Winkler: ACTA – cel mai controversat subiect in dezbatere la nivelul UE

joi, 23 februarie 2012, 15:14
4 MIN
 Winkler: ACTA – cel mai controversat subiect in dezbatere la nivelul UE

Iuliu Winkler a spus, intr-o conferinta de presa, ca Acordul comercial de combatere a contrafacerii (ACTA) este cel mai controversat subiect dezbatut la nivelul UE, fiind o chestiune care, de la inceputul anului, a starnit atitudini de respingere in randul opiniei publice, precum si reactii contradictorii in mediul politic de la Bruxelles si din capitalele europene, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"In lunile martie si noiembrie 2010, in Parlamentul European au fost dezbatute doua rezolutii referitoare la acest acord comercial. Cu ambele ocazii dezbaterea a avut ca punct central respectarea de catre CE a principiului transparentei in legatura cu ACTA, ca urmare a faptului ca legislativul european a constatat lipsa de transparenta, dar si a unei consultari publice reale in privinta acestui subiect. Parlamentarii au cerut asigurari cu privire la faptul ca aplicarea ACTA nu va aduce niciun fel de atingeri drepturilor fundamentale ale cetatenilor UE", a spus deputatul european al UDMR.

Acesta a adaugat ca, in cadrul dezbaterii celor doua rezolutii, s-a situat, alaturi de Grupul PPE, pe o pozitie favorabila adoptarii ACTA, fiind convins de faptul ca protejarea proprietatii intelectuale este de o importanta esentiala pentru UE, solicitand, insa, ca drepturi fundamentale, precum libertatea de expresie, dreptul la intimitate a cetatenilor si protectia datelor personale sa nu sufere atingere din partea vreunei prevederi a acestui acord.

Iuliu Winkler a afirmat ca, la ora actuala, deputatii europeni se afla intr-o situatie dificila deoarece, conform Tratatului de la Lisabona, care nu a extins suficient prerogativele PE in domeniul politicii comerciale comune, legislativul european poate doar sa ratifice sau sa respinga ACTA, neavand competenta de a interveni in textul acestui acord comercial.

"Din punctul meu de vedere, asigurarea cresterii economice si a unei dezvoltari sustenabile in UE nu este legata de viitorul productiei de masa, a manufacturii extensive, ci de inovatie, inventie si creativitate. Ca atare, protejarea drepturilor de proprietate intelectuala este esentiala pentru noi, europenii", a spus Iuliu Winkler, care a adaugat ca exista estimari potrivit carora comertul la nivel mondial cu produse contrafacute este de ordinul sutelor de miliarde de euro.

El s-a referit si la pierderile in bani si locuri de munca pe care Romania le-a suferit din cauza dumping-ului cu produse chinezesti contrafacute.

Deputatul european a aratat ca UE este si trebuie sa ramana "campioana respectarii drepturilor fundamentale ale omului si a libertatilor individuale", inclusiv ale celor legate de comunicarea libera in mediul digital.

"Pe de alta parte, neavand posibilitatea de a amenda ACTA, consider ca a fi de acord cu 99% din prevederi si a avea indoieli asupra unui singur procent, aceasta trebuie sa insemne un vot impotriva ACTA", a afirmat Iuliu Winkler.

Parlamentarul a adaugat ca, saptamana trecuta, la Strasbourg, in grupul politic PPE, dar si in randul deputatilor PPE membri ai Comisiei pentru Comert International (INTA), au avut loc dezbateri aprinse, pozitia care s-a desprins referindu-se la datoria de a analiza toate aspectele acestui acord comercial, de a apara libertatea internetului, dar si de a intensifica lupta impotriva produselor contrafacute.

"Cu toate ca un vot in INTA, respectiv in PE era programat pentru aceasta vara, in dezbaterile amintite am exprimat opinia ca rolul INTA nu este acela de a se pronunta repede, ci acela de a analiza toate implicatiile prevederilor ACTA si de a decide intr-un mod responsabil", a subliniat deputatul european.

El considera ca PE va putea lua o decizie responsabila abia dupa ce Curtea de Justitie a UE se va pronunta asupra ACTA si dupa ce Comisia Europeana va organiza o consultare publica in care sa fie implicate toate partile interesate, de la reprezentantii industriilor de film, muzicale etc. si cei ai organizatiilor care militeaza pentru apararea drepturilor individuale.

"ACTA a starnit dezbateri si in cadrul UDMR. (…) Pozitia noastra este ferma. Nu putem accepta niciun acord international care sa incalce drepturile si libertatile fundamentale ale cetatenilor UE", a conchis deputatul european al UDMR.

Comisia Europeana (CE) va apela la Curtea de Justitie a UE, cea mai inalta instanta europeana, pentru a determina daca Acordul comercial de combatere a contrafacerii (ACTA) incalca drepturi si libertati fundamentale ale omului.

Mai multe state europene contesta acordul si au blocat ratificarea lui pana la clarificarea situatiei.

Negociat de UE, SUA, Japonia, Canada, Noua Zeelanda, Australia, Singapore, Coreea de Sud, Maroc, Mexic si Elvetia, ACTA are rolul de a combate contrafacerea in sens larg, de la medicamente si piese auto la pirateria pe internet.

ACTA a fost tinta unor proteste masive de strada in mai multe state europene si in alte parti ale lumii din cauza prevederilor privind pirateria pe internet. Contestatarii ACTA sustin ca formularile vagi din tratat pot conduce la ingradirea unor drepturi si libertati precum libertatea de expresie, dreptul la viata privata sau libera circulatie a ideilor. (Mediafax)

Comentarii