Verificarea apometrelor, inca un atentat la buzunar

miercuri, 29 martie 2000, 23:00
3 MIN
 Verificarea apometrelor, inca un atentat la buzunar

Biroul Judetean de Metrologie Legala Suceava a demarat in aceste zile actiunea de verificare a apometrelor instalate in apartamentele sucevenilor. Dupa cum se stie, in municipiul Suceava, actiunea de contorizare individuala a prins o amploare mai mare decit in alte orase ale tarii, circa 80% din apartamentele din municipiu fiind deja contorizate pe cheltuiala proprietarilor.
Calcularea si achitarea consumului de apa rece si calda pe baza acestor apometre a redus simtitor valoarea platita a acestor servicii de catre proprietarii care si-au contorizat consumurile in ultimii ani, in detrimentul celor care nu au reusit sa o faca, din lipsa de initiativa sau din lipsa de bani si care au trebuit sa suporte toate pierderile din retelele ACET-ului. Iata insa ca, la trei ani de la montarea acestora, proprietarii de apometre trebuie sa achite din buzunarul propriu contravaloarea verificarii din punct de vedere metrologic a acestor aparate.
72.000 de lei pe apometru, plus 82.000 sigilarea
Potrivit informatiilor furnizate de Adrian Pinzaru, seful Biroului Judetean de Metrologie Legala Suceava, verificarea metrologica in laborator costa, conform tarifelor stabilite prin hotarire de guvern si aduse la zi, 72.000 de lei pentru un apometru. Pentru un apartament cu patru astfel de aparate montate, trebuie sa se achite Biroului de Metrologie circa 290.000 de lei. La aceasta suma se adauga 82.000 de lei pentru sigilare. Daca introducem in calcul si banii pe care proprietarul trebuie sa ii plateasca unui instalator pentru montarea si demontarea aparatelor, cel putin 100.000 de lei, reiese ca in medie, fiecare sucevean contorizat trebuie sa scoata din buzunar aproape 500.000 de lei. Aceasta in momentul in care s-au scurs 3 ani de la montarea acestor aparate, potrivit prevederilor unei hotariri de guvern din anul 1998.
Mai multi reprezentanti ai unor asociatii de locatari din municipiu si-au exprimat nemultumirea fata de faptul ca sucevenii trebuie sa scoata din buzunar contravaloarea acestor verificari. "Apometrele din apartamentele nu folosesc la facturarea consumului de apa rece si calda, pentru ca atit energia termica, cit si consumul de apa se factureaza dupa apometrele mari din punctele termice sau de la nivelul scarilor de bloc. Oamenii spun pe de alta parte ca nu au bani si ca nu vor plati aceasta verificare", ne-a declarat Ioan Marcu, de la asociatia nr. 1 Parc. Presedintele asociatiei nr. 3, Toader Bucur, constata ca "acum doi ani locatarii au facut un mare efort si au montat apometre. Acum s-a demarat o actiune de verificare a acestora care costa 230.000 de lei pentru doua aparate iar pentru sigilare mai dai 86.000 de lei. Parca ar fi de aur aceste sigilii".
De cealalta parte, seful Biroului de Metrologie, Adrian Pinzaru declara ca verificarea se face in cadru strict legal si, potrivit legii, contravaloarea verificarii aparatelor de masura este suportata de catre proprietarul acestora. El a avertizat ca, in cazul in care aceste verificari nu vor fi realizate, la termenul stabilit de 3 ani, proprietarii de apartamente se vor intoarce de unde au plecat, adica la plata in sistem pausal.
La celelalte utilitati, verificarea revine in sarcina distribuitorului
Este stiut ca si alte utilitati, cum sint energia electrica si gazul metan sint achitate de consumatori pe baza consumurilor inregistrate prin contoare. Acestea sint verificate periodic pe cheltuiala proprietarilor, respectiv ROMGAZ si CONEL. Aceste verificari se pot face si la solicitarea consumatorilor, contra cost.
Actiunea de contorizare individuala in municipiul Suceava, inceputa prin 1995 a capatat o amploare mare in momentul in care ACET, fosta RAUCL s-a dovedit incapabila sa realizeze aceasta operatiune, cum de altfel era stabilit prin prevederi legale. Montarea contoarelor trebuia asigurata de distribuitor, pe cheltuiala acestuia si deci tot el, in calitate de proprietar al sistemelor de masurare ar fi trebuit sa asigure verificarea periodica. Pentru ca ACET nu a fost in stare sa realizeze contorizarea, sucevenii sint obligati acum sa scoata din buzunar sume importante, comparabile de exemplu cu valoarea unei pensii medii pentru judetul nostru, ca sa plateasca aceste verificari. (Neculai ROSCA, Daniela BEALE)

Comentarii