Chinurile facerii Guvernului Vasile

joi, 02 aprilie 1998, 23:00
5 MIN
 Chinurile facerii Guvernului Vasile

Desemnat oficial pentru functia de premier, Radu Vasile va trebui sa gaseasca solutia de compromis valabila pentru toate partidele din coalitie pentru a reusi sa-si formeze echipa si sa alcatuiasca programul de guvernare. Partidele coalitiei, cu exceptia PSDR, au formulat deja propriile doleante. Fiecarea incearca sa obtina cit mai mult, dar sint dispuse sa mai cedeze.
Pe acest fond, optimismul lui Radu Vasile pare justificat. El sustine ca totul se negociaza. Ca semn al disponibilitatii la dialog, Vasile a renuntat la intentia de retragere din Parlament a bugetului de stat pe 1998, anuntata inainte de a fi desemnat prim-ministru.
Noul premier s-a instalat la Palatul Victoria la doua ore dupa ce presedintele Emil Constantinescu a anuntat numirea sa in functia de premier. "Am renuntat la ideea retragerii bugetului pentru ca s-ar crea o imagine in care ar aparea iar pretentii. Bugetul in general este incheiat, dar se pot modifica unele elemente, care au fost puse in discutie in cadrul comisiilor de specialitate", a explicat Vasile.
Radu Vasile a afirmat ca una din conditiile pe care a avut-o in vedere acceptind sa fie seful Executivului este "ca echipa guvernamentala sa fie cu adevarat o echipa". El a precizat ca s-a convenit ca partidele sa propuna un numar de candidati pentru functiile de ministru. "Ii voi alege in functie de compatibilitate si profesionalism", a precizat Vasile.
Radu Vasile a spus ca s-au creat trei comisii avind ca atributii stabilirea programului de guvernare, competentele pe ministere si reorganizarea institutionala, care va incepe cu guvernul. El a apreciat ca propunerea PNL de comasare intr-un minister al Economiei a ministerelor Privatizarii, Reformei si FPS este "o formula destul de complicata". De altfel, o propunere oarecum similara a venit si din partea PD. Liderii acestui partid ar vrea comasarea acestor ministere, cu exceptia FPS, care sa ramina distinct. "Se va gasi, totusi, o formula", a incheiat Radu Vasile.
Democratii il accepta pe Vasile
Partidul Democrat este dispus sa participe la un nou guvern, in conditiile respectarii solicitarilor inaintate recent de aceasta formatiune politica, a declarat, ieri, vicepresedintele Bogdan Niculescu-Duvaz. El a aratat ca partidul sau este "perfect de acord" cu numirea lui Radu Vasile drept candidat pentru functia de prim-ministru. Vicepresedintele PD a apreciat ca nu exista deosebiri de vederi cu PNTCD in privinta acordarii dreptului de proprietate asupra bunurilor confiscate inainte de 1989, iar eventualele discutii sint legate doar de problema compensatiilor acolo unde restituirea fizica nu este posibila. In opinia vicepresedintelui PD, noul guvern va trebui sa faca urgent ordine in sectorul intreprinderilor de stat, care nu-si platesc datoriile.
Potrivit lui Duvaz, PD il sustine, in continuare, pe Andrei Plesu in functia de ministru al Afacerilor Externe.
Liberalii vor posturi multe
PNL va cere postul de secretar general al Guvernului, la negocierile pentru formarea noului cabinet si cel putin ministerele pe care le-au detinut in fostul guvern. Cel mai probabil candidat al liberalilor pentru acest post de secretar general al Guvernului este Radu Stroe, actualul secretar general adjunct al guvernului, un apropiat al prim-vicepresedintelui PNL Valeriu Stoica. Cu toate acestea, radu vasile a afirmat ca acest post va fi detinut in continuare de PNTCD.
