Tratamentul afectiunilor dintilor prin metode naturale

vineri, 04 mai 2007, 14:47
3 MIN
 Tratamentul afectiunilor dintilor prin metode naturale

Despre bolile dintilor nemtii spun ca acestea se datoreaza mincarii. De la periatul corect al dintilor si pina la mestecatul mincarii la tratamentul cariilor toate trebuiesc facute in asa fel incit dantura sa fie in perfecta stare. Orice boala a dintilor sau al gingiilor duce la diminuarea secretiilor din gura, la alterarea gustului si implicit la pierderea poftei de mincare precum si la alte boli ale organelor interne. Periatul corect al dintilor se face in fiecare zi si, fiecare masa, cel putin 3-5 minute. Miscarile periutei de dinti trebuiesc facute circular si dinspre gingie spre exterior. Astfel sint indepartate toate particulele de mincare care pot ramine dezvoltind o flora microbiana ce poate duce la aparitia cariilor, gingivitei sau la singerarea gingiilor. De asemenea astfel apare tartul, depunerea de piatra pe dinti, care „maninca" gingia in timp si ataca smaltul dintilor. Gingivitele sint inflamatii, congestii, secretii, singerari sau ulceratii ale gingiilor. In tratarea acestora se pot folosi plante medicinale cu rol antiseptic, astringent, calmant si emolient.

Paradontoza, boala gingiilor

Tratamentul gingivitelor si paradontozei se pot face cu ajutorul masajului gingiei cu aloe vera, de jos in sus in sensul acoperirii dintilor cu gingia zona care, in aceste cazuri, dezveleste partea vulnerabila a dintelui care nu are smalt. In acest caz se freaca gingiile cu suc de lamiie sau cu bitterul suedez care poate fi folosit diluat cu apa. Dupa acest tratament se clateste gura foarte bine cu ceai de musetel care are rol de dezinfectant, ceai in care s epot adauga citeva picaturi de apa oxigenata.

Un alt tratament este cel cu propolis. Se poate folosi apa de gura cu propolis pentru clatirea gurii de mai multe ori pe zi.

Mestecarea hreanului in fiecare zi tonifica gingiile. Si mestecarea unei bobite de propolis solid in fiecare zi ajuta la tonifierea gingiilor.
Masajul gingiilor cinci minute pe zi, dinspre radacina dintelui spre dinte cu bicarbonat de sodiu amestecat cu sare mare de bucatarie. Acest tratament duce la o singerare abundenta a gingilor dar astfel gingia va fi irigata cu singe sanatos.

Si argila poate fi folosita in prevenirea aparitiei diferitelor boli ale gurii precum si in tratarea paradontozei. Dimineata se poate folosi in loc de pasta de dinti, pasta de argila obtinuta prin muierea argilei cu apa pina la obtinerea pastei. Clatirea trebuie facuta foarte bine si cu multa apa.
Aceste tratamente sint de lunga durata si ele intirzie evolutia paradontozei, stiindu-se ca nu exista tratamente pentru vindecarea acesteia.

Tratamentul gingivitelor

Florile de musetel au proprietati antiseptice si antiinflamatoare. Infuzia se foloseste la clatirea gurii timp de cinci minute la fiecare 30 de minute.
Ceaiurile de sunatoarea, cimbrisor si flori de salvie pot fi folosite pentru clatirea gurii. Acestea au proprietati antiinflamatoare si dezinfectante.
Radacina de cernetel poate fi intrebuintata in tratarea gingivitelor prin tamponarea zonelor afectate cu decoct caldut. Aceste se obtine din 2 lingurite la 250 ml apa. Aceasta planta are proprietati astringente si hemostatice.

Pentru spalari bucale se poate realiza o infuzie sau un decoct de Coada racului.

Infuzia din amestecul de cimbrisor, salvie, musetel, frunze de nalba mare care este emolienta, radacina de cernetel si capsule de mac care sint usor anestezice, poate fi intrebuintat sub forma de gargare. Aceasta infuzie se poate prepara din 2 lingurite plante la 250 ml apa clocotita.

Un tratament pentru gingivite este: ceai foarte concentrat de coaja de salcie care se amesteca cu bicarbonat de sodiu. Cu aceasta compozitie se freaca dintii si gingiile.

Aromaterapia ofera si ea doua remedii ajutatoare in tratamentul gingivitelor. Acestea au rol dezinfectant. Uleiul volatil de musetel sau smirna poate fi folosit sub forma de comprese realizate din 10 picaturi ulei la 100 ml apa sau in lampa speciala de aromaterapie folosind 3-4 picaturi de ulei eteric.

Alte inflamatii ale gurii

Pentru inflamatiile cerului gurii varza este cel mai bun tratament. Se storc frunzele de varza proaspete pina se obtine sucul. Acesta se poate folosi la clatirea gurii.

Pentur durerile de dinti se poate folosi o lingurita de scortisoara pudra cu cinci lingurite de miere. Se aplica acest amestec pe partea dureroasa de trei ori pe zi pina la disparitia durerii.

In tratamentul aftelor infuzia de busuioc este recomandata de specialisti. Se fac gargare de trei ori pe zi cu ceai realizat din 2-3 lingurite planta uscata la 250 ml apa clocotita.

De asemenea infuzia se poate folosi pentru tratarea sau prevenirea aparitiei micozelor din gura. Se clateste gura si se aspira pe nas, la fel ca apa cu sare in cazul racelilor.

Comentarii