Familii santajate cu tentative de suicid

luni, 23 mai 2011, 20:33
2 MIN
 Familii santajate cu tentative de suicid

Medicii urgentisti sunt uimiti de numarul tot mai mare de botosaneni, in special femei, care vor sa isi puna capat vietii, insa numai declarativ, fie cu medicamente care nu le provoaca nici macar ameteli, fie prin metode mai violente, dar in asa fel incat sa nu isi puna viata in pericol. Specialistii spun ca majoritatea tinerilor se "sinucid" pentru o nota proasta, pentru o disputa amoroasa sau pentru o cearta in familie, in timp ce adultii incearca sa obtina atentia rudelor sau apropiatilor, transformand un act ingrozitor intr-o moneda de santaj.

Asa s-a intamplat zilele trecute si cu doua femei din judet, una din Botosani, de 32 de ani, cealalta de aproximativ 50 de ani, din Vladeni, ambele amenintand ca se spanzura, insa nu inainte de a anunta toata familia. Primul caz a fost al femeii din Botosani, care a lasat o scrisoare extrem de explicita, legata de modalitatea si locul unde vrea sa-si puna capat zilelor. Familia a gasit-o asteptand langa streang, abia in acel moment aceasta incercand sa se sinucida. A fost preluata ulterior de un echipaj al ambulantei si transportata direct la Spitalul de Psihiatrie. La nici o zi distanta, un alt caz a intrat in atentia medicilor, scenariul fiind aproape acelasi. "A fost gasita de familie si exact in acel moment si-a dat drumul in streang. A fost salvata de ei, noi am preluat-o pentru a o transporta la spital", a precizat Bogdan Ursu, medic in cadrul SJA.

Majoritatea pacientilor care ajung la spital cu astfel de tentative folosesc pastile care nu ii pot omori. Acestia recurg la anticonceptionale, vitamine sau pilule pentru raceala. "Devin actori desavarsiti. Au inceput sa stie cate si mai ales ce fel de pastile sa ia. Sa ajunga la spital, dar sa nu pateasca nimic. Dramatizarea face totul, si cand le spui ca le faci spalaturi gastrice deja incep sa dea semne ca isi revin", a spus un asistent din cadrul Unitatii de Primire a Urgentelor de la Spitalul Judetean.

Sute de tentative de suicid inregistrate anual

Daca statisticile la nivel national au aratat ca suicidul este mai frecvent primavara si toamna, pentru ca psihozele si depresiile sunt mai frecvente in aceste perioade, la Botosani numarul "sinucigasilor" este influentat de plecarile parintilor in strainatate, calendarul de examene sau certurile din familii.

Exisa insa si cazuri disperate, mai ales in randul copiilor abandonati cu anii de parintii plecati in strainatate sau al celor din familii disfunctionale. "Frustrarea provoaca tendinta de agresivitate impotriva celor care au determinat-o si, in acelasi timp, declanseaza un sentiment de culpabilitate, ceea ce face ca agresivitatea sa se intoarca impotriva propriei persoane. Sunt insa multe cazuri in care scopul principal este de a obtine cu orice pret atentia persoanei apropiate", a spus doctor Nicolae Vlad, medic sef in cadrul Spitalului de Psihiatrie Botosani.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii