Strategii de criza la Botosani

marți, 06 ianuarie 2009, 20:45
5 MIN
 Strategii de criza la Botosani

Imobiliarele in blocaj

Primele afaceri lovite de criza au fost cele din domeniul imobiliar, iar majoritatea societatilor care intermediau tranzactii in domeniu si-au restrans activitatea sau chiar au dat faliment.

Agentii din domeniu au raportat cele mai slabe venituri din ultimii 15 ani, iar o parte dintre acestia spun ca greul de abia acum incepe, varful crizei fiind prognozat in primavara acestui an. Singurele tranzactii care se realizeaza in acest moment privesc terenurile agricole care nu depasesc 1.000 de euro hectarul si sunt achizitionate de straini.

"Multe firme nu vor rezista acestei crize, iar supravietuirea va depinde de modul de gestionare a cheltuielilor. In acest moment este un blocaj financiar creat in primul rand de neacordarea creditelor de catre banci, iar daca nu se va interveni  se poate ajunge la recesiune", a declarat Cornel Timofte, administratorul unei agentii imobiliare, care crede ca una dintre posibilele solutii este relaxarea normelor de acordare a imprumuturilor. Acesta a adaugat ca strategia in perioadele de criza este reducerea cheltuielilor si ar fi o greseala renuntarea la oameni care sunt greu de specializat in domeniu.

Analistii economici spun ca in general oamenii de afaceri abia intrati pe piata vor avea cel mai mult de suferit in conditiile in care nu au experienta unei situatii de criza.

Constructorii sustin ca vor face doar investitii sigure

Constructiile, care, pana la sfarsitul anului trecut, au fost domeniul ce a cunoscut cea mai mare dezvoltare in judet, vor  fi aproape abandonate. Printre putinele lucrari care se vor efectua vor fi cele deja contractate si cele finantate prin fonduri europene. "Din pacate va fi o tristete nationala, iar conjunctura politica va avea un cuvant important de spus. Singura parte buna a unei asemenea crize este insanatosirea climatului organizatoric al afacerilor", a declarat Valeriu Iftime, administratorul unui grup de firme din judet. Acesta a adaugat ca strategia sa in combaterea efectelor crizei va fi reducerea cheltuielilor si analiza foarte exacta a eventualelor investitii.

Aceeasi opinie o are si ieseanul Danut Prisecariu, care a precizat ca singurul avantaj al acestei perioade consta in trierea afacerilor si curatarea mediului economic de cele la negru si cele slabe. "Se va intampla ce trebuia sa se intample in 2007, la aderarea Romaniei la UE. Nu toata lumea poate sa scoata profit dintr-o afacere care a ajuns acum sa fie un lucru stiintific. Estimez ca aceasta criza va dura cel putin un an", a declarat Danut Prisecariu, care a precizat ca urmeaza sa faca o analiza a afacerilor pe care le detine pentru a opta pentru cea mai buna investitie care sa faca fata crizei. Acesta a precizat ca nu va renunta la investitiile incepute in judet si nici la oamenii pe care ii are, insa impactul crizei asupra mediului de afaceri va fi extrem de grav.

Solutia este vazuta la noul Guvern care trebuie sa intervina pentru protejarea IMM care sunt motorul economiei si un exemplu ar putea fi luat din alte tari ale Uniunii Europene unde s-au creat fonduri pentru garantarea creditarii IMM-urilor. In opinia omului de afaceri, Guvernul ar trebui sa intervina la normele de impozitare si sa elimine impozitul pentru profitul reinvestit, incurajand in acest mod potentialii investitori.

Criza vazuta ca oportunitate

Unii oameni de afaceri spun ca o astfel de criza ar putea fi speculata, iar firmele s-ar putea dezvolta. Pe aceasta idee Victor Mihalachi, administratorul unei firme de constructii, isi face planuri de dezvoltare in anul viitor.

"Doar cei puternici vor supravietui si se vor putea dezvolta in 2009. Pentru mine, anul 2008 a fost cel mai profitabil, iar in acest an estimam afaceri de 150 milioane de euro. Intentionez ca in maxim cinci ani sa conduc 5.000 de oameni si sa realizez o cifra de afaceri de 500 milioane de euro pe an", a declarat Victor Mihalachi. Acesta a adaugat ca investitiile vor urca la 15 milioane de euro in urmatorul an urmand a extinde lucrarile in afara granitelor tarii.

Cifra de afaceri din industria textila este in scadere

In privinta domeniului textil, Mihai Tincu directorul Rapsodia Conf, este de parere ca acest blocaj financiar care deja se resimte pe piata va afecta considerabil exporturile.

"Este o criza care se caracterizeaza prin scaderea drastica a consumului fapt ce va determina reducerea productiei cu 10-15%, insa sa speram sa nu se manifeste si in alte forme. Avand in vedere ca toata tara este si va fi afectata, este normal ca si in judet sa se resimta efectele", a declarat Mihai Tincu.

Potrivit acestuia exporturile vor fi influentate si de cursul valutar, insa firma care o conduce are asigurate comenzi pana in vara anului 2009 urmand ca la inceputul acestui an sa negocieze comenzile pentru toamna.   

Politicienii cauta rezolvari

Politicienii spun ca primele masuri ce trebuie luate de noul Guvern sunt cele referitoare la stimularea investitiilor prin acordarea unor facilitati fiscale. Politicienii contrazic, insa, oamenii de afaceri care solicita relaxarea normelor bancare si spun ca Romania risca sa ajunga in situatia SUA daca va permite acordarea creditelor catre populatie fara un control strict.

"In momentul de fata trebuie foarte multa prudenta in ceea ce priveste politica fiscala si e nevoie de investitii durabile pe termen mediu. Populatia ar trebui ajutata de Guvern prin acordarea de ajutoare sociale suplimentare, iar criza va fi trecuta in functie de masurile pe care le va lua Guvernul", a declarat Radu Dragus, prim-vicepresedinte PD-L. Acesta a tinut sa precizeze ca industria usoara, care este reprezentativa pentru judet, va fi afectata de criza si ar trebui facilitata crearea de noi locuri de munca.      

Falimente si numar record de someri

Primele efecte ale crizei sunt reflectate si de datele statistice. Astfel in ultimele doua luni din 2008 au fost disponibilizate 850 de persoane, iar estimarile sunt destul de sumbre. Specialistii spun ca in primavara acestui an, inca aproape 1.000 de angajati isi vor pierde locul de munca, firmele din constructii si din domeniul textil fiind nevoite sa renunte la o mare parte din salariati.

De altfel, in noiembrie 2008, numarul somerilor botosaneni a inregistrat cea mai mare crestere de anul trecut. Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca a raportat in noiembrie 4.977 de someri, cu 220 mai multi decat in luna precedenta. Si aceasta in conditiile in care de doi ani se pastra lunar un trend descrescator al numarului somerilor, doar in cazuri exceptionale fiind cresteri de maxim 20-30 de someri.

Si finantistii au raportat o crestere cu 30% a falimentelor inregistrate in primele 11 luni ale anului 2008 comparativ cu aceeasi perioada din 2007. Finantistii sunt de parere ca in acest an falimentele vor inregistra o crestere mult mai semnificativa, insa nu au putut preciza un procent aproximativ. "Estimez ca numarul falimentelor va creste in randul firmelor mici care nu vor putea trece de aceasta criza financiara", a declarat Dan Nechifor, sef al Administratiei Financiare a municipiului Botosani.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii