UPDATE: Vezi in ce atmosfera a fost investit cabinetul Ungureanu (VIDEO)

joi, 09 februarie 2012, 12:02
14 MIN
 UPDATE: Vezi in ce atmosfera a fost investit cabinetul Ungureanu (VIDEO)

ORA 21:50

 Guvernul condus de Mihai Razvan Ungureanu a primit, joi, in plenul Parlamentului Romaniei votul de investitura. La sedinta comuna a legislativului au participat aproape toti parlamentarii puterii, in timp ce din partea opozitiei au fost prezenti doar psd-istii Ilie Sarbu, Mircea Dusa si liderul partidului, Victor Ponta, care a si tinut un discurs de la tribuna. In sala, o parte dintre parlamentari au parut insa distrasi de alte treburi: s-au jucat pe tablete, au citit ziare, au stat pe telefoane, iar unii au spus glume si au starnit rasete copioase in randul colegilor.  La finalul sedintei, dupa discursuri si votul parlamentarilor, un grup de doamne a protestat de la balcon impotriva ministrului Predoiu.

Hotnews


 

ORA 19:40

Fostul premier Emil Boc a plecat de la Palatul Victoria dupa o discutie de aproximativ 20 minute cu noul prim-ministru, Mihai Razvan Ungureanu, in care i-a predat acestuia mandatul de sef al Guvernului.

Dupa discutia dintre Boc si Ungureanu, noul Cabinet s-a reunit in sedinta informala.

Premierul Mihai Razvan Ungureanu a anuntat anterior ca intentioneaza ca, joi seara, sa reuneasca in sedinta noul Guvern, pentru a discuta despre proiectele pentru perioada urmatoare, dupa ce va fi efectuata si procedura de predare-primire a mandatului.

ORA 19:00

Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, ca asteapta ca cei din generatia sa de oameni politici si din generatiile mai vechi sa inteleaga ca "a venit timpul sa predea stafeta" generatiei care la Revolutie nu era majora, mentionand ca "este timpul lor si numai ei pot recredibiliza major Romania".

"Astept ca cei din generatia mea de oameni politici si generatiile mai vechi sa inteleaga ca a venit timpul sa predea stafeta generatiei care la Revolutie nu era majora sau abia trecuse de majorat. E timpul lor si numai ei pot recredibiliza major Romania", a spus Traian Basescu.

El a spus ca exista politicieni care vorbesc in numele poporului despre subiecte precum algeri, cresteri de salarii.

Basescu a amintit ca in 2009 poporul s-a exprimat, la referendum, pentru Parlament unicameral.

"Nu pot sa nu observ demagogia politicienilor care cheama poporul la urna", a spus Basescu, amintind ca rezultatul referendumului din 2009 nu a fost pus in aplicare.

Presedintele nu a rostit nume de politcieni.

Basescu si-a terminat discursul asteptind ca "cei din generatia mea de oameni politici si generatiile mai vechi sa inteleaga ca a venit timpul sa predea stafeta generatiei care la Revolutie nu era majora sau abia trecuse de majorat. E timpul lor si numai ei pot recredibiliza major Romania".

ORA 18:20

Razvan Mihai Ungureanu si ministrii lui au depus juramintul in fata presedintelul Traian Basescu 

ORA 17:30

Basescu a semnat decretul de numire in functie pentru Cabinetul Ungureanu 

Presedintele Traian Basescu a semnat, joi, decretul de numire in functie pentru Cabinetul condus de premierul Mihai Razvan Ungureanu.

"Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a semnat joi, 09 februarie a.c., Decretul pentru numirea Guvernului Romaniei, in urmatoarea componenta: Mihai-Razvan Ungureanu, Prim-Ministru; Markó Béla,Viceprim-Ministru; Gabriel Berca, Ministrul Administratiei si Internelor; Bogdan Alexandru Dragoi, Ministrul Finantelor Publice; Lucian Nicolae Bode, Ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri; Cristian Diaconescu, Ministrul Afacerilor Externe; Alexandru Nazare, Ministrul Transporturilor si Infrastructurii; Borbély Laszló, Ministrul Mediului si Padurilor; Cristian Petrescu, Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului; Gabriel Oprea, Ministrul Apararii Nationale; Kelemen Hunor, Ministrul Culturii si Patrimoniului National; Catalin Marian Predoiu, Ministrul Justitiei; Razvan Mustea-Serban, Ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale; Claudia Boghicevici, Ministrul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale;Catalin Ovidiu Baba, Ministrul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului; Ladislau Ritli, Ministrul Sanatatii; Stelian Fuia, Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale; Leonard Orban, Ministerul Afacerilor Europene", se arata intr-un comunicat al Presedintiei remis, joi, agentiei MEDIAFAX.

