Prima arestare in cazul METADET

joi, 25 ianuarie 2001, 00:00
4 MIN
 Prima arestare in cazul METADET

Parchetul de pe linga Curtea de Apel Suceava a dispus arestarea preventiva pentru o perioada de 30 de zile a inginerului chimist Petru Humeniuc, considerat principalul responsabil pentru catastrofa ecologica de la METADET Falticeni. Inginerul Petru Humeniuc, fost angajat al METADET, a fost angajat ulterior cu conventie civila de catre SC PIETA SRL, una dintre societatile care se ocupa cu dezmembrarea instalatiilor de la societatea falticeneana. Procurorii au stabilit ca el cunostea foarte bine riscurile pe care le comporta manevrarea substantelor existente in recipienti si, in plus, si-a asumat printr-un protocol scris toata responsabilitatea pentru lucrarile de dezmembrare a instalatiilor si recipientilor continind cianuri si amoniu. Pe baza acuzatiilor aduse, el risca o pedeapsa intre un an si cinci ani de inchisoare.
Vinovata PIETA, arestat Humeniuc
Procurorul General al Parchetului de pe linga Curtea de Apel Suceava, Ioan Amarie, a prezentat ieri primele rezultate ale anchetei efectuate de procurorii suceveni in cazul METADET Falticeni, care au condus la arestarea inginerului Petru Humeniuc.
"Din probele administrate pina acum de Procuratura si organele de cercetare penala, cauza aflindu-se in urmarire in continuare la Parchetul Curtii de Apel Suceava, imi permit aprecierea ca, pentru accidentul ecologic de la METADET Falticeni, care a avut ca urmare poluarea cu cianuri si amoniu a riurilor Somuz si Siret, vina apartine societatii comericale PIETA SRL din Iasi, al carei angajat a fost Petru Humeniuc", a declarat procurorul general Ioan Amarie. Dupa cum se stie, societatea pomenita a cumparat, alaturi de o alta firma – DALEX SRL, de asemenea din Iasi, de la SC LICHIDATOR SRL Iasi, agentul economic care se ocupa de lichidarea societatii falticenene, o parte din instalatiile de la METADET, pentru a le preda la fier vechi. De respectarea tuturor regulilor in ceea ce priveste protectia mediului, avind in vedere ca in respectivele instalatii existau substante toxice, a raspuns, din parte firmei PIETA, inginerul chimist Petru Humeniuc, fost angajat al METADET, angajat ulterior cu conventie civila de catre SC PIETA SRL, care cunostea foarte bine situatia si care si-a asumat, printr-un protocol scris, toata responsabilitatea pentru lucrarile de dezmembrare.
Scurgerile de cianuri au inceput inca din 12 ianuarie 2001
"El era obligat sa ia toate masurile pentru preintimpinarea oricarei eventuale poluari. Cercetarile au stabilit insa ca, inca din 12 ianuarie 2001, datorita modului defectuos in care s-a procedat la dezmembrare, s-au declansat scurgeri de cianuri si amoniu de la doua rezervoare din sectia de sinteza, care au ajuns in canalizarea METADET-ului, apoi in Somuz si dupa aceea in Siret. In sarcina inculpatului Humeniuc Petru au fost retinute doua infractiuni: incalcarea articolului 92, alineatul 1 din legea 107/1996, Legea Apelor si a articolului 85, punctul 3 din legea 137/1995 a protectiei Mediului", a declarat procurorul Ioan Amarie. Petru Humeniuc a dispus, conform acuzatiilor aduse, dezmembrarea instalatiilor, acceptind un mod defectuos de lucru, care a dus in final la un accident ecologic major si, mai mult, desi a luat cunostinta de producerea accidentului inca din primul moment, nu l-a raportat. Reamintim ca incepind din 12 ianuarie s-au produs primele scurgeri de substante toxice si a durat o saptamina pina au aparut primele semne de poluare pe Siret.
"Daca s-ar fi raportat la timp, consecintele ar fi fost mult diminuate. Apreciind ca faptele sint foarte grave, Parchetul de pe linga Curtea de Apel Suceava a dispus arestarea preventiva a inculpatului Petru Humeniuc pentru o perioada de 30 de zile. Cercetarile penale continua pentru a se stabili daca exista si alti vinovati, in producerea acestui grav accident ecologic si masura in care au fost implicati. Vom actiona cu foarte mare exigenta si vom lua masurile cele mai potrivite", a declarat Ioan Amarie.
Parchetul Militar ancheteaza in continuare posibila implicare a pompierilor militari in transportul de substante toxice de la METADET
In ceea ce priveste posibila implicare a unor autospeciale apartinind pompierilor militari in actiunea de transfer de substante toxice din incinta METADET, procurorul general Ioan Amarie ne-a declarat ca declaratiile facute cu o zi in urma ramin valabile, un procuror militar de la Parchetul Militar Bacau efectuind, la rindul sau, o ancheta penala, pentru a se stabili daca pompierii militari de la subunitatea din Falticeni sint sau nu implicati.
Cit priveste raspunderea pe care o are societatea PIETA SRL, care a incercat sa obtina un profit din dezmembrarea rezervoarelor de substante toxice, procurorul general Ioan Amarie a declarat ca in momentul de fata, impotriva acesteia pot fi intentate actiuni civile de catre persoanele care au suferit in urma poluarii produse, pe baza cerificatelor medico-legale obtinute in urma spitalizarii. El a tinut sa precizeze ca, desi aceasta posibilitate a fost facuta publica de catre secretarul de stat din Ministerul Apelor si Mediului, Florin Stadiu, cu doua zile in urma, pina in momentul de fata nici una dintre cele 10 persoane care au fost internate la spitalul din Faticeni cu diagnosticul "intoxicatie cu cianuri", nu a solicitat despagubiri civile. (Neculai ROSCA)

Comentarii