Cine protejeaza bomba ecologica Supermag?

luni, 15 octombrie 2012, 20:32
4 MIN
 Cine protejeaza bomba ecologica Supermag?

Supermag Imperial, firma familiei lui Ioan Hantari, pentru care s-a cerut zilele trecute intrarea in procedura insolventei nu a avut niciodata autorizatie de functionare pe linie de PSI de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) Suceava. Dupa incendiul din luna ianuarie a acestui an, in care au ars mii de anvelope uzate, fumul rezultat inecand intreaga vale a Sucevei pe zeci de kilometri patrati, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Suceava a amendat societatea cu 20.000 de lei, cea mai mare sanctiune acordata in ultimii ani. Administratorul firmei a cerut ingaduinta, promitand ca in trei luni se va conforma rigorilor stabilite de lege pe line de paza si stingere a incendiilor. In luna mai a acestui an, a venit un nou control de la ISU, care a constatat ca nu au fost respectate angajamentele luate si, in consecinta, pompierii au mai aplicat o amenda, in cuantum de 15.000 de lei.

Purtatorul de cuvant al ISU Suceava, locotenent Marian Ruscan, a explicat cum a functionat relatia firmei Supermag Imperial cu ISU Suceava: "SC  Supermag Imperial a obtinut un aviz de securitate la incendiu in anul 2005, pe baza documentatiei depuse in acel moment la ISU. Constructiile care s-au facut pana la punerea in functiune a obiectivului nu au respectat masurile din documentatia initiala astfel incat nu au obtinut autorizatie PSI. Au fost sanctionati de mai multe ori cu sume mai mici dar, dupa incendiul din luna luna ianuarie 2012 firma a primit o amenda de 20.000 RON. Ulterior au prezentat un plan de rezolvare a problemelor pe linie PSI care nu a putut fi autorizat fiindca nu au fost respectate prevederile continute in acest document. In data de 8 mai a.c., Supermag Imperial a fost din nou amendata, in urma unui control al inspectorilor ISU cu suma de 15.000 RON. Nici in acest moment constructiile apartinand firmei din satul Slobozia nu au autorizatie de functionare pe linie PSI", a explicat locotenentul Marian Ruscan.

Incendiul din 6 ianuarie nu i-a impresionat pe cei de la APM, care nu au retras firmei autorizatia eliberata cu doua luni inainte

Agentia de Protectie a Mediului pare sa fi fost mai ingaduitoare cu firma familiei lui Ioan Hantari. O autorizatie de mediu, cu numarul 504, emisa in data de 4 noiembrie 2011 pentru sectia de resapare anvelope auto, colectare si reciclare produse din cauciuc apartinand SC Supermag Imperial  SRL din Slobozia, comuna Granicesti, este in vigoare si in acest moment.

Incendiul din data de  6 ianuarie a.c., in dimineata sarbatorii de Boboteaza, de la fabrica de resapat anvelope din satul Slobozia, a SC Supermag Imperial  a fost, cu siguranta, cel mai spectaculos din ultimii ani de pe raza judetului. Focul a pornit de la centrala termica a unitatii si s-a extins cuprinzand depozitul de anvelope uzate dar si sectia de productie, astfel incat, pana la interventia pompierilor militari, focul parea a fi de nestapanit. Coloana de fum, de zeci de metri in diametru, ridicata de la locul incendiului  s-a intins peste dealuri pe o distanta de peste zece kilometri, pana deasupra satelor Iacobesti, Romanesti din comuna Granicesti, Calinesti si Serbauti, fiind vizibila de la zeci de kilometri

120 de pompieri s-au luptat cu flacarile care amenintau sa produca in zona un adevarat dezastru ecologic.  Exista pericolul de explozie in intreaga fabrica, cu implicatii asupra vecinatatilor, din cauza prafului de cauciuc acumulat in sectia de productie care are interval foarte larg de explozie, precum si din cauza rezervoarelor de combustibil lichid ale centralei termice. Totodata, exista pericolul extinderii incendiului la intreaga hala de productie, care are o suprafata de aproximativ 10.000 de metri patrati, precum si la depozitul exterior de anvelope, fapt ce ar fi avut repercusiuni grave asupra mediului si vecinatatilor  – localitatile Slobozia si Milisauti, Gara Milisauti, DN 2 – E85. Focul ar fi izbucnit din cauza sistemului de alimentare al cazanului centralei termice, care prezenta scurgeri de combustibil lichid. Cu toate acestea, APM a decis sa mentina autorizatia de mediu pentru structura indurstriala de la Slobozia – Granicesti. Se pare ca secretul supravietuirii firmelor lui Hantari ar sta in protectia pe care i-a oferit-o in toti acesti ani un cunoscut senator sucevean.

504 miliarde de lei vechi, datorii recunoscute de Supermag Imperial

Toleranta structurilor de protectie a mediului sau protectia politica nu sunt insa indeajuns, in economia de piata. Asa cum am aratat la sfarsitul saptamanii trecute, SC Supermag Imperial si-a cerut singura, prin administrator, intrarea in procedura de insolventa, asumandu-si datorii totale de 504 miliarde de lei vechi. Suma este cea asumata de firma, care insa nu bate cu pretentiile BCR, care considera ca are de recuperat singura 350 de miliarde de lei vechi de la societatea patronata de familia lui Ioan Hantari, fost Lungu. Pe data de 26 octombrie a.c., cand a fost stabilit un prim termen de judecata in dosarele de insolventa conexate – cel depus de BCR la inceputul verii acestui an si cel depus de Supermag Imperial in aceasta toamna – se va stabili care sunt datoriile reale ale societatii cunoscute deja ca „bomba ecologica" de la Slobozia. (Neculai ROSCA)

Comentarii