Violenta in familie este in ascensiune

marți, 17 aprilie 2001, 23:00
3 MIN
 Violenta in familie este in ascensiune

Violenta intrafamiliala a capatat in ultima perioada aspecte ingrijoratoare. Numarul persoanelor care depun plingeri la Politie pentru diferite tipuri de agresiuni a crescut de la an la an, tendintele pastrindu-se si pentru viitor. Atita timp cit principalii factori favorizanti se mentin, fenomenul va capata o amploare si mai mare. Carmen Balan, sociolog la Universitatea "Stefan cel Mare" Suceava, opineaza ca ceea ce exista in statistici este doar virful aisbergului, numarul cazurilor de agresiune intrafamiliala fiind cu mult mai mare.
O analiza realizata de politisti din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie Suceava pe primul trimestru al acestui an arata ca numarul actelor de violenta intrafamiliala inregistrate oficial in aceasta perioada este de 23, cu 5 mai multe decit in aceeasi perioada a anului precedent. Principalele cauze care au condus la aceste comise intre soti sau rude apropiate sint lipsa principalelor mijloace de existenta si consumul de alcool. Sociologul Carmen Balan a completat lista care sta la baza violentei de acest tip. "Lipsa de educatie a multora dintre cei care apeleaza la aceste gesturi pentru a-si rezolva o serie de probleme si modelele comportamentale mostenite au, de asemenea, un rol esential in cresterea agresiunilor intrafamiliale. Copiii care au fost martori la scene de violenta vor incerca mai tirziu sa aplice aceeasi metoda. Totul este ca un cerc vicios care nu poate fi sfarimat decit prin educatie, insa datorita saraciei acest lucru devine imposibil", a spus Carmen Balan. Ea a mai aratat ca in urma unui studiu pe care l-a realizat in cazurile de divort a constatat ca violenta a fost unul dintre factorii primordiali care a condus la destramarea familiilor. "Numai ca aceste situatii apar foarte rar, sau chiar deloc, inregistrate in statistici. Aceasta arata ca persoanele care au avut de suferit de pe urma asa-zisei legi a pumnului sint mult mai numeroase", a completat sociologul sucevean.
Interesant este ca din totalul infractiunilor de violenta comise intre soti sau rude apropiate femeile figureaza ca autori doar intr-un singur caz, si atunci este vorba de o bolnava psihic, restul de 22 cazuri avindu-i ca autori pe barbati. Majoritatea victimelor au fost femeile-15 dintr-un total de 21, iar minorii au cazut victime in 5 dintre cazuri, infractiunile savirsite asupra acestora fiind de natura sexuala. Si in aceasta ultima situatie, Carmen Balan crede ca statisticile nu reflecta realitatea, in sensul ca lipsesc cu desavirsire copii maltratati de parinti in scopuri "educationale" sau batuti doar pentru ca tatal sau mama au venit acasa nervosi. "Rabufnirile de violenta au insa un substrat mult mai adinc. Stresul cotidian izbucneste de obicei acasa. Familia, care ar trebui sa fie locul de liniste, se transforma in debuseul stresului. De aici apar atitea cazuri de violenta intrafamiliala", a mai opinat sociologul sucevean.
Un caz aparte este acela al bolnavilor psihici. Desi la nivelul judetului Suceava nu s-au inregistrat decit doua astfel de situatii in primele trei luni ale anului, trebuie mentionat ca modul de comitere a faptelor a fost deosebit de violent. "Exista doua aspecte care trebuie comentate. In primul rind internarea bolnavilor psihic trebuie privita cu seriozitate. Aici bolnavii primesc un oarecare tratament care le amelioreaza, de obicei, starea. Problema intervine cind acestia sint trimisi acasa. Desi familia trebuie sa-i urmareasca indeaproape si sa le aplice in continuare tratamentul prescris, acest lucru se intimpla rar. Prezenta unui bolnav psihic intr-o familie nu este altceva decit o grija suplimentara, fapt ce conduce la manifestarile de violenta ulterioare. Un bolnav psihic nu este altceva decit o bomba cu ceas care poate exploda oricind", a mai adaugat Carmen Balan. (Sandrinio NEAGU)

Comentarii