Cele mai de succes concerte din Romania in 2007 (I)

joi, 27 decembrie 2007, 17:39
9 MIN
 Cele mai de succes concerte din Romania in 2007 (I)

Trupa Rolling Stones, care a venit pentru prima data in Romania in 2007 a adus nu numai cel mai mare numar de spectatori pe stadionul Lia Manoliu, ci a initiat si cea mai mare mobilizare mediatica din anul acesta in jurul unui eveniment muzical. Tot anul acesta, George Michael a celebrat 25 de ani de cariera la Bucuresti, in fata unui public mai putin numeros decit cel estimat, iar Marilyn Manson si Alice Cooper au cintat pentru prima data pe aceeasi scena, la B’Estival.

In top 10 al concertelor cu cei mai multi spectatori din Romania in 2007 se afla si Beyonce, Deep Purple si Julio Iglesias.

Locul 1: Rolling Stones, 60.000 de spectatori, stadionul Lia Manoliu

Legendara trupa Rolling Stones a cintat la Bucuresti, pe 17 iulie, in fata a 60.000 de spectatori, intr-un show de doua ore, o explozie de sunet, lumini si efecte pirotehnice ce a fost, pentru public, o experienta de neuitat.

Primul care a intrat in lumina reflectoarelor de pe Lia Manoliu a fost chitaristul Keith Richards (63 de ani), care a aparut pe scena in aplauzele multimii. Mick Jagger, in virsta tot de 63 de ani, a intrat ultimul pe scena inalta cit un bloc, unde il asteptau deja bateristul Charlie Watts (66 de ani) si chitaristul Ron Wood (60 de ani).

Jagger a inceput show-ul cu "Start Me Up", ca in fiecare spectacol Stones din turneul european inceput in iunie. "Buna seara Bucuresti! Salut Romania!", a spus solistul in limba romana, in uralele publicului.

"Ma bucur sa fiu aici pentru prima data. Multumesc pentru calduroasa primire!", a adaugat cintaretul, dupa a treia piesa, "Rough Justice", de pe cel mai recent album, "A Bigger Bang".

Jagger s-a miscat in continuu pe scena pe parcursul celor doua ore de show. A alergat de la un capat la celalalt pe scena principala, a gesticulat catre publicul pe care-l indemna fie sa aplaude, fie sa cinte. Nu au lipsit nici celebrele miscari din solduri, sau un dans cu Lisa Fischer, din backing vocals.

De pe o platforma care s-a deplasat in interiorul stadionului, trupa a cintat trei piese in mijlocul multimii, "It’s Only Rock and Roll (But I Like It)", de pe albumul cu acelasi nume, "Satisfaction" ("Out of Our Heads"), care a avut cea mai puternica reactie din partea publicului, ce a inceput sa cinte si sa aplaude, dar si "Honky Tonk Women".

Membrii trupei au sosit pe 15 iulie la Bucuresti si au fost cazati la un hotel de cinci stele. In cele doua seri petrecute in Capitala, doar chitarisul Ron Wood a iesit din hotel sa se plimbe si sa guste preparate traditionale romanesti.

Show-ul de pe stadionul Lia Manoliu a fost inclus in "A Bigger Bang European Tour 2007", o prelungire a turneului "A Bigger Bang" de anul trecut, ce a avut incasari record.

La concertul celor de le Rolling Stones au existat si probleme organizatorice. In ziua concertului vremea a fost caniculara (avertizare de Cod galben), iar cozile la standurile de bauturi racoritoare si alcoolice erau interminabile. La un moment dat, proviziile de apa ale distribuitorilor s-au epuizat. Multi dintre cei prezenti si-au petrecut o buna parte din durata evenimentului la aceste cozi, iar timpul de asteptare a depasit 45 de minute.

La doua zile dupa eveniment, organizatorii si-au cerut scuze pentru "distribuirea ineficienta a bauturilor alcoolice si racoritoare" si au explicat ca vina apartine companiilor de profil.

Potrivit organizatorilor, Events, in stafful show-ului au fost 3.000 de persoane, iar pregatirile pentru acest eveniment au inceput cu sase luni inainte de concert. Staff-ul Rolling Stones a numarat 208 oameni, dintre care 115 in echipa de productie.

Scena concertului Rolling Stones de la Bucuresti a cintarit 300 de tone, iar pentru montarea ei a fost nevoie de peste 300 de persoane. Echipamentul pentru concertul trupei a fost adus la Bucuresti cu 42 de camioane. Scena a avut 62 de metri latime si 28 de metri inaltime.

Concertul Rolling Stones a dus si la una dintre cele mai mari mobilizari de forte din mass-media din 2007. Astfel, pentru acoperirea evenimentului redactia de stiri a posturilor Antena 1 si Antena 3 a mobilizat sapte echipe complete de filmare si alti aproape 15 jurnalisti dotati cu camere de luat vederi, iar Antena 3 a avut in permanenta echipe de filmare in fata hotelului in care s-au aflat membrii formatiei Rolling Stones si, in ziua concertului, in fata stadionului. Totodata, postul a transmis si din elicopter imagini cu stadionul.