Liderul PNL Mircea Ionescu-Quintus a declarat, miercuri seara, dupa o intrunire a Biroului Permanent al partidului, ca PNL va incerca "sa-si pastreze ministerele" pe care le-a detinut in cabinetul Ciorbea si in viitorul guvern. Cererile liberalilor sint maximale si este de asteptat ca ei sa cedeze, in timpul negocierilor, unul sau doua dintre ministerele pe care le-au detinut. De asemenea, PNL il sprijina pe Daniel Daianu pentru portofoliul Finantelor si ar vrea reducerea la 15 a numarului de ministere.
UDMR ii sustine pe Birtalan si Tokay
Laszlo Borbely, secretar de stat la Ministerul Lucrarilor Publice si Amenajarii Teritoriului, a declarat, ieri, ca UDMR ii va sustine in continuare pe Akos Birtalan si Gyorgy Tokay pentru a face parte din noul guvern. Borbely a afirmat ca UDMR va insista pentru votarea cit mai urgenta a Ordonantelor 22 si 36 si pentru adoptarea unor legi privind autonomia locala, finantele publice locale si restructurarea administratiei. Borbely a precizat ca nu este bine ca partidele sa stabileasca unele conditii ireconciliabile, care ar putea afecta negocierile. (S.COZLAC)
PRM da doua luni de viata noului guvern
PRM considera ca noul guvern nu va supravietui mai mult de doua luni, a declarat, ieri, vicepresedintele PRM, Corneliu Ciontu. El a apreciat ca numirea senatorului Radu Vasile in functia de prim-ministru reprezinta un moment in deblocarea crizei politice, dar nu incheierea acestei crize.
Potrivit declaratiilor sale, alegerile anticipate reprezinta singura solutie de stopare si depasire a actualei situatii.
PDSR nu va vota "restitutio in integrum"
Liderul PDSR, Ion Iliescu, sustine ca PDSR se va opune unui Guvern care are un program bazat pe principiul restitutio in integrum. Iliescu a spus ca PDSR va urmari elementele de program ale noului Guvern pentru a corecta orientarile "clar gresite si antipopulare" ale precedentului Executiv. "Componenta guvernului este treaba celor care fac parte din coalitie, PDSR va fi atent daca noul Cabinet aduce ceva promitator din punct de vedere al programului", a spus liderul PDSR.
"Bursa" cabinetului Vasile
A doua zi dupa desemnarea oficiala a lui Radu Vasile in calitate de premier, deja au inceput sa circule in mediile politice versiuni ale configuratiei viitorului cabinet. Primele formule anunta o batalie acerba pentru portofolii. Desi inca nu s-a discutat concret, deoarece negocierile finale privind ocuparea posturilor de ministri urmeaza a avea loc astazi iar partidele nu si-au desemnat inca toti candidatii, aseara tirziu configuratia viitorului cabinet parea sa fie urmatoarea:
Secretar general al Guvernului – PNTCD (cu siguranta nu Remus Opris);
Ministerul de Interne – PNTCD (nu Dejeu); PD revendica portofoliul pentru Alexandru Sassu;
Ministerul Agriculturii – PNTCD – Vasile Lupu;
Ministerul Sanatatii – PD – Bogdan Marinescu;
Ministerul Tineretului si Sportului – PNL – Crin Antonescu;
Ministerul Finantelor – PNL – Daniel Daianu sau Viorel Catarama;
Ministerul Reformei – Privatizarii – PNTCD. PD revendica portofoliul;
MApN – PD – Victor Babiuc;
Ministerul Invatamintului – PNTCD – Andrei Marga;
Ministerul Justitiei – PNL – Valeriu Stoica;
Ministerul Transporturilor – PD revendica portofoliul pentru Traian Basescu;
Ministerul Comertului si Industriilor – PNTCD – Mircea Ciumara;
Ministerul Culturii – PNTCD (nu Ion Caramitru); PNL revendica portofoliul pentru Nicolae Manolescu;
Ministerul Turismului – UDMR – Akos Birtalan;
Ministerul Mediului – PD;
MLPAT – PNTCD (nu Nicolae Noica);
Relatia cu Parlamentul – PD – (probabil Bogdan Niculescu Duvaz);
Externe – PD – Andrei Plesu;
Integrare Europeana – PNTCD – (probabil nu Alexandru Herlea);
MMPS – PSDR – Alexandru Athanasiu.
(Lucian GHEORGHIU)

Comentarii