Alcoolul face ravagii

marți, 06 septembrie 2011, 20:36
2 MIN
 Alcoolul face ravagii

Este un lucru stiut faptul ca, in zona Romanului, alcoolul face ravagii si ca tot mai multe persoane, inclusiv tineri, au devenit dependente de consumul de alcool. Saptaminal, la Centrul de Primire Urgente din cadrul Spitalului Municipal de Urgenta Roman se prezinta peste 50 de persoane in stare avansata de ebrietate, iar multe din internarile din spital au o patologie legata de consumul de alcool.

Incepind din aceasta vara, in Roman s-a infiintat Clubul Alcoolicilor in Recuperare, care isi propune sa ajute persoanele care au probleme legate de alcool. "In ceea ce priveste numarul persoanelor dependente, nu s-a facut pina acum nici o statistica si cred ca nimeni nu poate face. In cercetarile efectuate de-a lungul timpului, s-a constatat ca persoanele dependente de alcool asistate de serviciile de sanatate reincep sa bea imediat sau la scurt timp dupa ce intrerup tratamentul si se reintorc la vechiul stil de viata. Aceasta demonstreaza ca interventia trebuie continuata si dupa spitalizare sau dupa incetarea tratamentului de dezalcolizare. Cluburile Alcoolicilor in Recuperare s-au dovedit a fi un raspuns potrivit pentru aceasta problema, dovada fiind numarul mare de cluburi care functioneaza la ora actuala in lume (numai in Italia sint aproximativ 2.500)", explica psihologul clinician Mihaela Morar.

Potrivit acesteia, ceea ce ofera Clubul persoanelor alcoolice sint tocmai stimulii necesari pentru schimbarea stilului de viata. Pe masura ce sint descoperite avantajele acestei schimbari, persoanele devin din ce in ce mai motivate pentru a schimba mai mult. "Insist asupra faptului ca schimbarea stilului de viata este esentiala pentru renuntarea la consumul de alcool si pentru mentinerea abstinentei. Printre punctele forte ale Clubului Alcoolicilor in Recuperare, subliniez promovarea relatiilor interpersonale si sprijinul reciproc intre membri; exercitarea unui efect pozitiv asupra stimei de sine, asupra motivatiei si asteptarilor privind incercarea de a renunta la consumul de alcool, in special datorita exemplului oferit de alcoolicii care au reusit mentinerea abstinentei si schimbarea pozitiva a stilului de viata; accelerarea procesului de depasire a procesului de negare. Se stie ca o persoana alcoolica are tendinta de a nu recunoaste nici fata de sine, nici fata de ceilalti, dependenta de alcool", explica psihologul clinician.

Cei cu astfel de probleme pot apela la Clubul Alcoolicilor in Recuperare din Roman, persoana de contact: Mihaela Moraru, psiholog clinician, telefon 0746 697 571; e-mail: mihaela_moraru@ymail.com . Proiectul din Roman este realizat cu sprijinul Fundatiei Serafim, al Asociatiei Cluburilor Alcoolicilor in Recuperare, al Congregatiei Don Orione si al Conngregatiei Slujitoarele Duhului Sfint.

 

Sursa: Ziarul de Roman

Comentarii