Postul Realitatea TV a mobilizat sase echipe de filmare, adica 25 de persoane, pentru a acoperi concertul Rolling Stones. Postul Pro TV, care a fost partener media al concertului, a acoperit evenimentul, pe linga transmisiunile de la fata locului din ziua spectacolului, si printr-un interviu, in exclusivitate, cu trupa Rolling Stones.

Locul 2: George Michael, 27.000 de spectatori, stadionul Lia Manoliu

Cintaretul britanic George Michael a sustinut, pe 31 mai, un concert de doua ore pe stadionul Lia Manoliu din Bucuresti, in care a multumit spectatorilor si fanilor pentru cei 25 de ani de cariera pe care i-a sarbatorit prin turneul ”25 Live Stadium Tour”.

Artistul s-a plimbat pe scena circulara in jurul spectatorilor din sectorul "Gold" al stadionului, unde biletele au fost cele mai scumpe, iar pe cele cinci ecrane din jurul scenei, inalta cit un bloc de opt etaje, au fost proiectate imagini live din concert.

George Michael a intrepretat in prima parte a show-ului piese mai lente dar si melodii cu conotatii politice, ca "Shoot the dog", iar in partea a doua a spectacolului, mai antrenanta, a cintat hituri ca "Faith" sau "Outside".

Stadionul Lia Manoliu nu a fost ocupat in intregime la show-ul artistului britanic. Sapte dintre cele 30 de sectoare ale stadionului au ramas goale si au fost acoperite cu o prelata neagra. Potrivit jandarmilor de pe stadion, acestea erau inchise pentru ca nu se vindusera toate biletele.

George Michael a venit la Bucuresti din Bulgaria si a plecat spre Praga, pentru al nou concert din turneul "25 Live Stadium Tour", primul dupa 15 de ani de pauza. Cintaretul si-a anulat insa concertul de la Praga, dupa ce unul dintre camioanele care transportau parti ale scenei a fost implicat intr-un grav accident pe drumul dinspre Bucuresti spre Praga.

Potrivit organizatorilor, Modus Production, din echipa concertului au facut parte 250 de persoane. Scena, inalta cit un bloc de opt etaje, a fost prevazuta cu etaje unde au fost pozitionati membrii orchestrei si cei de la backing vocals, dar si o scena circulara din fata scenei principale, care a fost extinsa in interiorul publicului, la o distanta de 30 metri.

Locul 3: Marilyn Manson in duet cu Alice Cooper, 21.000 de persoane, B’Estival – complexul Romexpo

Doua dintre numele mari ale rock-ului mondial, Alice Cooper si Marilyn Manson, au cintat pentru prima data impreuna la Bucuresti, la B’Estival, pentru aproximativ 20.000 de spectatori, pe 1 iulie, in a treia si ultima zi a festivalului de la complexul Romexpo.

Marilyn Manson, in virsta de 38 de ani, a aparut pe scena show-ului sustinut de legendarul Alice Cooper (59 de ani), rocker ce este considerat modelul sau, in timpul melodiei "I’m Eighteen", si a cintat citeva versuri din piesa. Apoi, in show-ul lui Manson, Cooper a urcat din nou pe scena pentru a cinta impreuna cu acesta celebra piesa "Sweet Dreams (Are Made of This)", un cover dupa melodia trupei de electronic pop Eurythmics, la care publicul a cintat refernul. Cei doi solisti s-au imbratisat si au dat mina pe scena.

Coregrafia primului concert l-a aratat pe Alice Cooper mai intii cum si-a injunghiat un alter-ego, apoi cum a fost amenintat cu un pistol de o "femme fatale" in rochie rosie si a fost fugarit pe scena de personajele cosmarurilor sale – o mireasa si un mire cu pungi pe cap -, cum a maltratat o mireasa, a injunghiat un bebelus, a fost pus in camasa de forta si apoi a fost spinzurat.

Rujat si machiat cu rosu si negru in jurul ochilor, in show-ul sau Manson nu s-a despartit de celebrii sai pantaloni de piele, pe care i-a dat insa jos de mai multe ori, prima data aratindu-si posteriorul catre public. Rockerul s-a tavalit pe scena, s-a tirit, si-a pus mina in pantaloni sau a sarit si a strigat de citeva ori "Romania".

Potrivit organizatorilor B’Estival, Emag!c, in ultima zi a festivalului s-a inregistrat cel mai mare numar de spectatori, aproximativ 21.000. Pentru intregul festival au fost mobilizate aproximativ 800 de persoane, 200 din staff-ul trupelor si 600 din partea organizatorilor, si au fost necesare 12 zile de amenajare si dezafectare. Spatiul alocat festivalului a fost de 30.000 metri patrati. Bugetul pentru artisti la B’Estival a fost de 1,5 milioane de euro, iar bugetul de productie a fost de 750.000 de euro. Printre artistii invitati s-au numarat si Faithless, Reamonn, Pink sau Wu-Tang Clan.

