Ambitia dascalilor suceveni de a-si redobandi in instanta drepturile salariale cuvenite, o cauza a crizei salariilor din invatamantul judetean

joi, 10 martie 2011, 23:13
2 MIN
 Ambitia dascalilor suceveni de a-si redobandi in instanta drepturile salariale cuvenite, o cauza a crizei salariilor din invatamantul judetean

Presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, Simion Hancescu, a explicat cum s-a ajuns ca in judetul Suceava sa nu poata fi platite salariile angajatilor din invatamant pentru luna februarie.

Totul a plecat de la faptul ca dascalii din judet, prin intermediul liderilor sindicali, au declansat actiuni in instanta privind reincadrarea in prevederile legii 221/2008, mai repede decat in alte judete. Si sentintele definitive si irevocabile s-au dat mai repede si s-a ajuns sa se solicite deja, la jumatatea anului trecut, reincadrarea conform legii amintite. Aceasta a fost abrogata la 31 decembrie 2009 si a fost inlocuita de legea 330/2009. Aceasta stipula ca niciun salariu nu poate fi mai mic in luna ianuarie 2010 decat cel din decembrie 2009. Sindicatele sucevene au cerut in instanta sa fie recunoscut acest lucru, iar in iunie 2010, s-a obtinut sentinta definitiva care stabilea, in termeni concreti, o marire de 33,4% a salariilor angajatilor din invatamantul sucevean, membri ai sindicatelor care au introdus actiunea in instanta. Ulterior, a intervenit taierea a 25% din drepturile salariale, dar cei care au castigat drepturile amintite in instanta au ramas totusi cu  o crestere de 8%. La sfarsitul anului 2010 a fost abrogata si legea 330, care a fost inlocuita cu legea 285/2010, prin care se prevede ca salariile se indexeaza cu 15% in plus fata de luna octombrie a anului trecut.

Numai ca angajatii din invatamantul sucevean, beneficiari ai drepturilor castigate in instanta aveau deja salariul marit, lucru care nu a fost luat in calcul la stabilirea prevederilor bugetare.

Un al doilea act normativ care a afectat la nivel national salariile din invatamant este Hotararea de Guvern 1395/2010 prin care s-au diminuat costurile standard pe elev cu 22% in anul 2011 fata de 2010. Aceste costuri au stat la baza stabilirii cheltuielilor de personal. Fiecare judet din Romania a primit astfel, pentru invatamant, o suma in functie de numarul de elevi, in acest fel stabilindu-se suma necesara cheltuielilor de personal. "Cheltuielile de personal sunt mai mari in judetul Suceava fata de restul tarii in baza hotararilor judecatoresti definitive si irevocabile. S-a ajuns astfel in situatia ca banii sa nu mai ajunga. Beleaua este ca banii nu ajung oricum, indiferent daca se pun sau nu in aplicare prevederile acestor hotariri", a declarat presedintele FSLI, Simion Hancescu.

In opinia sa, "oamenii nu trebuie sa cedeze sub nicio forma, fiindca o sentinta judecatoreasca se aplica, nu se comenteaza". Hancescu nu exclude ideea ca s-ar putea ajunge la inchiderea scolilor. "Daca legea nu se respecta, alta cale nu exista. Astazi, ministrul Educatiei declara ca sunt bani pentru plata salariilor din sistemul de invatamant. Pe de alta parte, colegii de la Suceava ne transmit ca vistieriile unitatilor scolare sunt goale. Eu cred ca angajatii din sistemul de invatamant sucevean nu trebuie sa accepte umilinta la care sunt supusi in aceste zile. La nivel de FSLI vom lua o decizie privind modul in care vom aborda unitar problema la sfarsitul acestei saptamani", a declarat Simion Hancescu.

 

Sursa: Obiectiv de Suceava

Comentarii