Principalul rezultat al alegerilor din R. Moldova este ca au fost invinsi comunistii, spun experti

joi, 30 iulie 2009, 11:43
3 MIN
 Principalul rezultat al alegerilor din R. Moldova este ca au fost invinsi comunistii, spun experti

"Principalul rezultat al alegerilor este ca (Partidul -n.red.) Comunistilor a fost in sfarsit infrant de opozitia liberala. Importanta acestui eveniment nu trebuie subestimata – in pofida declaratiilor rasunatoare ale comunistilor si a sustinerii din partea Rusiei, tot au primit mai putine voturi decat in aprilie", a declarat un analist politic independent de la Chisinau, Bogdan Tirdea.

"Acum, ar putea fi format un ‘guvern complet democratic’. Dar liberalii tot nu pot sa isi aleaga propriul presedinte. In conditii de criza, cand cuferele bugetului sunt goale si nu este clar daca Republica Moldova va primi imprumuturile chineze si ruse, situatia va fi precara", a adaugat el.

"Am putea avea noi alegeri anticipate, iar rezultatele vor fi intr-adevar imprevizibile,pentru ca democratii este posibil sa se fi discreditat deja pana atunci", a subliniat expertul.

Sam Greene, director adjunct la Carnegie Moscow Center, subliniaza ca Partidul Comunistilor este, totusi, cel mai mare partid din Parlament si cea mai puternica forta politica din tara. "Chiar daca vor pierde dominatia Parlamentului si Presedintia, reteaua lor si priceperea in ceea ce priveste aparatul statului inseamna ca vor fi o forta formidabila de opozitie", a spus el.

"Nu ar fi pentru prima data in opozitie. Realitatea este ca oricine ajunge la putere, orice coalitie, va trebui sa gaseasca un acord cu comunistii, iar acest lucru va influenta, pana la un punct, cum va fi formata coalitia", a explicat Greene.

"Dupa ce primele alegeri au degenerat (in proteste violente – n.red.), Voronin a vrut sa creeze un sistem prin care sa poata conduce fara sa fie, oficial, la putere. Exista sanse ca in prezent sa nu aiba gradul de influenta si de putere pe care il voia", a adaugat el.

Pentru Vitalie Andrievschi, de la centrul moldovean de reflectie ave.md, "principalul rezultat al alegerilor este ca Voronin pleaca in sfarsit". "In timpul celor opt ani de presedintie a sa, la inceput tot mai facea ceva, dar apoi a devenit un factor care impiedica dezvoltarea Republicii Moldova. Voronin a devenit de mult o figura a zilei de ieri. Ieri inca mai putea face ceva, astazi nu", a subliniat analistul.

"In timpul lui Voronin, am lasat cu totii sa ne scape o sansa de a deveni o economie inovativa, In schimb am contruit o economie de tip fiscal care supravietuieste numai pentru ca politia stoarce bani de la afaceri. Cred ca va exista o noua putere de stat in Republica Moldova – fie ca va fi vorba de o coalitie cu comunistii sau fara ei. Singurul lucru sigur este ca nu va fi loc pentru Voronin", a explicat el.

"In ceea ce priveste politica Republicii Moldova, nu vad nicio schimbare brusca in ea. Da, politica integrarii europene va fi activata, dar, in acelasi timp vor fi dezvoltate si relatiile cu Rusia. Dar acestea vor fi mai pragmatice, relatii economice, nu doar politica. Si, bineinteles ca relatiile cu Romania se vor imbunatati", a incheiat Andrievschi.

Partidul Comunistilor ramane principalul partid din Parlament, cu 45,1% dintre voturi si 48 de mandate din totalul de 101, a anuntat joi Comisia Electorala, dupa numararea a 97% dintre voturi. Iar cele patru partide de opozitie, care au promis sa nu colaboreze cu PCRM, cumuleaza restul de 53 de mandate.

Partidul Liberal Democrat a obtinut 16,4% din voturi, adica 17 mandate, Partidul Liberal 14,4% (15 mandate), iar Alianta Moldova Noastra 7,4% (opt deputati). Aceste trei miscari liberale aliate totalizeaza 40 de deputati.

Partidul Democrat, condus de Marian Lupu, fost lider in PCRM trecut in opozitie in luna iunie, a obtinut 12,5% din voturi si va fi reprezentat de 13 deputati. (NewsIn)

Comentarii