Pionierii transplantului in Romania au fost decorati de presedintele Constantinescu

miercuri, 18 octombrie 2000, 23:00
3 MIN
 Pionierii transplantului in Romania au fost decorati de presedintele Constantinescu

Presedintele Emil Constantinescu a conferit, miercuri, Ordinele Nationale "Steaua Romaniei" si "Pentru Merit" unor medici romani, ca recunoastere a performantelor acestora in domeniul transplantului.
Presedintele Constantinescu a conferit Ordinul National "Steaua Romaniei" in grad de Mare Cruce profesorului doctor Eugen Proca, profesor consultant la Institutul Clinic Fundeni, pentru meritele sale ca fondator al scolii de transplant din Romania si pentru relizarea primului transplant renal din tara noastra.
Seful Clinicii de chirurgie generala si transplant hepatic din acelasi institut, profesor doctor Irinel Popescu, a primit Ordinul National "Steaua Romaniei" in grad de Mare Ofiter, pentru meritele sale in realizarea primului transplant hepatic din Romania si in organizarea retelei de transplant in Romania.
Presedintele Constantinescu a conferit Ordinul National "Steaua Romaniei" in grad de Mare Ofiter doctorului Serban Bradisteanu, seful sectiei cardio-vasculare din cadrul Spitalului de Urgenta Floreasca, pentru meritele sale deosebite in progresul chirurgiei cardiace, pentru realizarea cu succes a primului implant de cord artificial si pentru realizarea primului transplant cardiac in Romania.
Sefului Centrului de boli cardio-vasculare din Tirgu Mures, presedinte al comisie de transplant, profesor doctor Radu Deac, i-a fost acordat Ordinul National "Steaua Romaniei" in grad de Comandor, pentru realizarea unor insemnate progrese in chirurgia cardio-vasculara, pentru activitatea sa de sef de scoala in domeniu, care a format generatii de chirurgi, si pentru realizarea celui de-al doilea transplant cardiac din Romania. Acelasi Ordin a fost conferit profesorului doctor Ionel Sinescu, seful Clinicii de urologie si transplant renal a Institutului Clinic Fundeni, pentru merite in dezvoltarea chirurgiei urologice si in dezvoltarea programului de transplant renal la Institutul Clinic Fundeni.
Presedintele Constantinescu a conferit Ordinul National "Steaua Romaniei" in grad de Comandor si directorului Institutului de Urologie si Transplant Renal din Cluj-Napoca, profesor doctor Mihai Lucan, pentru merite deosebite in dezvoltarea chirurgiei urologice, pentru contributia sa importanta la stabilirea programului de transplant renal la Cluj-Napoca, iar sefului Clinicii de anestezie si terapie intensiva a Institutului Clinic Fundeni, profesor doctor Dan Tulbure, pentru contributiile sale majore la anestezia si terapia intesiva, specifice operatiilor de transplant, pentru rolul in formarea specialistilor in acest domeniu si pentru contributia deosebita la stabilirea conceptului de moarte cerebrala, care a permis rezolvarea problemelor legate de donatori.
Seful statului a acordat Ordinul National "Pentru Merit" in grad de Mare Ofiter directorului Institutului de Medicina Legala Bucuresti, profesor doctor Vladimir Belis, pentru merite deosebite in stabilirea normelor etice si juridice legate de transplant, precum si pentru contributia la dezvoltarea retelei de transplant din Romania, si sefului Clinicii de urologie a Spitalului Judetean Timisoara, profesor doctor Petru Dragan, pentru merite deosebite in dezvoltarea scolii de chirurgie urologica la Timisoara si pentru realizarea in Romania a primului transplant renal de la un cadavru.
Presedintele Constantinescu a aratat, in discursul rostit, ca medicii decorati dispun de resurse de energie si rezistenta uimitoare, dovedite in timpul operatiilor de transplant – operatii dificile si complexe.
"Deschizatori de drum in Romania in domeniul transplantului, sinteti in egala masura creatorii scolilor romanesti de transplant renal, cardiac si hepatic. Conectarea tarii noastre la sistemul european al transplantului este cu adevarat o mare realizare prin care s-a demonstrat, in mod convingator, valoarea chirurgiei romanesti", a afirmat Constantinescu. El a adaugat ca fiecare transplant reusit a reprezentat, implicit, "o mare realizare pentru sistemul de sanatate romanesc".
Presedintele Constantinescu a precizat ca reinstaurarea practica a ordinelor nationale in Romania s-a realizat cu acesti "reprezentanti de frunte ai vietii medicale". Ordinul "Steaua Romaniei" a fost acordat, in cazuri exceptionale, doar Patriarhului Romaniei si unui general erou in virsta de peste 100 de ani. Constantinescu a precizat ca Ordinul National "Steaua Romaniei" a fost instituit la 10 mai 1877, prin decret al Regelui Carol I, si reinstituit la 10 mai 1998.
La rindul sau, profesor doctor Eugen Proca a spus ca aceasta este "o zi pe care o vom insemna cu o piatra alba", considerind ca aceasta cinste se adreseaza intregii retele medicale din Romania, care vrea sa grabeasca integrarea in medicina moderna. El si-a exprimat convingerea, ca in viitor, vor reusi si alte transplanturi, cum ar fi cel pulmonar si cel pancreatic.

Comentarii