Atentie, lumina ar putea deveni foc!

joi, 21 aprilie 2011, 20:30
2 MIN
 Atentie, lumina ar putea deveni foc!

Activitatea de prevenire a incendiilor in perioada sarbatorilor pascale vizeaza doua aspecte majore: asigurarea securitatii la incendiu a lacasurilor de cult si prevenirea incendiilor la gospodariile populatiei premergator si pe timpul sarbatorilor pascale.

Premergator sarbatorilor pascale, cetatenii isi pregatesc gospodariile de sarbatoare si din pacate, in mediul rural, finalizeaza aceasta activitate prin arderea resturilor rezultate, ceea ce conduce de multe ori la incendierea gospodariilor. Prin masurile stabilite in hotarirea Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta s-a incercat reducerea numarului acestor incendii. Pentru evitarea incendiilor din gospodariile populatiei dupa Slujba de Inviere, specialistii recomanda: stingerea luminarilor si a candelelor in momentul in care nu mai pot fi supravegheate, amplasarea luminarilor aprinse in suporturi stabile, la distante de siguranta fata de materialele combustibile si in locuri in care copiii nu au acces.

Reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Neamt au verificat, in aceasta perioada, toate lacasele de cult din judet, cu atit mai mult cu cit, din cauza tipului constructiilor, a mobilierului specific, a finisajelor interioare, precum si a vechimii amenajarilor care insumeaza, uneori, decenii sau secole de la ctitorie, acestea reprezinta o mare vulnerabilitate la incendii. In perioada sarbatorilor crestinesti, cind bisericile primesc un numar sporit de credinciosi, pentru evitarea incendiilor se recomanda aducerea la cunostinta enoriasilor, de catre slujitorii bisericii, a unor reguli privind utilizarea luminarilor pe timpul slujbelor si dupa terminarea acestora, permiterea accesului credinciosilor numai in limita capacitatii bisericii si mentinerea deschisa a usilor, in mod obligatoriu, pe timpul slujbelor religioase cu public numeros, supravegherea permanenta, de o persoana special desemnata, a sobelor sau a altor mijloace de incalzit, pe timpul functionarii lor. La terminarea slujbei si a programului, in cladire trebuie stinse toate luminarile, carbunii din cadelnita, se evacueaza resturile in locuri sigure, in afara bisericii si se intrerupe alimentarea cu energie electrica. Trebuie amenajate locuri pentru depunerea luminarilor aprinse, la distanta de siguranta fata de elementele combustibile din interiorul bisericii, de preferinta in tavi metalice umplute cu nisip sau cu apa, iar din interiorul lacasului de cult trebuie scoase, inaintea inceperii slujbelor cu public numeros, a covoarelor, mochetelor, scaunelor si bancilor nefixate in pardoseala. Indiferent de cita aglomeratie este, cei care vin la slujba cu masina nu trebuie sa blocheze caile de acces pentru autospecialele de stingere ale pompierilor, in caz de incendiu. De asemenea, pe tot parcursul slujbei, copiii trebuie supravegheati in permanenta. Si, poate cel mai important, orice incindent sa fie semnalat imediat la numarul unic de urgenta 112.

 

Sursa: Ziarul de Roman

Comentarii