Doi romascani aplica inteligenta artificiala in dezvoltare

marți, 04 ianuarie 2011, 21:23
7 MIN
 Doi romascani aplica inteligenta artificiala in dezvoltare

Romascanii Stefan si Cosmin Paduraru pot fi nominalizati, oricind, la titlul de "cetatean al lumii", pe care il merita prin tenacitatea cu care isi urmeaza visul, acela de a invata continuu, de a sti tot mai mult si mai multe, de a se dezvolta in mediul academic ce nu mai are, de mult, pentru ei, doar valoare nationala. Sint sensibili la intrebarile despre patriotism, tara si poporul roman. Vorbesc cu simplitate, emotie si caldura despre ceea ce ii defineste: parinti, scoala, prieteni, amintiri, descoperiri, idealuri. Au alte repere cind se refera la munca, la studiu, la cercetare, decit in acceptiunea idealului de viata comun. Pentru ei, a invata, a cunoaste este un mod de viata.

Cosmin s-a specializat sase ani in Canada, in inteligenta artificiala. A vrut sa inteleaga ce inseamna inteligenta, cum functioneaza si cum poate furniza omului solutii utile. A absolvit la Bucuresti Facultatea de Informatica, a urmat la Egmonton un masterat in domeniu, iar de patru ani studiaza la Montreal pentru a sustine un doctorat. Peste numai un an, Cosmin Paduraru va fi doctor in evaluarea sistemelor, metoda aplicata pentru luarea deciziilor. Econometria, spune Cosmin cu toata convingerea, este stiinta pe baza careia se pot lua decizii dupa o evaluare a informatiilor ce pot conduce la concluzii despre un sistem. Proiectele de cercetare stiintifica despre care ne vorbeste sint o obisnuinta a guvernului canadian, care asigura finantari neconditionate pentru astfel de studii, libertate deplina si independenta rezolutiilor.

Cosmin are 29 de ani, dar pare un adolescent in clasa terminala de liceu, la virsta la care mai cauta, precum Don Quijote, un ideal. Al lui este studiul, permanent si de excelenta, dedicat – nici mai mult si nici mai putin – decit inteligentei artificiale. Umanist, cu ferme convingeri despre oameni si viata, a ales, ca toti oamenii alesi, o filozofie simpla, contagioasa si convingatoare, aceea a tolerantei, a recunoasterii valorii, oricum s-ar chema ea si oriunde s-ar afla. Atfel spus, nimic din ceea ce este omeneste nu-i este strain sau indiferent. De aici si generozitatea-i extrema in ceea ce priveste cunoasterea, in termeni absoluti.

La Colegiul National "Roman-Voda" a fost printre elevii cei mai buni, interesul pentru studiu fiind dezvoltat in functie de cine si cum facea obiectul de studiu mai atractiv. Profesorul Drimbe, la Matematica, sau Ciocan, la Istorie, l-au convins ca a invata si a cunoaste pot fi tinte in viata, fara ca celelalte preocupari sa-i fie straine. "Erau altii mai tocilari decit mine", spune, cu simplitate si umor, Cosmin. A acordat interes major matematicilor, informaticii, dar si Istoriei sau altor obiescte de studiu pe care le-a simtit ca il definesc, il descriu cel mai bine. Crede si acum ca una din conditiile reusitei este aceea de a-ti evalua permanent progresul.

Este de sase ani in Canada, peste un an va fi doctor in stiinte, spera sa continue cu studii post doctorale, ia in calcul noi si noi oportunitati. "Modelele de reusite la scara mica ar trebui aplicate la scara internationala, asa spun modelele matematice cind cercetam dezvoltarea. Schimbarea mentalului colectiv este o alta conditie, iar o generatie noua are aceasta sansa, ca obligatie social, daca vreti. Un exemplu in acest sens este Quebec, inchistat multi ani intr-un conservatorism care ii refuza deschiderea, dezvoltarea. Acum este cea mai liberala comunitate, din punct de vedere social, cu salturi calitative incredibile, care au ca suport mentalul colectiv al noii generatii. Tinerii capabili, cu reusite in domenii de cercetare aplicata, ar putea contribui la dezvoltarea Romaniei, prin programe finantate de stat, asa cum a facut Canada, de exemplu. Modelele de matematica aplicata ar da, cred, mai bune rezultate economice si sociale decit nanotehnologia, sa spunem. Oportunitatea si incadrarea in anumiti parametri sint conditii obligatorii  in evaluarea unui sistem", crede Cosmin Paduraru.

Despre rasplata financiara a muncii evita, cu delicatete, sa vorbeasca, reamintind dorinta si placerea sa de a invata, a sti, a cunoaste. Ca pe o parabola, ne da exemplul unui prieten informatician selectat si platit regeste de Google, ca, dupa un experiment sistematic, sa revina in domeniul cercetarii, cu mai multe satisfactii si mai putine recompense materiale. Fiind vorba despre prieteni, relatii si comunicare, viitorul doctor in inteligenta artificiala Cosmin Paduraru marturiseste ca ii place sa socializeze. Atunci cind nu lucreaza, nu citeste, nu scrie ii place sa interactioneze cu oameni deschisi, preocupati de nou, oameni proaspeti, cum spune el. Ce ne poate salva pe noi, cei de acasa? Nu da un raspuns direct, doar subliniaza ca relatiile stabile, serioase, nu ironia sau zeflemeaua, ne pot atrage increderea, pretuirea si prietenia celorlalti.

