Vinovatul de declansarea "bombei de la METADET" nu a fost inca descoperit

luni, 22 ianuarie 2001, 00:00
3 MIN
 Vinovatul de declansarea "bombei de la METADET" nu a fost inca descoperit

La sapte zile de la declansarea catastrofei ecologice de la Falticeni, in urma careia au fost poluate cu cianuri riurile Somuz si Siret, ce a condus la moartea a zeci de tone de peste si internarea in spital a citorva zeci de persoane care au consumat peste infestat, inca nu a fost gasit vinovatul. Prefectul judetului Suceava, Ioan Cusnir ne-a declarat ca nu se stie in acest moment care dintre cele doua firme care au efectuat lucrari de dezafectare la Metadet Falticeni, SC PIETA SRL si SC DALEX SRl, se face vinovata de acest accident ecologic fara precedent in Moldova, acest aspect urmind sa il stabileasca de acum incolo organele de ancheta. Pina una alta, ambele firme au fost amendate de Protectia Mediului si Regia Apelor Romane cu peste 150 de milioane de lei, in total. Reamintim ca cele doua firme, cu sediul in judetul Iasi, au preluat, de la firma lichidatoare a SC METADET SA, LICHIDATOR SRL din Iasi, activitatea de dezafectare a rezervoarelor cu acetoncianhidrina apartinind societatii.
Intre timp, sase persoane au fost internate la spitalul municipal Falticeni cu simptome care ar putea fi produse de consumul de peste infestat cu cianuri. Ele se afla, conform declaratiilor medicilor de la Spitalul Falticeni, in afara oricarui pericol.
In cursul zilei de simbata, 20 ianuarie, subprefectul Paul Lesanu a participat, la Bacau, la o intilnire a ministrului mediului, Aurel Constantin Ilie si a secretarului de stat din Ministerul Mediului Ioan Jelev, cu conducerile prefecturilor, directorii Agentiilor de Protectie a Mediului si Sectoarelor de Gospodarire a Apelor din judetele Suceava, Neamt, Iasi, Bacau si Vrancea. Cu acest prilej, s-au prezentat masurile luate in judetul nostru si in celelalte judete situate pe cursul riului Siret pentru limitarea efectelor accidentului ecologic de la Falticeni. Valul de poluare cu cianuri a fost practic oprit la Bacau, prin marirea debitului riului Siret, in urma deversarii suplimentare de debite din lacurile de acumulare de pe riul Bistrita.
DSP Suceava continua sa recolteze probe de apa din fintini
In cursul zilei de ieri, situatia era deja sub control. Analizele efectuate ieri in jurul prinzului in majoritatea punctelor de monitorizare scoteau in evidenta faptul ca, pe riul Siret, continutul de cianuri se incadra in limitele stabilite de normele europene, de 0,05 miligrame pe metrul cub. "Aceasta si ca urmare a deciziei luate de a stopa deversarile din Statia de Epurare Falticeni. Cei 20.000 de metri cubi de apa din bazinele statiei vor fi stocati temporar, urmind ca ulterior apa sa fie evacuata sub supraveghere. In paralel, se continua monitorizarea pina la incadrarea in normele romanesti privind continutul maxim de cianuri, mai severe decit cele europene, care nu accepta decit o concentratie maxima de 0,01 miligrame pe metrul cub", a declarat suprefectul Paul Lesanu.
Directoarea Directiei de Sanatate Publica Suceava, Daniela Cojocaru, a declarat ca rezultatele probelor de apa recoltate din fintinile din localitatile riverane zonei poluate nu au semnalat prezenta agentilor poluanti. DSP Suceava continua sa recolteze noi probe de apa din fintinile localitatilor Preutesti, Basarabi, Arghira, Dolhestii Mari si Vameni-Dolhesti, toate situate in apropierea riului Somuzu Mare, precum si din Dolhasca, situata la confluenta Somuzului Mare cu riul Siret. Specialistii Sistemului de Gospodarire al Apelor Suceava recolteaza, din trei in trei ore, probe din toate cursurile de apa din zona dupa ce mai multe persoane au sesizat ca, in cursul saptaminii trecute, o autospeciala a deversat substante in diverse cursuri de apa din apropierea municipiului Falticeni. "Deocamdata, nu exista o informatie oficiala referitoare la aceasta masina. Au fost mai multe sesizari si acest aspect urmeaza a fi verificat", a declarat subprefectul de Suceava, Paul Lesanu.
Catastrofa de la METADET a scos la iveala carentele legislatiei in domeniul mediului
Prefectul judetului Suceava, Ioan Cusnir considera ca accidentul ecologic de la METADET Falticeni a scos in evidenta necesitatea completarii legislatiei in domeniul mediului. "Trebuie de urgenta gasite solutii pentru rezolvarea a doua mari probleme. Una dintre ele se refera la completarea cadrului legislativ din domeniul protectiei mediului. Nu sint clarificate in totalitate raspunderile ce revin unui organism sau altul, ori celui care a declansat accidentul. A doua problema este identificarea, in regim de urgenta, inclusiv din programe externe a unor fonduri cu care sa finantam actiunile concrete de eliminare a cauzelor producerii accidentului. La nivelul Ministerului Mediului se intentioneaza ca problema ivita la Falticeni, modul in care va fi rezolvata, sa devina un model de actiune pentru alte incidente similare", a declarat prefectul Ioan Cusnir. (Neculai ROSCA)

Comentarii