Saptamina viitoare, Directia Agricola declanseaza operatiunea "milionul"

joi, 22 martie 2001, 00:00
3 MIN
 Saptamina viitoare, Directia Agricola declanseaza operatiunea "milionul"

Incepind cu saptamina viitoare, Directia Generala pentru Agricultura si Industrie Alimentara Suceava va demara actiunea de identificare a producatorilor agricoli care vor beneficia de prevederile ordonatei 30/2001, privind acordarea sprijinului de un milion de lei pentru un hectar de pamint cultivat. Luni va fi organizata o instruire a primarilor si specialistilor agricoli din teritoriu, dupa care, incepind de marti, 27 martie a.c., va putea incepe depunerea cererilor de catre cultivatori.
Directorul DGAIA Suceava, Atanasa Nistor, a explicat ieri cine vor fi beneficiarii sprijinului de un milion de lei pentru fiecare hectar de teren cultivat.
Astfel, potrivit Ordonantei 30/2001, acestia sint producatorii agricoli, persoane fizice sau juridice cu capital privat sau mixt, institutiile de invatamint si cercetare in agricultura care cultiva si exploateaza terenuri. Vor beneficia de sprijin si scolile, bisericile sau manastirile care detin si cultiva terenuri.
Potrivit normelor meotodologice de aplicare a Ordonantei, pentru culturile de griu, orz, orzoaica si rapita pentru ulei, insamintate in toamna anului 2000, precum si pentru sfecla furajera, griu de primavara, floarea soarelui pentru consum si saminta, porumb boabe pentru consum si saminta, orzoaica de primavara, ovaz, culturi furajere nou infiintate, culturi furajere perene, sorg, soia, fasole de cimp, cartofi, plante medicinale si aromatice nou infiintate si perene, in si cinepa pentru fibra, plantatii de vii din soiuri nobile in masiv, plantatii de portaltoi, pepiniere viticole, plantatii pomicole in masiv, plantatii de arbusti fructiferi, pepiniere pomicole, sprijinul se va acorda incepind de la un hectar cultivat, proportional cu suprafata cultivata, perntru fiecare 10 ari in plus acordindu-se cite 100.000 de lei.
Pentru culturile de sfecla de zahar, legume de cimp si sere, acordare sprijinului se face incepind de la 0,5 hectare, de asemenea, cite 100.000 de lei pentru fiecare 10 ari cultivati in plus.
O alta conditie impusa productorilor agricoli pentru a putea beneficia de sprijin este respectarea unui minim de verigi tehnologice, respectiv pentru culturile insamintate in toamna – griu, orz si orzoaica – sa faca dovada unei densitati minime de 250 de plante rasarite pe metrul patrat iar pentru culturile de primavara trebuie sa faca dovada ca au folosit saminta certificata si material de plantat certificat si ca au executat lucrarile de arat, pregatit pat germinativ, insamintat sau plantat, erbicidat, la nivelul cerintelor agrotehnice. Aceleasi cerinte sint impuse si pentru culturile furajere perene, plante medicinale si aromatice perene, plantatii si pepiniere pomicole, vii in masiv si pepiniere viticole.
Cererile, insotite de documentele care sa certifice indeplinirea conditiilor susmentionate vor fi depuse de producatorii agricoli la primariile localitatilor pe raza carora se afla terenul cultivat.
Merita remarcat faptul ca conditiile impuse vor limita bine numarul celor care vor beneficia de aceste stimulente.
La nivelul judetului Suceava, de exemplu, DGAIA a identificat numai 10.800 de hectare din cele 26.000 de hectare semanate cu griu in toamna pentru care va fi acordata subventia de un milion de lei, mai bine de 15.000 de hectare reprezentind suprafete insamintate mici, sub un hectar. In fapt, la nivelul judetului Suceava, din cele 167.943 de exploatatii agricole existente, numai 20.350 sint peste 3 hectare, astfel incit, in opinia directorului DGAIA Suceava, de acest sprijin vor beneficia numai 50-60% dintre producatorii agricoli care au primit in anii trecuti subventii, cu prilejul cunoscutelor cuponiade.
Directorul Atanasa Nistor apreciaza ca unica solutie pentru ca mai multi cultivatori sa primeasca subventii este ca acestia, chiar daca detin suprafete cultivate mai mici decit limita minima impusa de ordonanta, sa se asocieze. " Doi-trei sau mai multi cultivatori pot incheia impreuna un act de asociere simpla, inregistrat la primarie, iar in acest fel, cultivind terenul impreuna, vor beneficia de subventie.
Un alt aspect demna de luat in considerare este acela ca la nivelul judetului Suceava se manifesta o criza puternica a semintelor. Practic, in depozitele unitatilor care comercializeaza astfel de produse nu se mai gaseste deloc saminta de orzoaica de primavara, ovaz, mazare, fasole, lucerna sau trifoi iar saminta de cartofi este deficitara. In acesate conditii, este greu de vazut cum vor reusi producatorii sa se aprovizioneze cu saminta certificata de la unitati autorizate, conditie obligatorie pentru a putea beneficia de subventie. (Neculai ROSCA)

Comentarii