Siretul a inundat 40 de hectare de teren

joi, 31 ianuarie 2002, 00:00
2 MIN
 Siretul a inundat 40 de hectare de teren

Incalzirea neobisnuita a temperaturii aerului, pentru aceasta perioada a anului, a determinat ca in cursul noptii de miercuri spre joi, pe riul Siret, in dreptul localitatii Zvoristea sa se produca prima inundatie provocata de cresterea nivelului apei. Desi potrivit declaratiilor din zilele trecute ale directorului SGA Suceava, Ioan Ungureanu, riul Siret prezenta cel mai mic risc de producere a inundatiilor, ca urmare a situarii acestuia in zona de ses a judetului si a posibilitatilor de a controla nivelul apelor, prin intermediul celor doua baraje existente pe cursul riului, la Rogojesti si la Bucecea, s-a dovedit inca o data ca natura este imprevizibila.
Astfel, formarea unui blocaj de gheata in aval de podul rutier, de pe DN 208D, ce leaga localitatile Zvoristea si Virfu Cimpului, a determinat ca in jurul orei 2.00 a zilei de miercuri, nivelul apei sa depaseasca cota de atentie cu 40 de centimetri, provocind inundarea a aproape 40 de hectare de teren, finete si pasune, de pe raza comunei Zvoristea.
Directorul SGA Suceava, Ioan Ungureanu, a declarat ca, imediat dupa ce a fost semnalata producerea inundatiilor, o echipa operativa a institutiei pe care o conduce s-a deplasat la locul incidentului, luind masurile necesare pentru a preintimpina producerea unor dezastre de proportii mult mai mari. "Dupa ce am fost anuntati de producerea inundatiei, am luat toate masurile ce se impun, astfel incit nivelul apelor a scazut considerabil in ultimele ore ale zilei de azi (n.r. – ieri). Imediat dupa ce a fost constata cresterea apei, s-a regularizat cursul riului Siret, ca urmare a actiunilor intreprinse la barajele Rogojesti si Bucecea, astfel incit, in cel mai scurt timp, nivelul apelor va reveni la normal", a mai spus Ungureanu. In paralel cu supravegherea de catre SGA Suceava a cursurilor de apa din judet, autoritatile sucevene urmaresc, de asemenea, mai multe zone din judet unde exista posibilitatea producerii de inundatii.
Secretarul general al Prefecturii Suceava, Dumitru Pasniciuc a declarat ca tot miercuri, in dreptul comunei Bogdanesti, pe riul Moldova, ca urmare a topirii zapezilor si colmatarii canalului Strimba s-a format un luciu de apa pe o suprafata de 6-7 hectare de teren, iar pentru remedierea situatiei, Regia Autonoma de Imbunatatiri Funciare a trimis in zona mai multe utilaje. De asemenea, in comuna Moldovita, s-a creat o aglomerare de gheturi in zona podului Damacusa, ce ar putea duce la afectarea podului, precum si la inundatii locale. "Probleme au mai aparut pe raza comunei Dolhasca, unde exista o aglomerare de sloiuri care impinge podul de gheata ce are o lungime de 1,5 kilometri din amonte de podul peste riul Siret, ceea ce poate duce la inundarea terenurilor agricole din doua localitati, a douasprezece localitati, precum si la colmatarea puturilor de alimentare cu apa a comunei Dolhasca", a spus Pasniciuc. El a mai declarat ca toate fenomenele semnalate sint atent urmarite si ca, deocamdata, nu se pune problema interventiei prin dinamitarea podurilor de gheata. (Dan COMAN)

Comentarii