Cabinetul Mihai Razvan Ungureanu a fost votat de Parlament. Desi s-au inregistrat absente in tabara puterii, iar unii deputati ai minoritatilor au anuntat ca nu vor vota, noul Guvern a reusit sa stranga voturile necesare pentru a se instala la Palatul Victoria: 237 de voturi "pentru" si 2 voturi "impotriva".

Pentru a trece, noul Executiv avea nevoie de 232 de voturi si a primit 237.

Minoritatile sustin conditionat cabinetul si cer marirea pensiilor din luna mai si imbunatatirea mediului de afaceri.

Opozitia nu a participat la votul de investitura.

Membrii noului Cabinet depun juramantul la ora 18.00

Membrii noului Cabinet, condus de Mihai Razvan Ungureanu, vor depune juramantul, joi, la ora 18.00, la Palatul Cotroceni.

Anuntul a fost facut de Administratia prezidentiala.

Cabinetul condus de Mihai Razvan Ungureanu a fost investit de Parlament, prin votul exprimat joi, fiind inregistrate 237 de voturi "pentru" si doua voturi "impotriva". pentru investirea Guvernului erau necesare 232 de voturi favorabile.

Cabinetul condus de Mihai Razvan Ungureanu ii are in componenta pe: Marko Bela (UDMR) – vicepremier, Catalin Predoiu (independent) – ministru al Justitiei, Leonard Orban (independent) – ministru al Afacerilor Europene, Kelemen Hunor (UDMR) – ministru al Culturii, Laszlo Borbely (UDMR) – ministru al Mediului, Ritli Ladislau (UDMR) – ministru al Sanatatii, Cristian Diaconescu (UNPR) – ministru al Afacerilor Externe, Gabriel Oprea (UNPR) – ministru al Apararii, acestia fiind cei opt membri ai Guvernului Boc care isi continua activitatea la ministerele pe care le-au gestionat.

Ministrii PDL din Cabinetul Ungureanu sunt: Lucian Bode – ministru al Economiei, Gabriel Berca – ministrul Administratiei si Internelor, Cristian Petrescu – ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului, Alexandru Nazare – ministru al Transporturilor, Stelian Fuia – ministru al Agriculturii, Catalin Baba – ministru al Educatiei, Razvan Mustea – ministru al Comunicatiilor, Claudia Boghicevici – ministru al Muncii, Bogdan Dragoi – ministru al Finantelor. Democrat-liberalii, cu o medie de varsta de 38 de ani si diferite profesii – intre care inginer, analist financiar, lector universitar – au fost propusi sa-i inlocuiasca pe toti reprezentantii partidului in Guvernul Boc. Cinci dintre ministrii desemnati de PDL sunt deputati, unul este senator si trei au fost secretari de stat in ministerele pe care urmeaza sa le conduca.

Ungureanu: Sper sa nu dezamagesc, stiu cat de greu poate fi

Premierul Mihai Razvan Ungureanu a multumit parlamentarilor pentru votul de investitura si a afirmat ca spera sa nu dezamageasca, sustinand ca stie cat de grea poate fi misiunea sa.

"Sper sa nu va dezamagesc niciodata. Imi dau seama cat de greu poate sa fie, imi dau seama ca aceasta greutate se imparte cu membrii Cabinetului meu. Vom fi intotodeauna acolo unde am promis pentru cetatenii acestei tari", a spus Ungureanu parlamentarilor.

