UPDATE Lista acuzatilor in afacerea Interagro. Explicatii din partea lui Varujan Vosganian

joi, 05 ianuarie 2012, 17:22
7 MIN
 UPDATE Lista acuzatilor in afacerea Interagro. Explicatii din partea lui Varujan Vosganian

ORA 20:00 

Fostul ministru al Economiei Varujan Vosganian a declarat, joi, ca in timpul mandatului sau ca in timpul mandatului sau nu au fost acordate reduceri de pret la gaze, altele decat cele stabilite prin ordinul comun al Ministerului Economiei, ANRE si ANRM si ca nu a fost audiat in dosarul Romgaz.

Reglementarea prevedea ca un consumator intreruptibil, asa cum era si Interagro, poate beneficia de un "cos de gaze", compus din gaz produs in Romania (cel mai ieftin) si gaz din import (cel mai scump, provenit din Rusia). Proportia acestei combinatii era stabilita de ANRE si era aceeasi pentru toti consumatorii care se bucurau de aceasta facilitate, noteaza Gandul.

Reglementarea s-a schimbat in 2009, cand, pe baza unui memorandum inaintat in guvern de Ministerul Economiei, condus la acea vreme de pedelistul Adriean Videanu, s-a adoptat o ordonanta de urgenta, aprobata ulterior prin lege de Parlament. Potrivit acesteia, cosul de gaze era compus exclusiv din gaz de productie interna, ceea ce inseamna ca, eliminandu-se gazul de import, si pretul era mai mic, mai noteaza Gandul.

Vosganian sustine ca, prin legea din perioada 2009-2010, initiata de guvernul PDL, pretul la gaz de care s-a bucurat Interagro a fost mai mic decat pe vremea mandatului sau.

"Ordinele (de ministru) pe care le-am dat eu erau clare, in ele se spunea ca se pot da consumatorilor intreruptibili un discount care functiona de foarte multi ani si in general functioneaza si in alte tari unde consumatorul respectiv se supune riscului intreruperilor in situatii de frig sau de insuficienta a consumului. A fost un discount care a fost la nivel de 20 de dolari pe mia de metri cubi si numai in conditiile in care respectivii consumatori isi onoreaza obligatiile asumate (…) Inteleg, nu am foarte multe detalii, ca sunt probleme cu modul in care au fost aplicate aceste ordine.", a explicat Vosganian, pentru Gandul.

"Daca dupa 2009 s-a vandut gaz la un pret mult mai mic, atunci de ce se discuta de un ordin din 2008?", mai spune fostul ministru al Economiei.

Patruzeci de persoane cu functii de conducere din Romgaz, Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri si ANRE sunt cercetate penal pentru complot si subminarea economiei nationale, a informat, miercuri, Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism.

Presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a declarat, joi, ca a cerut efectuarea unei anchete interne privind cazul de subminare a economiei nationale in care este implicata compania InterAgro si omul de afaceri Ioan Niculae, precizand ca in 2010 procurorii i-au cerut date despre piata gazelor.

"Am cerut realizarea unei anchete interne legata de acest caz. In 2010 a venit un procuror care mi-a cerut acte de dinainte de mandatul meu legate de opinia Consiliului privind accesul la gazele din productia interna", a declarat Chiritoiu, mentionand ca este vorba de documente din perioada de dinainte de 2009, din timpul madatului fostului ministru al Economiei Varujan Vosganian.

Vosganian a fost ministru al Economiei in perioada decembrie 2006 – decembrie 2008.

Pentru complot si subminarea economiei nationale a fost inceputa urmarirea penala, in 14 decembrie 2011, impotriva omului de afaceri Ioan Nicolae, Marin Mirea – administrator la Interagro si presedinte al Organizatiei Patronale a Poducatorilor de IngraÈAAAA™aminte Chimice din Romania Nitrofosfor, Viorel Palasca – secretar de stat pentru politica indusctriala MECMA in perioada 2007-2008, Darius Mesca – secretar de stat pentru energie in MECMA in perioada 2005-2009, Tudor Serban – secretar de stat pentru energie si resurse minerale MECMA in perioada 2009-2010, Stelian Banateanu – director general adjunct al Directiei de Politici Industriale MECMA, Eugen Georgescu – vicepresedinte al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).

De asemenea, este pus sub urmarire penala ÈAAAA™i Dan Victor Alesandru, apropiat al lui Ioan Nicolae si administrator al unor firme conexe domeniului gazifer. El a detinut functia de secretar de stat in 2005 in MECMA.

Este anchetata si Ioana Apan – director general adjunct, secretar general adjunct in MECMA, fiind numita la presedinte AGA a SNGN Romgaz in 23 iulie 2007, functie detinuta pana in 7 iulie 2009, cand a fost desemnata presedinte al CA SNGN Romgaz, pentru o perioada de patru ani.

Anchetatorii i-au pus sub acuzare si pe Marius Untescu – Sef serviciu in cadrul MECMA, numit in 7 aprilie 2005 membru in AGA Romgaz, pana la 10 februarie 2009, Adriana Oros – consilier MECMA-OSPI, numita in AGA in 10 februarie 2009, Monica Mitu – consilier MECMA, numita in AGA in 10 octombrie 2009.

