Suceava, municipiul cu cele mai proaste retele de termoficare

duminică, 07 mai 2000, 23:00
4 MIN
 Suceava, municipiul cu cele mai proaste retele de termoficare

Sistemul de termoficare din zona centrala a municipiului Suceava are o vechime de peste 30 de ani. In mod normal, dupa 20 de ani de functionare in cazul retelelor subterane, respectiv 25 de ani pentru cele aeriene, conductele ar fi trebuit inlocuite. Acest lucru nu s-a intimplat si, in clipa de fata, s-a ajuns in situatia in care asigurarea utilitatilor este intrerupta in fiecare saptamina din cauza avariilor. Directorul SC ACET SA Suceava, Stefan Groza, considera ca daca nu se va interveni in aceasta vara, si, daca nu se vor aloca fonduri pentru inlocuirea, macar in zonele critice, a conductelor aflate intr-un stadiu avansat de degradare, exista riscul sa nu poata fi asigurata furnizarea caldurii intr-o buna parte a orasului in iarna 2000-2001. Cu toate ca riscul ca municipiul Suceava sa nu mai poata beneficia de apa calda si caldura este iminent, datorita starii dezastruoase a retelelor, Primaria si Consiliul Local nu au facut in ultimii 4 ani nici un gest pentru a se realiza reabilitarea acestora.
Centrul Sucevei poate ramine fara caldura la iarna
Incepind din anul 1995, au fost realizate nu mai putin de 40 de documentatii privind lucrari de modernizare si reparatii la retelele termice primare, secundare, puncte termice si pentru relizarea contorizarii, toate promovate si platite de SC ACET SA. Exista, de exemplu, un proiect privind marirea capacitatii de transport si imbunatatirea sigurantei in exploatare a sistemului de termoficare din zona centrala a municipiului, care dateaza din 1995, aprobat prin hotarire de guvern. La vremea respectiva, lucrarile au fost estimate la 4,9 miliarde de lei. In preturi actualizate la nivelul anului 1999, ar valora 32 de miliarde de lei. Aceasta investitie ar fi insemnat refacerea a 3,5 km. de retele termice si o imbunatatire cu 198,4 gigacalorii pe ora a debitului la agentul termic transportat. Aceasta este, de altfel, cea mai stringenta lucrare, conform celor afirmate de directorul SC ACET SA, Stefan Groza, neefectuarea ei punind efectiv in pericol furnizarea agentului termic in zona centrala a orasului. Un alt proiect vizeaza modernizarea retelelor termice secundare din zona Garii Burdujeni. Acesta dateaza din 1996, existind pentru el avizul Ministerului Finantelor. Ar fi fost necesari atunci pentru realizarea proiectului 2 miliarde de lei, in 1999, pretul reactualizat fiind de 7 miliarde de lei si ar fi presupus inlocuirea a 22,1 km de retea termica. O a treia investitie necesara, la fel de importanta, este cea din cartierul Cuza Voda, care are, de asemenea avizul Ministerului Finantelor inca din 1996, care ar costa, in valoare reactualizata la nivelul anului 1999, 3,2 miliarde de lei. Acesta investitie a fost realizata partial in iarna 1998-1999. Trebuie spus ca la acest obiectiv au fost investiti singurii bani alocati de Consiliul Local pentru reparatia retelelor. Nici acesti bani nu veneau, daca nu intervenea un caz de forta majora, locuitorii din cartierul Burdujeni raminind practic fara caldura in miezul iernii.
Valoarea totala a lucrarilor cuprinse in cele 40 de proiecte depasesc 100 de miliarde de lei. La aceasta suma s-a ajuns datorita neimplicarii executivului si consiliului local in activitatea de reabilitare a retelelor termice din municipiul Suceava.
"Anual am inaintat proprietarului retelelor (Primariei Suceava n.r.), liste cu propuneri de lucrari, solicitind finantare. Nu am obtinut in toti acesti patru ani nimic, cu exceptia a 1,7 miliarde de lei, pe care i-am obtinut in 1998, pentru lucrarea din Cartierul Cuza Voda. Vreau sa va spun ca sint portiuni de retea in oras, unde daca nu se intervine in acest an, este pusa in pericol chiar functionarea sistemului in iarna 2000-2001. Ma refer in special la zonele Petru Rares – Armeneasca – Marasesti si cea a stadionului Areni. Pentru aceste lucrari stringente ar fi necesare cel putin 10 miliarde de lei", a declarat directorul Stefan Groza.
Toate promisiunile Primariei au ramas vorbe goale
Lipsa de implicare a executivului local in aceasta problema deosebita cu care se confrunta municipiul Suceava, rezulta si din aceea ca, inca de acum doi ani, Consiliul Local a votat o hotarire vizind realizarea unui studiu privind starea sistemului de termoficare in perspectiva asigurarii cu energie termica a municipiului Suceava pentru urmatorii 20 de ani. Acesta este, in opinia directorului SC ACET SA neaparat necesar pentru a se realiza o evaluare exacta a prioritatilor, pentru a se putea demara o actiune de reabilitare coerenta. Executivul local nu a catadixit insa sa puna in practica hotarirea de consiliu local.
O alta solutie de a obtine bani pentru reabilitarea retelelor de termoficare din municipiul Suceava ar fi fost atragerea de finantari externe. Aceasta nu se putea face insa decit prin intermediul Primariei, a administratiei locale in general. "In ceea ce ne priveste, am facut demersuri pentru accederea la fonduri externe. Regia singura insa nu putea promova un proiect, trebuia sa se implice administratia locala. Nu a existat insa sprijin din partea acesteia, astfel incit in Suceava nu a intrat nici un program de acest gen", a afirmat Stefan Groza, care a mentionat ca in tara 5 orase au beneficiat de proiecte de reabilitare a retelelor cu finantare externa.
In ceea ce priveste demersurile de alta natura, pentru gasirea de fonduri pentru a se pune pe roate refacerea retelelor de termoficare, directorul ACET ne-a declarat: "Am participat la mai multe intilniri cu feluriti reprezentanti ai unor firme straine, cu care s-ar fi putut face treaba. Totul a ramas insa la nivelul vorbelor, pentru ca nu noi sintem proprietarii. Proprietarul este Primaria si, fara girul acesteia, sintem cu miinile legate".
Lipsa de implicare a Primariei municipiului Suceava in reabilitarea retelelor de termoficare a condus la situatia ca pierderile de pe retelele de transport a energiei termice sa fie in clipa de fata de 30-35%. In felul acesta, muncipiul Suceava se afla pe ultimul loc in rindul oraselor mari in ceea ce priveste starea retelelor de termoficare, lucru recunoscut si de catre directorul SC ACET SA, Stefan Groza. (Neculai ROSCA)

Comentarii