Ungureanu anunta ca vrea sa reuneasca, joi seara, in sedinta noul Guvern

Premierul Mihai Razvan Ungureanu a anuntat ca intentioneaza ca, joi seara, sa reuneasca in sedinta noul Guvern, pentru a discuta despre proiectele pentru perioada urmatoare.

El a precizat ca tot joi va incheia cu premierul interimar Catalin Predoiu procesul de predare-primire a mandatului de sef al Guvernului.

"Sunt serios, muncitor, vin la serviciu la 6 dimineata si plec atunci cand se termina treaba. Este momentul sa trecem la treaba", a spus Ungureanu.

Votul este secret si se exprima cu bile

Formatiunile din coalitia guvernamentala au in prezent 242 de parlamentari, dupa ce in sedinta Camerei de joi dimineata a fost inregistrata demisia din Parlament a deputatului PDL Teodora Trandafir. In plus, senatorul UDMR Verestoy Attila este in concediu medical, iar deputatul PDL William Branza a anuntat ca, din motive familiale, nu se va afla in tara in ziua votului. Nici deputatul PDL Georgica Dumitru nu participa la sedinta, fiind internat in spital.

Prin urmare, coalitia are 239 de parlamentari care pot fi prezenti la sedinta.

Dupa inregistrarea demisiei Teodorei Trandafir, Parlamentul are 463 de senatori si deputati, ceea ce inseamna ca pentru investirea Cabinetului Ungureanu sunt necesare voturile favorabile a 232 de parlamentari.

Deputatul independent Gheorghe Zoicas a declarat, joi, pentru MEDIAFAX ca va vota pentru investirea Cabinetului Ungureanu, aratand ca "e format din tineri si e o formula precum au avut-o si liberalii, formula care s-a dovedit de succes".

De asemenea, deputatul independent Marian Saniuta a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, ca va sustine in plenul reunit amendamente la programul de guvernare si ca, daca unele dintre acestea vor fi acceptate, va vota in favoarea Cabinetului Ungureanu.

Deputatii independenti Mircia Giurgiu, Florentin Gust si Ioan Munteanu au declarat, pentru MEDIAFAX, ca vor vota impotriva investirii Cabinetului Ungureanu.

USL a anuntat ca nu participa la votul de investitura a noului Guvern.

Cseke Attila: Degeaba dai gol in poarta adversarului daca nu este inscris pe tabela de marcaj

Senatorul UDMR Cseke Attila a declarat, joi, in timpul dezbaterii asupra programului si listei Guvernului, ca membrii grupurilor parlamentare ale UDMR sustin acordarea votului de incredere guvernului condus de prim-ministrul desemnat Mihai Razvan Ungureanu.

El a afirmat ca viitorul Executiv trebuie "sa inscrie pe tabela de marcaj", respectiv sa valideze si sa valorifice munca guvernamentala din ultima perioada.

"Degeaba dai gol in poarta adversarului daca arbitrul nu fluiera validarea golului si acesta nu este inscris pe tabela de marcaj", a sustinut senatorul.

Parlamentarul a subliniat ca acest guvern este predestinat sa valideze golurile marcate si sa le inscrie pe tabela de marcaj, trebuie sa valideze si sa valorifice munca guvernamentala din ultima perioada.

Potrivit afirmatiilor sale, viitorul Executiv trebuie sa consolideze si sa valorifice masurile de reforma infptuite in ultimii doi ani.

"Acest guvern trebuie sa fie constient ca orice masura dureroasa, orice reforma, oricat de necesara sa fi fost, nu valoreaza nimic, nici pentru tara si nici pentru locuitorii acesteia, daca in urma lor cetateanul nu simte ceva mai mult in traiul zilnic, in serviciile oferite de institutiile statului si ale administratiilor publice", a aratat el.

Senatorul Uniunii a spus ca masurile de reforma trebuie sa fie urmate de efecte pozitive "intr-un interval de timp rezonabil", pentru ca, altfel, vor ramane doar reforme esuate, ineficiente si nefolositoare.

Cseke a atentionat ca recuperarea unui procent din reducerea salariilor, decisa in urma cu doi ani, precum si o majorare a pensiilor trebuie sa constituie o preocupare obligatorie cu "finalizare dorita" dupa primul trimestru al anului 2012.

