Ce putem face sa alungam durerile reumatismale?

vineri, 24 octombrie 2008, 15:48
3 MIN
 Ce putem face sa alungam durerile reumatismale?

Schimbarile bruste ale vremii aduc iar, ca in fiecare toamna, durerile reumatismale. Insa ce este reumatismul si cum putem lupta impotriva lui? Sau cum putem ameliora durerile provocate de aceasta afectiune?

O denumire generica data unor afectiuni ale aparatului locomotor si cardiovascular, afectiuni manifestate prin dureri, inflamatii, intepenirea articulatiilor sint adunate sub numele de reumatism. De obicei aceste dureri sint mai pternice toamna si primavara, mai ales la schimbarile vremii sau pe timp ploios si friguros.

Medicina naturista si traditionala pune la dispozitia noastra leacuri pe care fiecare dintre noi le poate prepara in casa. Fie ca sint pentru uzul intern sau pentru uzul extern, aceste preparate ajuta la eliminarea durerilor cauzate de aceste afectini reumatismale si la ameliorarea bolii.

Leacuri pentru uzul intern

Arnica, Arnica montana, era o planta agreeata de Goethe care bea in fiecare seara cite o cana de ceai din florile acetsei plante. In reumatismul cronic se poate utiliza infuzia din arnica in parti egale cu frunze de nalba. Se pune o lingurita din acest amestec de plante peste care se ttoanra 250 ml apa clocotita. Se infuzeaza 15 minte apoi se strecoara si lichidul se bea cu inghitituri mici si rare.

Untul pamintului, Tanus communis, se recolteaza radacinile toamna tirziu. Acestea se curata, se spala, se rad si se pun la macerat cu alcool in parti egale. Se lasa la macerat o saptamina apoi solutia obtinuta se frictioneaza locul dureros de trei ori pe zi. Se poate prepara si alifie din radacina si lanolina sau unt clarifiat sau seu de oaie. Cu aceasta alifie se unge locul dureros de citeva ori pe zi.

Rozmarinul, Rosmarinus officinalis, este o planta medicinala extrem de des utilizata in Antichitate si Evul Mediu datorita principiilor active din frunze si al uleiurilor volatile pe care le contin. Asazi este destul de rar folosita dar poate fi utilizata si in reumatism. Se prepara o infuzie din o lingurita pulbere peste care se toarna 250 ml aopa clocotita. Se lasa la infuzat acoperit 15 minute apoi lichidul filtrat se bea cu inghitituri mici si rare. Se consuma doua cani pe zi.

Baile cu faina de hrean reduc inflamatiile

Hreanul, Armoracia lapathifolia, cunoscut pentru calitatile sale de condiment este folosit cu succes in tratarea reumatismului. Se utilizeaza maceratul din doua linguri de radacina rasa peste care se toarna 500 ml lapte fierbinte. Se lasa la macerat o ora si lichidul filtrat se bea dimineata.

Aceasta reteta se aplica impreuna cu ale tratamente externe. Astfel se pot face concomitent bai locale sau generale cu faina de hrean: la un litru de apa – o lingura de faina. Apa trebuie adusa la o temperatura intre 25-30oC care se toarna peste faina de hrean pusa intr-un saculet. Se agita bine apa si se poate utiliza pentru baie, care dureaza 20-30 minute.

Tot radacina de hrean poate fi utilizata sub forma de cataplasme din amestecul de faina integrala si radacina rasa de hrean muiate in apa. Se pun intr-un pansament care se aplica pe locul afectat.

De asemenea frictiuni cu tincutra: 200 ml alcool si 40 g radacina de hrean rasa. Timpul de macerar este de 14 zile dupa care se poate folosi. Contraindicatiile acestor preparate sint pentru cei cu pielea sensibila, deoarece aplicatiile pot provoca leziuni usoare la nivelul epidermei.

Pamint contra durerilor reumatismale

Argila este un alt remediu uitat. Aceasta se utilizeaza sub forma de cataplasme calde aplicate pe locul dureros. Argila se pregateste ca o pasta cu ajutorul apei calde. Se poate inlocui apa cu suc de varza. Pasta de argila se pune in strat de 1-2 cm pe locul afectat, se acopera cu o pinza si apoi cu o patura pentru a mentine caldura. Cind s-a racit se indeparteaza si se sta in continuare la caldura.

Gimnastica zilnica trebuie facuta cu rabdare si fara eforturi sau dureri. De asemenea se pot face tot zilnic plimbari pe distante mai scurte sau mai lungi, astfel incit sa poata suplini lipsa miscarii mai ales la cei virstnici.

Nu trebuie uitat faptul ca pentru fiecare planta medicinala sau fiecare planta utilizata e bine sa avem indicatiile specialistului in domeniu.

Comentarii