108 miliarde de lei vechi, cerute de la Primaria Suceava si Directia de Cultura pentru demolarea mozaicului de la ROMUPS

vineri, 09 ianuarie 2009, 19:48
3 MIN
 108 miliarde de lei vechi, cerute de la Primaria Suceava si Directia de Cultura pentru demolarea mozaicului de la ROMUPS

Societatea de gestiune colectiva a drepturilor de autor in domeniul artelor vizuale – BISARTA, in numele si pentru artistii plastici Traian Bradean si Iacob Lazar au depus la Tribunalul Suceava o actiune prin care a chemat in judecata Primaria municipiului Suceava si Directia Pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Suceava, solicitand plata sumei de 10.800.000 de lei noi – 108 miliarde de lei vechi, daune morale de la imandoua partile, care sunt facute responsabile pentru distrugerea mozaicului de pe fatada fostei societati Romups, daramata din temelii acum un an. Primul termen de judecata a fost stabilit saptamana viitoare, pe data de 13 ianuarie 2009.

Cele doua institutii sustin, prin reprezentantii lor, ca demersul societatii BISARTA nu s-a indreptat catre cine trebuia. Directia pentru Cultura Suceava, prin directorul Aurel Buzincu, sustine ca nu are calitatea procesuala, "nici activa, nici pasiva" in acest diferend. "Institutia noastra nu are nicio relatie cu mozaicul distrus. Nu am fost proprietari ori administratori ai acestuia, mozaicul cu pricina nu era opera de arta clasata ca monument istoric, nu ni s-a cerut acordul pentru demolarea suportului si nici nu trebuia sa ni se ceara, conform legii, chiar daca, la data construirii, plata pentru realizarea acestui mozaic se va fi facut prin fostul Consiliu Judetean pentru Cultura, acesta nu a fost implicat intr-o relatie de proprietate sau de administrare", a declarat Aurel Buzincu, el reamintind ca la data cand s-a demolat respectivul mozaic, a fost purtata o vie discutie in presa locala pe aceasta tema si chiar el, intr-o conferinta de presa organizata la Complexul Muzeal Bucovina, in prezenta secretarului general al Ministerului Culturii de la acea vreme a comunicat un punct de vedere.

"Am spus atunci ca prin demolarea mozaicului se incalca trei categorii de legi – legislatia privatizarii care contine prevederi ce obliga pe proprietari ori administratori sa ia masuri in cazul privatizarilor care implica opere de arta, monumente etc; legislatia drepturilor de autor, in sensul ca mozaicul  nu era monument, nu intra in responsabilitatea noastra dar a fost opera de arta, a fost comandata si platita ca opera de arta; al treilea argument a fost ca legislatia monumentelor de for public, mai precis Legea 20.2006, stabileste autoritatilor administratiei publice locale obligatii in legatura cu existenta unor astfel de monumente pe teritoriul pe care il administreaza. Repet insa, respectivul mozaic nu era clasat ca monument", a explicat Aurel Buzincu.

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a declarat, la randul sau, ca "nu a fost si nu este problema Primariei demolarea acelui mozaic" si drept urmare, structura care solicita despagubirile amintite pentru distrugerea lui trebuie sa identifice in alta parte responsabilii.

Intregul Romups a fost cumparat la un pret mai mic decat cel cerut pentru peretele cu mozaic

In octombrie 2004 la SC Romups s-a declansat procedura de faliment in conditiile in care societatea intrase in incapacitate de plata. In luna august a anului 2005, judecatorul sindic a validat licitatia organizata de catre SC ACCER LICHIDATOR pentru vinzarea activelor societatii catre firma IMOTUR SRL Suceava. Valoarea tranzactiei – 2,5 milioane de euro – 91 de miliarde de lei, o tranzactie considerata, atit de lichidator, cit si de principalul creditor – DGFP Suceava, ca una multumitoare..

La un an si patru luni de la cumpararea activelor IMOTUR SRL Suceava, societatea a facut, in 24 noiembrie 2006 "afacerea anului". Tranzactia intre  SC IMOTUR SRL si Office Development SRL Bucuresti prin SC AVRIG 35 SRL, a demonstrat ca intr-adevar defunctului Romups putrezea pe o adevarata mana cereasca.

Prin contractul de vanzare cumparare din data de 24 noiembrie 2006, SC IMOTUR SRL a vandut catre SC AVRIG 35 SRL terenul in suprafata totala de 95.330 metri patrati, situate in municipiul Suceava, strada Calea Unirii nr. 28 si 30 A si constructiile situate pe acesta.

Pretul vanzarii a fost de 9.300.000 de euro, de 3,6 ori mai mult decat platise IMOTUR cu un an si patru luni inainte. Cei de la AVRIG 35 nu au stat mult pe ganduri si in primavara anului viitor, in 2007, au purces la daramarea tuturor constructiilor situate pe terenul achizitionat, inclusiv a mozaicului – opera de arta, pentru care au fost date in judecata Primaria si Directia pentru Cultura.

 

Sursa: Obiectiv de Suceava

Comentarii