentele considerate forte de catre presedintele PDSR Suceava in sustinerea acestor deziderate ar fi rezultatele la alegerile locale – 16 locuri in Consiliul Judetean, 60 de primari, 46 de viceprimari si peste 500 de consilieri locali, dar si valoarea candidatilor.
Orest Onofrei, presedintele filialei Judetene a PNTCD, considera ca CDR 2000, coalitia sub genericul careia va participa la alegeri si partidul sau, va obtine cel putin un mandat de senator si doua mandate de deputat. "Ne bazam pe realitate, daca insumam scorurile obtinute in judetul Suceava de partidele care compun Conventia la alegerile locale si care ne plaseaza, impreuna, pe pozitia a doua ca rezultate la nivelul judetului. Mi se pare un calcul minim si foarte realist", a declarat Orest Onofrei. Presedintele PNTCD Suceava estimeaza ca la alegerile parlamentare CDR 2000 va obtine la Suceava cel putin 15% din voturile electoratului.
Presedintele PD Suceava, Vasile Ilie este la fel de optimist, el afirmind ca in judetul nostru, Partidul Democrat isi propune sa obtina intre 15 si 20% din voturile electoratului, ceea ce ar permite acestei formatiuni politice sa promoveze in parlament un senator si doi deputati. Functie de jocul rezultatelor, la redistribuire, PD Suceava ar putea obtine, in viziunea lui Vasile Ilie, chiar mai mult, adica 3 deputati sau 2 senatori. "Ne bazam in sustinerea celor afirmate pe forta PD-ului la nivelul judetului Suceava, a doua forta politica dupa alegerile locale, dar si pe calitatea oamenilor pe care ii vom propune pe listele electorale", a afirmat Vasile Ilie.
ApR Suceava nu se lasa deloc mai prejos, propunindu-si, prin vocea presedintelui filialei, Mihai Aurel Steiciuc, sa obtina 2 deputati si un senator. "Speranta noastra este ca vom avea trei deputati, oricum, nu mergem, ca structura, la mai putin de numarul propus", ne-a declarat presedintele ApR Suceava. Conform estimarilor aperistilor suceveni, la alegeri ei vor obtine intre 15 si 17 procente din voturile electoratului. Liderul ApR Suceava apreciaza ca aceste estimari sint indreptatite, daca se iau in calcul rezultatele la alegerile locale, in urma carora ApR a obtinut 15 fotolii de primar, 16 de viceprimar dar si numarul membrilor de partid din judet – circa 13.000 precum si consistenta programului propus.
Corneliu Vornicu, secretarul executiv al Biroului Executiv Judetean al PRM, crede ca la nivelul judetului Suceava partidul pe care il reprezinta va obtine sigur un fotoliu de deputat. "Daca tragem bine, prin redistribuire il scoatem si pe cel de-al doilea", este de parere Corneliu Vornicu. Liderul PRM opineaza ca la alegerile din 26 noiembrie, partidul lui Vadim Tudor va obtine intre 12 si 15% din voturile electoratului.
Daca la formatiunile chestionate anterior situatia ne-a fost prezentata de liderii acestora in culorile cele mai optimiste, la PNL, presedintele filialei judetene, deputatul Vasile Mindroviceanu, vizibil nemultumit de faptul ca pe listele de candidaturi colegii sai l-au plasat de-abia in pozitia a noua la camera deputatilor, a declarat curat ca, daca se va merge la alegeri cu listele stabilite saptamina trecuta, PNL nu va obtine la Suceava nici un mandat de parlamentar.
(Neculai ROSCA)

Comentarii