Totodata, in dosar sunt urmariti penal Alpar Kramer, Marcel Piteiu, Antal Francisc, Toth Francisc, Marius leonte Veza, Eugen Mitea, Lucian Stancu, Lucia Ionascu, Gheorghe Dimbean, Corin Emil Cinrea, Cornelia Sardan, Maria Mates, Ioan Floin Iagar, Ruben Diac, Nicolae Strava, Gabriela Ciobota, Ioan Marius Sabau, Viorica Bordeiu, Iulia Sacalean, Mihaela Rusu, Radu Dan Paltan, Ionut Bogdan, Ion Diaconu, Anca Antal, Andrei Iancu Popescu, Forin Todoran, Mioara Zainea, Rodica Bica.

Activitatea acestor persoane a fost monitorizata de catre ofiterii Serviciului Roman de Informatii (SRI), care au sesizat Directia de Investigatii a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) cu privire la faptul ca la nivelul SNGN Romgaz SA Medias, Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA) si SC Interagro SA Bucuresti, incepand cu anul 2005, s-a constituit o grupare infractionala formata din functionari publici si oameni de afaceri care, prin influenta si exercitare intentionat defectuoasa a atributiilor specifice functiilor, "actioneaza in mod concertat in vederea pagubirii financiare a societatii nationale, punand astfel in pericol sistemul energetic national pe segmentul gazelor natural", au declarat, pentru MEDIAFAX, surse oficiale.

SNGN Romgaz, infiintata in 2001, are statut de societate nationala si activeaza in domeniul exploatarii gazelor naturale, care sunt bunuri ce fac obiectul exclusiv al proprietatii publice, conforma articolului 136, alineatul 3, din Constitutie si Legii 213/1998 referitoare la proprietatea publica, iar exploatarea acestora constituie ramura strategica a economiei nationale, conforma articolului 2 din legea 51/1990 privind siguranta nationala a Romaniei.

ANRE este institutie publica autonoma, aflata in subordinea primului ministru, care elaboreaza, stabileste si urmareste aplicarea ansamblului de reglementari obligatorii la nivel national, necesar functionarii sectorului si pietei gazelor naturale in conditii de eficienta energetica, concurenta, transparenta si potectie a consumatorilor. Totodata, ANRE emite, acorda, suspenda sau retrage autorizatii si licente pentru obiectivele din sectorul gazelor natural, respectiv pentru activitatile de productie, transport, inmagazinare/stocare, tranzit, distributie si furnizare a gazelor naturale.

SC Interagro este o socitetate pe actiuni, actionar majoritar fiind Ioan Niculae cu 75, 68753 la suta. Obiectivul principal de activitate al societatii este cultivarea cerealelor (exclusiv orez), plantelor leguminoase si a plantelor producatoare de seminte oleagionase. La obiective secundare sunt notate productia de gaze, distributie si comercializare combustibili gazosi, prin conducte, fabricarea si comercializarea ingrasamintelor chimice.

Interagro prin obtinerea de licente de la ANRE furnizeaza gaze naturale la sase din cele opt combinate chimice, respectiv Amurco Bacau, Viromet, Victoria, Nitroporos, Fagaras, Ga Pro Chemicals, Savinesti, Donau Chem, Turnu Magurele, Amonil si Slobozia, profilate pe fabricarea si comercializarea ingrasamintelor chimice de diverse tipuri.

Interagro a dezvoltat si intretine relatii comerciale cu SNGN Romgaz SA, in baza carora se aprovizioneaza cu gaze naturale, acestea fiind materia prima cu ponderea cea mai ridicata (75-80 la suta) din costul ingrasamintelor chimice.

In perioada 2005-2010, Interagro a detinut calitatea de furnizor, nu de consumator de gaze naturale solicitand si obtinand de la ANRE licente de furnizare de gaze naturale.

In opinia anchetatorilor, Interagro poate sa-si exercite dreptul de consumator eligibil numai pentru locuri proprii de consum si nu putea invoca statutul de consumator eligibil pentru locuri de consum apartinand altor societati comerciale (clientii sai) si pentru care deja aceste entitati juridice si-au exercitat dreptul de consumator eligibil prin achizitionarea gazelor naturale de la furnizorul societatii administrate de Niculae, pe segmentul concurential al pietei interne a gazelor naturale, necesare pentru desfasurarea proceselor tehnologice din acele locuri de consum.

Intr-un comunicat de presa de miercuri, DIICOT preciza ca activitatea infractionala a celor 40 de persoane puse sub acuzare a vizat modalitatea de contractare de catre societatea comerciala a unor cantitati considerabile de gaze naturale, la preturi mult diminuate fata de cele practicate de SNGN Romgaz SA, obtinerea de gaze naturale doar din productia interna, "cu eludarea reglementarilor legale in materie precum si mentinerea facilitatilor acordate societatii, in conditiile in care inregistra datorii semnificative la plata gazelor furnizate".

"Se mai retine ca activitatea infractionala a generat imposibilitatea repartizarii de catre SNGN Romgaz SA a rezervelor necesare pentru realizarea programului national de inmagazinare si cresterea importului de gaze naturale, cu consecinta punerii in pericol a Sistemul Energetic National, ca ramura strategica a economiei nationale si subminarii economiei nationale", se mai arata in comunicat.

"Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri este informat in legatura cu faptul ca mai multi angajati ai SNGN Romgaz SA sunt cercetati intr-un dosar instrumentat de catre DIICOT. Respectand principiul prezumtiei de nevinovatie, Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri va astepta pronuntarea unei solutii finale in acest dosar, iar in functie de aceasta va lua masurile legale", a comunicat institutia, la solicitarea MEDIAFAX.

Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism preciza ca in perioada 28 -29 decembrie 2011, la sediul institutiei au fost citate pentru audieri 35 de persoane, iar saptamana viitoare sunt convocati ceilali cinci invinuiti.(Mediafax)

Comentarii