Marea restructurare a bugetarilor: de la MAE pleaca un om, de la Educatie 88, iar de la Finante 105

luni, 28 noiembrie 2011, 11:01
3 MIN
 Marea restructurare a bugetarilor: de la MAE pleaca un om, de la Educatie 88, iar de la Finante 105

Pe de alta parte, presedintele Traian Basescu a spus ca anul urmator va fi redus numarul de bugetari cu 100.000 de angajati. Spre exemplu, restructurarea la Ministerul Afacerilor Externe inseamna pentru anul urmator 2.077 de angajati, cu doar unul mai putin decat in 2011.

Datele nu includ toti angajatii bugetari – adica si personalul sanitar, din educatie. Nici personalul din institutiile autofinantate si nici bugetarii din autoritatile publice locale.

In total, numarul de bugetari s-ar ridica la circa 1,2 milioane de persoane, dar nu exista nicaieri o statistica periodica a evolutiei acestui indicator la Ministerul Finantelor sau la Institutul de Statistica, ci este anuntat din cand in cand de presedinte sau premier.

Nici bugetul nu-si asuma nicaieri un numar total de bugetari, ci doar posturile indicate din centralele ministerelor si agentii, adica cei 241.726.

Cei mai "scumpi" angajati ai statului sunt cei din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, din Ministerul Afacerilor Externe, cei de la Curtea de Conturi, dar si senatorii sau deputatii.

Statul va cheltui anul viitor in fiecare luna in medie 10.400 de lei pentru fiecare din cei 376 angajati ai Consiliului Superior al Magistraturii. In cazul functionarilor din Ministerul Afacerilor Externe costurile lunare medii ale statului se vor cifra in 2012 la 10.000 de lei.

Mai mult, aproape jumatate din institutiile publice vor cheltui la anul in fiecare luna peste 1.000 de euro cu fiecare angajat. Astfel cheltuielile de personal din primele 18 institutii ca nivel al salariilor, printre care se numara Camera Deputatilor, Senatul, Ministerul Dezvoltarii sau Serviciul de Protectie si Paza, se ridica in fiecare luna la circa 27.000 de euro. Acesti bani vor sustine salariile si celelalte sporuri pentru aproximativ 63.000 de angajati.

Surprinzator este faptul ca intre primele cinci ministere cu cele mai mari cheltuieli medii de personal se claseaza Ministerul Educatiei. Statul va cheltui cu fiecare angajat din acest minister in 2012 circa 9.000 de lei pe luna. Bugetul de salarii de la Educatie nu include insa salariile profesorilor, care sunt platite tot de la bugetul de stat, insa prin intermediul primariilor.

Desi profesorii au salarii care nu depasesc de cele mai multe ori 2.000 de lei, cheltuielile pentru fiecare din functionarii din minister sunt printre cele mai mari.

La celalalt capat al clasamentului se afla ministere precum cel al Culturii, al Mediului, Sanatatii, Muncii sau Tran­sporturilor. Spre exemplu, statul va cheltui anul viitor in fiecare luna circa 2.500 de lei cu fiecare angajat din Ministerul Transporturilor, mai putin de jumatate decat cheltuielile cu angajatii de la Consiliul Economic si Social.

Printre codasele clasamentului se nu­mara astfel doua dintre cele mai impor­tante ministere, cel al Sanatatii si al Transpor­tu­rilor, fiind surclasate de institutii precum Agentia Nationala de Presa AGERPRES sau Academia Romana.

Cand vine vorba de evolutia numarului total de angajati ai statului dintre toate institutiile se remarca Ministerul Dez­voltarii care anunta ca pe statele de plata ale institutiei vor fi la anul cu 3.000 de oameni mai mult.

Numarul total de angajati din subordinea Elenei Udrea urmeaza sa ajunga astfel la circa 4.600. Oficialii MDRT spun ca avansul este justificat de faptul ca MDRT a preluat in luna septembrie a acestui an Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI), aflata pana atunci in subordinea Ministerului Administratiei si Internelor.

Totusi, cheltuiala medie per angajat de la MDRT urmeaza sa scada anul viitor cu 67%, la 4.300 de lei/luna, in conditiile in care pe statele de plata ale institutiei vor fi de doua ori mai multi oameni, iar bugetul total de salarii va ramane relativ constant.

In 2012 angajarile in institutiile publice urmeaza sa fie blocate, acest lucru vazandu-se si in proiectul de buget pentru anul viitor. 25 dintre cele 44 de institutii ale statului urmeaza sa nu faca angajari.

Totusi, institutii precum Ministerul Afacerilor Europene, Ministerul Justitiei sau Ministerul Comunicatiilor vizeaza comple­tarea numarului de personal. Astfel, MAEur va angaja 50 de oameni, Justitia va plati cu 20 de oameni mai mult, iar Ministerul Comunicatiilor va aduce 20 de angajati noi. (Mediafax)

Comentarii