Munca patriotica pentru medicii de familie de la tara

luni, 20 septembrie 2010, 20:11
3 MIN
 Munca patriotica pentru medicii de familie de la tara

Este binecunoscut faptul ca sistemul sanitar romanesc este in colaps. In conditiile in care spitalele din Romania duc lipsa de personal, iar cadrele medicale aleg, din ce in ce mai des, un loc de munca bine platit in Occident, pacientii beneficiaza de ingrijiri medicale precare si se intreaba de ce platesc contributiile la asigurari de sanatate.

In mediul rural, situatia este mult mai grava. Inceputul anului scolar pune sub semnul intrebarii sanatatea elevilor, in conditiile in care notiunea de medicina scolara tinde sa devina o necunoscuta. Medicii de familie din mediul rural se pling de faptul ca, pe linga lipsa vaccinurilor, se confrunta cu lipsa de interes a autoritatilor. Daca pina acum medicina scolara era in sarcina Ministerului Sanatatii, odata cu descentralizarea sistemului sanitar, acest capitol a trecut la primarii. Primarii care, falite la rindul lor, au sporit nesiguranta prin nealocarea de fonduri.

Hei-rupismul, la putere

Recent, Directia de Sanatate Publica Neamt (DSP) a confirmat faptul ca la sectia Pediatrie din cadrul Spitalului Municipal de Urgenta Roman s-au inregistrat zece cazuri de rujeola, la copii proveniti din Roman si zona Romanului. In consecinta, medicii de familie din zona Romanului sustin ca au primit o directiva prin care se recomanda vaccinarea ROR (rujeola-oreion-rubeola) a copiilor sub un an. Unii medici de familie spun ca, sub aceasta graba, situatia nu e nici pe departe rezolvata.

"Am primit de la DSP acest ordin, prin care trebuie sa trecem la vaccinare. Problema este ca, in scoli, am avut tot timpul probleme cu vaccinurile. Imunizari conform programului calendaristic nu s-au mai facut din 2008. Acum ni se spune sa mergem in scoli si sa facem campanie de vaccinare. Noi putem sa mergem in scoli, dar nu avem nici un drept in acest sens, pentru ca nu avem temei legal. Medicina scolara a trecut in subordinea primariilor, care nu au alocat nici un ban pentru acest capitol. Ca sa pot vaccina, ar fi trebuit sa inchei un contract cu primaria, dar aceasta are bani pentru marmura de pus pe monumente si nu are pentru medicina scolara. Medicii de familie nu sint platiti pentru campaniile de vaccinari pe care trebuie sa le faca in scolile din mediul rural. Singura mea alternativa legala este sa cer Primariei sa decreteze stare de necesitate, sa decreteze mobilizarea si, atunci, voi putea face acest lucru, pentru ca se pune si problema responsabilitatii. Nu poti face un vaccin in scoala fara supraveghere, dar, in acelasi timp, trebuie sa fii si la cabinetul medicului de familie", a apreciat medicul de familie Filip Panait, din comuna Bira.

Situatia, in mare parte, este confirmata si de medicul Mihaela Covrig, presedintele Asociatiei Patronale a Medicilor de Familie si Medicina Generala Neamt. "Notiunea de medicina scolara in mediul rural nu exista. Prin ordonanta de Guvern, medicina scolara cade in sarcina medicilor de familie. La rindul lor, medicii de familie ajung la «mica intelegere» cu autoritatile locale, pentru diferite facilitati. In rest, medicii de familie nu sint platiti pentru acest capitol. In schimb, platesc amenzi daca vin controale si nu sint gasiti la cabinet. In directiile de sanatate publica exista niste persoane care nu pricep ca nu se mai pot da ordine asa cum se facea pe vremuri. Daca pina acum se mai plateau unele servicii de medicina scolara, din 2010 nu se mai aloca nici un ban. Totul e lasat la latitudinea medicilor, iar acestia isi fac treaba pentru ca, pina la urma, sintem si noi oameni. Am facut mai multe adrese catre institutii cu privire la aceasta situatie, dar nu ne-a bagat nimeni in seamna. Pina la urma, calul care trage e cel mai batut", a declarat medicul Mihaela Covrig.

 

Sursa: Ziarul de Roman

Comentarii