El a mai sustinut, printre altele, necesitatea adoptarii Legii minoritatilor nationale in timpul actualei sesiuni parlamentare.

In discursul sau, acesta a precizat ca interesul politic al Uniunii era de a se organiza alegeri anticipate, dar ca, in acelasi timp, reprezentantii UDMR sunt constienti de necesitatea de a fi responsabili, in conditiile in care anul 2012 nu va fi tocmai usor pentru economiile din spatiul european.

"Perioada aceasta cere un guvern si o coalitie bine ancorate in realitatile vremurilor economice si sociale, care sa se bucure de un larg sprijin al societatii romanesti", a mentionat el.

Cseke Attila a sustinut ca Romania are nevoie de stabilitate si echilibru in guvernare.

Ponta catre Ungureanu: Fiti premier, nu ajutorul presedintelui, ati pierdut in 2007 din cauza lui

Presedintele PSD, Victor Ponta, i-a spus, joi, in Parlament, premierului desemnat, Mihai Razvan Ungureanu, sa priveasca spre viitor, presedintele Traian Basescu fiind un om al trecutului, din cauza lui pierzand in 2007 functia de ministru de Externe.

Ponta a spus ca opozitia va privi foarte atent modul in care Mihai Razvan Ungureanu va gestiona relatia cu presedintele Traian Basescu.

El a citat un articol din Financial Times, care scria sa problemele "vicleanului" Traian Basescu nu se rezolva prin instalarea noului Guvern.

"Cred ca este un avertisment serios si cred ca in 2007 ati pierdut functia de ministru de Externe tot in urma unei gestionari defectuoase a relatiei cu presedintele Traian Basescu. Obligatia mea si a dumneavoastra este de a privi spre viitor. Presedintele Traian Basescu este un om al trecutului, un om care isi va incheia mandatul. Noi avem datoria sa facem alta politica. Imi doresc sa avem cu adevarat un prim-ministru, nu un presedinte-premier", a spus Ponta.

Ponta catre Ungureanu: Ma bucur ca nu ati acceptat persoane indezirabile, ca Udrea si Igas

Presedintele PSD, Victor Ponta, a afirmat, joi, in plenul Parlamentului, ca se bucura pentru ca Mihai Razvan Ungureanu nu a acceptat in Guvern "ministri care reprezentau nume si persoane cu totul indezirabile", el nominalizandu-i in acest sens pe Elena Udrea si Traian Igas.

Presedintele PSD a afirmat ca se bucura pentru ca Ungureanu nu a acceptat in Guvern "ministri care reprezentau nume si persoane cu totul indezirabile".

"Ma bucur ca nu ii aveti in Guvern nici pe doamna Udrea, nici pe domnul ministru Igas. Faptul ca au fost inlocuiti dovedeste ca toate criticile aduse de opozitie erau intemeiate", a spus el.

Victor Ponta a mai declarat ca premierul desemnat nu mai este independent din moment ce conduce un guvern politic.

Ponta a spus ca premierul desemnat, Mihai Razvan Ungureanu, conducand un guvern politic, nu mai poate fi considerat independent, ci om politic.

Liderul PSD a precizat ca parlamentarii USL nu vor participa la votul de investire pentru ca au anumite retineri fata de unii dintre membrii noului Guvern, desi atacurile din media "au mers uneori prea departe, folosindu-se cuvinte precum clone, consilieri, second-hand".

Presedintele PSD i-a solicitat lui Ungureanu sa nu continue politica guvernului Boc in ceea ce priveste procedura angajarii raspunderii in Parlament.

"Frigul de afara si schimbarea lui Boc nu reprezinta solutia la problemele celor din strada, reprezinta doar un respiro, care poate dura o saptamana, doua. Singura schimbare care trebuie facuta este schimbarea modului de guvernare si a modului de rezolvare a problemelor cetatenilor. Autismul fostului guvern a dus la caderea acestuia, cred ca reconectarea la ce inseamna vocea publica va poate ajuta", a afirmat Ponta.

