Se relanseaza batalia bugetului

miercuri, 13 mai 1998, 23:00
3 MIN
 Se relanseaza batalia bugetului

Pentru indeplinirea acestor obiective, nu se va aplica legea tichetelor de masa si nici nu se va majora coeficientul de crestere a salariilor in sistemul sanitar, deoarece rata inflatiei ar spori cu 35%. Pentru reglementarea sistemului de impozitare, caracterizat ca fiind instabil si construit in functie de presiunile unor grupuri de interese, Guvernul va asigura largirea bazei de impozitare, reducerea exceptarilor si extinderea retinerii la sursa. Numarul de personal la unele institutii publice va fi redus cu 10%, iar salariul net in termeni reali va fi mai mic cu 10% fata de luna decembrie a anului 1997. Si in acest an vor fi inchise intreprinderile cu pierderi si care nu pot fi privatizate, Guvernul garantind protectia sociala pentru persoanele disponibilizate si pentru cei ce vor avea de suferit de pe urma restructurarii RENEL si Romgaz.
Teoretic, dupa rezolvarea crizei politice de la inceputul anului si revenirea PD la guvernare, adoptarea bugetului de catre Parlament ar trebui sa constituie o simpla formalitate. Cu toate acestea, unele critici venite chiar din interiorul coalitiei lasa sa se inteleaga faptul ca Radu Vasile ar trebui sa aiba emotii la primul examen al mandatului sau.
Liderii partidelor parlamentare au dezvaluit ieri cum vor vota parlamentarii lor in privinta bugetului:
PDSR – Impotriva
Deputatul Florin Georgescu a spus ca acest buget este "imoral, nerealist, antidemocratic, antieconomic, antinational, condamnind economia la stagnare". In plus, Florin Georgescu a aratat ca o parte importanta din deficitul bugetar se bazeaza pe finantare externa neasigurata, datorita relatiilor "rupte" cu FMI.
ApR – Impotriva
Prim-vicepresedintele ApR, Mircea Cosea a acuzat guvernul ca nu impulsioneaza intreprinderile mici si mijlocii, agricultura si exporturile, in schimb bugetul prevazind o masura "care nu reprezinta reforma" – recapitalizarea Bancii Agricole si a Bancorex.
PRM – Impotriva
Deputatul Ilie Neacsu a declarat ca acesta instaureaza "scaderea economica, saracia, somajul si instabilitatea sociala". "Nu-i exclus ca la prima rectificare a bugetului sa ne trezim cu propuneri ca somerii si disponibilizatii sa revina la preocuparile de baza ale stramosilor nostri geto-daci, si anume acela de pastori si de culegatori de fructe si de plante medicinale", a spus Neacsu.
PUNR – Abtinere
Senatorul PUNR Victor Fuior: "PUNR nu doreste ca printr-un vot negativ sa fie acuzat ca blocheaza fondurile destinate institutiilor bugetare".
PD – Pentru
Democratii au, insa, serioase rezerve fata de "imprumuturile" acordate pentru acoperirea arieratelor catre Renel si Romgaz si solicita o reconsiderare a atitudinii Executivului fata de "functia de planificare".
UDMR – Pentru
Liderii acestui partid cere rectificarea lui pina la sfirsitul lunii august, cind este "termenul limita pina la care autoritatiule locale mai pot utiliza fondurile pe 1998".
PNL – Pentru
PNL are obiectii referitoare la suma prea mica – 300 miliarde lei – pentru capitalizarea Eximbank , fata de sprijinul "insuficient" acordat exporturilor si fata de platile compensatorii, care au o pondere de 0,4% din PIB si reprezinta "o masura antieconomica".
PNTCD – Pentru
Taranistii considera ca veniturile bugetare mici sint rezultatul mostenirii lasate de fosta putere, care s-a caracterizat prin eficienta economica scazuta, printr-un nivel "discutabil" al restructurarii si care a aminat la nesfirsit privatizarea.
PSDR – Pentru
Deputatul Constantin Avramescu. a opinat ca "amendamentele la buget nu pot sa schimbe fundamental structura lui, iar opozitia, criticind bugetul, nu face decit "sa urmareasca interese politice". (E.B.)

Comentarii