Locul 4: Concert aniversar Iris, aproximativ 20.000 de persoane, Aeroportul Baneasa 

Aproximativ 20.000 de oameni, cu o medie de virsta de 30 de ani, au sarbatorit, pe 5 octombrie, 30 de ani de la lansarea formatiei Iris, la un concert organizat pe aeroportul Baneasa, unde membrii formatiei, decorati in aceeasi zi de presedintele Traian Basescu, si-au invitat colaboratorii si prietenii.

"Buna seara, prieteni" a fost replica cu care solistul Iris, Cristi Minculescu, a dat startul concertului ce a durat peste trei ore si i-a avut ca invitati, printre altii, pe Maia Morgenstern, Paula Seling, Adrian Despot sau Tudor Chirila. Recitalurile artistilor au fost tulburate, din cind in cind, de zgomotul motoarelor avioanelor care treceau pe deasupra aeroportului.

Membrii formatiei, Doru Borobeica, Ion Dumitrescu, Relu Marin, Valter Popa si Cristi Minculescu, au cintat piese precum "Sa nu crezi nimic", "Ingerii goi", "Eu si cu tine", "Vino pentru totdeauna", "Lady in Black", "Iris Maxima" sau "Somn bizar".

Pe scena a urcat si solistul trupei Vita de Vie, Adrian Despot, dar si Paula Seling, pe care Minculescu a prezentat-o drept "o voce de aur", de pe plaiurile maramuresene, Florin Chilian, Mike Godoroja sau soprana Felicia Filip. Tudor Chirila, solistul de la Vama, i-a numit pe membrii formatiei "gladiatorii muzicii romanesti".

Iris a dedicat melodia "Lacrimi de roua" artistilor disparuti in ultima vreme, printre care Laura Stoica, Gil Dobrica sau Florian Pittis.

Potrivit managerului formatiei, Cosmin Nicoara, pregatirile pentru concertul din Baneasa au inceput din ianuarie, iar din echipa organizatorilor au facut parte zece persoane.

"Ne-am gindit la Aeroportul Baneasa imediat dupa celebrarea a 25 de ani de activitate Iris", a spus Nicoara. Managerul Iris a mentionat ca formatia a beneficiat de ajutorul Ministerului Transporturilor si al presedintiei pentru a putea obtine aprobarea sa cinte la Baneasa.

Locul 5: Deep Purple, 15.000 de persoane, stadionul Cotroceni

Aproape 15.000 de persoane au venit la concertul formatiei Deep Purple, care a avut loc pe 31 octombrie la stadionul Cotroceni din Bucuresti si a inclus atit hituri ale formatiei cit si muzica lui George Enescu si chiar si probleme tehnice.

In timpul concertului formatiei britanice, una dintre cele mai cunoscute trupe de hard-rock din lume, sunetul s-a intrerupt de trei ori, inclusiv la hitul „Smoke on the Water", care a ridicat publicul in picioare.

Problemele au inceput la una dintre primele piese din spectacol, „Woman in Tokio", pe care solistul trupei, Ian Gillan, a descris-o ca „un cintec care nu este nici despre o femeie si nici despre Japonia". In timpul piesei, microfonul lui Gillan nu a mai functionat pentru citeva secunde. Publicul a sustinut formatia si i-a aplaudat pe muzicienii care incercau sa compenseze cu improvizatii instrumentale si pe Gillan, care cinta la tamburina.

A doua oara, pentru jumatate de minut, intreaga trupa a ramas fara sunet, in timpul piesei „Space Truckin’", iar publicul i-a incurajat din nou pe artisti cu aplauze.

"Va multumim ca ne-ati sustinut, bine ati venit la noi in formatie", a spus Gillan la sfirsitul piesei.

Momentul in care publicul a scos un oftat de dezamagire a fost in mijlocul hitului "Smoke on the Water", cind sunetul a cazut din nou, in timp ce spectatorii de pe gazon aplaudau, iar cei din tribune dansau in picioare pe scaune.

Doi dintre instrumentistii formatiei, Steve Morse (chitara) si Don Airey (clape), care i-au inlocuit pe legendarii Ritchie Blackmore si Jon Lord, au avut momente de solo memorabile in concert. Morse a cintat variatiuni pe teme clasice la chitara electrica, iar Airey a avut un solo in care a trecut de la teme clasice la ritmuri rock’n’roll, ca sa ridice stadionul in picioare la interpretarea unui pasaj din "Rapsodia romana" de George Enescu.

Potrivit organizatorilor, Modus Production, pregatirile au inceput cu noua saptamini inaintea show-ului, imediat ce venirea trupei a fost confirmata. In echipa show-ului au fost 45 de membri ai staff-ului formatiei si 22 de persoane din partea organizatorilor. (NewsIn)

Comentarii