Ungureanu: Nu vin cu promisiuni nerealiste, doar cu majorari prudente de salarii si pensii

Premierul desemnat, Mihai Razvan Ungureanu, a cerut Parlamentului votul de investitura pentru noul Guvern, atentionand insa ca nu poate avansa promisiuni nerealiste si ca poate lua in calcul doar o majorare "prudenta" a salariilor din sectorul public si pensiilor, daca situatia economica va permite aceasta crestere.

El a aratat ca se va concentra pe asigurarea stabilitatii economice si respectarea angajamentelor asumate de Romania in fata Fondului Monetar International, Comisiei Europene si Bancii Mondiale.

"Propun un mod de guvernare pragmatic, transparent, onest si modern, in care fiecare cetatean sa se poata recunoaste. Nu vin in vremuri grele sa prezint promisiuni nerealiste, nu va incepe de maine o epoca de prosperitate, catre ea avem un lung drum de parcurs", a spus Ungureanu.

Premierul desemnat a sustinut ca functiile ocupate pana in prezent, de-a lungul carierei profesionale, l-au pregatit pentru a-si asuma postul de sef al Guvernului si a asigurat ca "nu va pierde din vedere" dialogul cu opozitia, Parlamentul, societatea civila si organizatiile neguvernamentale in ceea ce priveste deciziile cu impact asupra populatiei si va combate in continuare atat evaziunea fiscala, cat si coruptia, proces de combatere a coruptiei in care DNA si ANI vor continua sa fie "pilonii principali".

"Ma bazez pe buna credinta a cetatenilor acestei tari, care nu au intors spatele, care nu au refuzat, care nu s-au vaitat si nu au fost descurajati", a spus Ungureanu.

Mentinerea "de principiu" a obiectivului de adoptare a monedei euro la 1 ianuarie 2015, "adaptat la realitatile economico-financiare", reducerea in continuare a numarului de taxe parafiscale, adoptarea unei noi legi privind concurenta neloiala si monopolul sunt alte masuri avute in vedere de noul Guvern si mentionate de premierul desemnat.

Geoana participa la investirea Cabinetului, dar spune ca va vota impotriva

Senatorul independent Mircea Geoana a intrat, joi, la ora transmiterii acestei stiri, in sala de plen, el declarand pentru MEDIAFAX ca va participa la votul de investitura a Cabinetului Ungureanu, dar ca va vota impotriva.

Dupa excluderea din PSD si revocarea din functia de presedinte al Senatului, Mircea Geoana a ramas senator independent, neafiliat la niciun grup politic.

In deschiderea sedintei, a fost anuntat ca sunt prezenti in sala 237 de parlamentari, cvorumul de 232 de parlamentari fiind indeplinit.

Sedinta este condusa de presedintele Senatului, Vasile Blaga.

Blaga, care conduce sedinta comuna, a mentionat ca au fost respectate prevederile regulamentare si constitutionale cu privire la procedurile prealabile dezbaterii cererii de acordare a votului de incredere.

"Plenul va constata ca nu este un impediment pentru continuarea lucrarilor avand in vedere faptul ca dispozitiile regulamentare referitoare la cvorum si majoritatea necesara adoptarii unor hotarari de catre Camerele reunite trebuie intelese ca mijloace procedurale minimale, de protectie, in scopul respectarii drepturilor tuturor membrilor ai Camerelor, si nu ca instrumente de impliedicare a functionarii Camerelor Parlamentului", a mentionat Blaga, propunand aceasta decizie parlamentarilor, care au votat favorabil.

Blaga a mai mentionat ca avizele comisiilor permanente sau procesele-verbale referitoare la audierea candidatilor pentru functia de ministru au fost transmise anterior candidatului la functia de prim-ministru.

Pe ordinea de zi a reuniunii sunt trei puncte, respectiv prezentarea programului si a listei guvernului de catre premierul desemnat Mihai Razvan Ungureanu, dezbaterea programului de guvernare si votul asupra Guvernului.

In sala sunt prezenti si cativa parlamentari ai opozitei. Potrivit deputatului PSD Nicolae Banicioiu, parlamentarii opozitiei nu vor vota noul Cabinet, dar ca in sala vor fi prezenti reprezentantii in Biroul Permanent pentru a vedea daca exista cvorum la sedinta.