Stagiar in Parlamentul European

Stefan Paduraru este, de la prima vedere, perfect implicat si dedicat realitatii imediate. La numai 24 de ani, ÈA™i dedicat mpresia tinarulruluiimpresia tinarului implicaternaÈA›ionale a urmat un master la Londra, despre Politici ÈA™i guvernareeste in echipa celor 300 de stagiari care se specializeaza la Bruxelles in politici europene. Dupa ce a absolvit la Paris Facultatea de Stiinte Economice si Relatii Internationale, a urmat un master la Londra, despre politici si guvernare europeana. Proiectul sau este de monitorizare a votului in Parlamentul European si despre functionarea Comisiei Europene. Pina in martie 2011 este dedicat acestui studiu, functionarea institutiilor europene, modul de lucru in sectorul public fiind una din optiunile sale pentru o cariera de viitor.

"Evenimentele din ultima vreme releva latura emotionala a discursului politic, in detrimentul politicilor si strategiilor care ne pot garanta solutionarea problemei Shengen. Tocmai din aceste motive sint necesari experti, tehnicieni care au expertiza in domeniu, au capacitatea administrativa si institutionala de a aplica un singur criteriu: rezultatele studiului si demersului lor", apreciaza Stefan Paduraru.

Ca optiune personala, ar alege sa lucreze in domeniul apararii drepturilor omului, in relatie direct cu societatea civila, despre care crede ca trebuie sa fie detonatorul progresului. Are si modele dintre cei cu care lucreaza la Bruxelles, care vin cu expertiza tot din societatea civila si s-au dovedit voci argumentate in privinta drepturilor omului: Renate Weber si Cristian Preda. "Oamenii pe care i-am cunoscut eu la Paris, la Londra, la Bruxelles, au valorizat experientele cumulate, se integreaza intr-un sistem european functional, nu sint in stare de jumatati de masura, ca sa nu mai vorbim de compromisuri. Aceleasi optiuni le veti gasi, vorbind despre viitor – acolo unde si Romania merita si poate fi -, la tinerii romani care studiaza in strainatate, generosi si solidari, organizati si eficienti, membri ai Asociatiei Studentilor Romani sau ai Asociatiei Studentilor si Tinerilor Profesionisti Romani din Strainatate", adauga Stefan Paduraru.

Ce ar alege sa faca imediat pentru Romania si romani? "As pune pe primul loc accesul la resurse, apoi accesul la educatie, modernizarea scolilor publice pe aceleasi criterii de performanta ca cele din sistemul privat. Cind nu se va mai copia la examenul de bacalaureat, se vor vedea si diferentele calitative, dar si un salt in ceea ce numim constiinta sociala, colectiva, cea publica. Sansa de a aplica eficiente si corecte politici sociale este data de asigurarea bazei, a resurselor materiale si sociale", crede Stefan Paduraru.

Inertia, crede el, este cea mai grea povara, mostenire a trecutului nostru. Povesteste experienta unuia dintre prietenii sai, expert certificat in strainatate, angajat prin concurs la Ministerul Afacerilor Externe, dar eliminat pentru a fi numit cineva pe criteriul apartenentei politice. A cistigat procesul de reangajare, dar a renuntat la Romania. La polul opus, prietenul sau slovac a aplicat timp de patru ani pentru o bursa de studii in strainatate, pina ce a gasit formula de ofertare care sa corespunda si asteptarilor facultatii, nu doar competentelor sale. Altfel spus, trebuie sa dai pentru a promi.

Stefan Paduraru a ales ca tema pentru masterat una de extrema actualitate, respectiv despre solutii institutionale de integrare a rromilor. "Nu este o tema politica, in acceptiunea clasica, dar include si factorul politic. Obiectivul meu imediat este acela de a masura calitatea vietii, de a identifica si aplica solutii pentru eliminarea abuzurilor, de orice fel ar fie ele, de a-i invata si  proteja pe oameni sa nu ajunga victime ale abuzurilor", spune, cu fermitatea unui lider deja format, Stefan Paduraru. Experientele si performantele sale de studiu de pina acum ii permit sentinte pe care nu le vom auzi, din pacate, curind, de la un politician: "Viata nu este un joc in care unul cistiga si celalalt pierde. Este un sistem social perfect armonizat dupa reguli si criterii pe care este suficient sa le inveti si sa le respecti pentru ca el sa functioneze si sa ne aduca, tuturor, avantaje institutionale".

Diferiti ca formare intelectuala, comportamentala si alegere a idealurilor lor de viata, Stefan si Cosmin Paduraru sustin aceeasi teza, a valorii si competentei. Dovada ca salvarea noastra sta in mina generatiei pe care o reprezinta este si incheierea data de Cosmin dialogului despre viitor: "N-as sti sa navighez in climatul politic din Romania, dar asta nu m-ar impiedica sa colaborez, de exemplu, cu Stefan, pe un proiect de masurare a obiectivelor politice care sa vizeze viitorul Romaniei!". Atitudinea lor pozitiva vine din educatie, din schimburile culturale, din experientele intelectuale si institutionale pe care le-au parcurs. Asa se probeaza ceea ce sustinea Cosmin vorbind despre mentalul colectiv, rezumat in celebra formula: "Nu te intreba ce face tara pentru tine, intreaba-te ce faci tu pentru tara!".

 

Sursa: Ziarul de Roman

Comentarii