Mihai Razvan Ungureanu a prezentat, miercuri, componenta Cabinetului sau. Marko Bela (UDMR) – vicepremier, Catalin Predoiu (independent) – ministru al Justitiei, Leonard Orban (independent) – ministru al Afacerilor Europene, Kelemen Hunor (UDMR) – ministru al Culturii, Laszlo Borbely (UDMR) – ministru al Mediului, Ritli Ladislau (UDMR) – ministru al Sanatatii, Cristian Diaconescu (UNPR) – ministru al Afacerilor Externe, Gabriel Oprea (UNPR) – ministru al Apararii sunt cei opt membri ai Guvernului Boc propusi sa isi continue activitatea la ministerele pe care le-au gestionat.

Cei noua candidati PDL pentru a face parte din Cabinetul Ungureanu sunt: Lucian Bode – ministru al Economiei, Gabriel Berca – ministrul Administratiei si Internelor, Cristian Petrescu – ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului, Alexandru Nazare – ministru al Transporturilor, Stelian Fuia – ministru al Agriculturii, Catalin Baba – ministru al Educatiei, Razvan Mustea – ministru al Comunicatiilor, Claudia Boghicevici – ministru al Muncii, Bogdan Dragoi – ministru al Finantelor. Democrat-liberalii, cu o medie de varsta de 38 de ani si diferite profesii – intre care inginer, analist financiar, lector universitar – au fost propusi sa-i inlocuiasca pe toti reprezentantii partidului in Guvernul Boc. Cinci dintre ministrii desemnati de PDL sunt deputati, unul este senator si trei au fost secretari de stat in ministerele pe care urmeaza sa le conduca.

Ministrii desemnati au fost audiati, miercuri, in comisiile parlamentare de specialitate, doar de catre parlamentarii puterii, reprezentantii opozitiei absentand. Unii dintre ei au primit avizul favorabil al comisiilor, altii doar o "recomandare" catre plen, in situatia in care cvorumul de sedinta nu a putut fi intrunit.

Avizul comisiilor este consultativ.

La sedinta de plen de joi, candidatul desemnat pentru functia de prim-ministru urmeaza sa isi prezinte programul si lista Guvernului. La cererea reprezentantilor grupurilor parlamentare, presedintele le da acestora cuvantul pentru exprimarea punctelor de vedere. Dupa incheierea dezbaterilor se supune la vot propunerea de acordare a increderii Guvernului. Votul este secret si se exprima prin bile.

Formatiunile din coalitia guvernamentala au in prezent 242 de parlamentari, dupa ce in sedinta Camerei de joi dimineata a fost inregistrata demisia din Parlament a deputatului PDL Teodora Trandafir. In plus, senatorul UDMR Verestoy Attila este in concediu medical, iar deputatul PDL William Branza a anuntat ca, din motive familiale, nu se va afla in tara in ziua votului.

Prin urmare, coalitia are 240 de parlamentari care pot fi prezenti la sedinta.

Dupa inregistrarea demisiei Teodorei Trandafir, Parlamentul are 463 de senatori si deputati, ceea ce inseamna ca pentru investirea Cabinetului Ungureanu sunt necesare voturile favorabile a 232 de parlamentari.

Deputatul independent Gheorghe Zoicas a declarat, joi, pentru MEDIAFAX ca va vota pentru investirea Cabinetului Ungureanu, aratand ca "e format din tineri si e o formula precum au avut-o si liberalii, formula care s-a dovedit de succes".

De asemenea, deputatul independent Marian Saniuta a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, ca va sustine in plenul reunit amendamente la programul de guvernare si ca, daca unele dintre acestea vor fi acceptate, va vota in favoarea Cabinetului Ungureanu.

Deputatii independenti Mircia Giurgiu, Florentin Gust si Ioan Munteanu au declarat, pentru MEDIAFAX, ca vor vota impotriva investirii Cabinetului Ungureanu.

USL a anuntat ca nu participa la votul de investitura a noului Guvern.

Votul va fi secret cu bile.  (Mediafax)

Comentarii