Doua pronuntari intr-o saptamana pentru Dumitru Morhan

luni, 22 octombrie 2012, 20:06
4 MIN
 Doua pronuntari intr-o saptamana pentru Dumitru Morhan

Curtea de Apel Suceava a amanat inca odata, pentru data de 29 octombrie a.c., pronuntarea in dosarul  in care omul de afaceri sucevean Dumitru Morhan este acuzat de inselaciune si a fost condamnat la instanta de fond la sase ani de inchisoare in afaceri cu prundis. In paralel, la Inalta Curte de Casatie s-a stabilit ca in data de 2 noiembrie a.c., sa se dea pronuntarea in alt dosar de inselaciune in care este inculpat Dumitru Morhan, cel vizand un imprumut pe care acesta l-ar fi oferit defunctului presedinte al Uniunii Ucrainenilor din Romania, Stefan Tcaciuc pe cand cel dintai detinea functia de vicepresedinte al UUR.

In data de 15 octombrie a.c., Curtea de Apel Suceava a lasat in pronuntare decizia in dosarul in care omul de afaceri Dumitru Morhan, presedinte al Uniunii Democrate a Ucrainenilor din Romania si desemnat, in vara acestui an, presedinte al Uniunii Ucrainenilor din Romania, este condamnat la sase ani de inchisoare, intr-un dosar de inselaciune. Ieri s-a dispus amanarea deciziei pentru inca o saptamana. La inceputul lunii octombrie a anului trecut, Tribunalul Suceava s-a pronuntat in dosarul 6147/86/2006  in care afaceristul Dumitru Morhan a fost condamnat pentru inselaciune si complicitate improprie la evaziune fiscala  la 6 ani de inchisoare, pedeapsa cumulata si interzicerea pe o perioada de trei ani a drepturilor civile.

Tribunalul Suceava a stabilit totodata ca Dumitru Morhan, in solidar cu un anume Luca Nicusor este obligat sa plateasca suma de 2,9 miliarde de lei vechi catre SC Select 95 SRL Bucuresti si inca 620 de milioane de lei vechi cu titlu de comision catre aceeasi firma, ambele sume urmand a fi actualizate cu indicele de inflatie la care se va adauga dobanda legala, pana la data efectuarii platii.

Vreme de cinci ani, dosarul penal in care  Dumitru Morhan a fost trimis in judecata pentru inselaciune a stat oarecum in umbra. In anul 2006, procurorii nu au facut public rechizitoriul iar ulterior, dosarul a stat o lunga perioada la Curtea Constitutionala pentru ca Morhan si complicii sai au contestat constitutionalitatea legilor in baza carora au fost dati pe mana instantei. In cele din urma, Dumitru Morhan a fost trimis in judecata pentru savarsirea infractiunii de inselaciune, complicitate la participatie improprie la evaziune fiscala si instigare la fals sub semnatura privata. S-a stabilit ca in luna august a anului 2004, Morhan impreuna cu Nicusor Luca, au indus in eroare firma Select 95 SRL Bucuresti, de la care au incasat in total 3,5 miliarde de lei vechi pentru produse de balastiera dar nu a livrat nicio marfa.

La Inalta Curte de Casatie si Justitie, pe data de 19 octombrie a.c., s-a judecat a doua oara dosarul de inselaciune in care Dumitru Morhan este inculpat intr-un caz deja cunoscut. Dumitru Morhan a fost trimis in judecata la sfarsitul lunii octombrie 2009, de catre Parchetul de pe langa Tribunalul Suceava intr-un dosar in care procurorii au probat faptul ca Morhan s-a folosit de falsuri in acte si de martori mincinosi pentru a obtine de la familia defunctului presedinte al UUR, Stefan Tcaciuc, aproape 100.000 de euro, suma provenita dintr-un asa zis imprumut acordat de Morhan lui Tcaciuc ce nu a mai fost restituit.

Ani in sir, presedintele Uniunii Democrate a Ucrainenilor din Romania, Dumitru Morhan, a sustinut ca a imprumutat sume foarte mari de bani atat fostului presedinte al Uniunii Ucrainenilor din Romania (UUR) – Stefan Tcaciuc, cat si Uniunii ca atare, intr-o perioada in care dansul detinea functia de prim – vicepresedinte al acestei formatiuni politice. Dupa ce Stefan Tcaciuc a murit, Dumitru Morhan s-a indreptat impotriva vaduvei acestuia, Virginia Tcaciuc. Intr-unul dintre procese, in care Dumitru Morhan a cerut sa i se restituie suma de 97.643 de euro – provenita dintr-un imprumut initial de 80.000 de dolari ce l-ar fi oferit lui Stefan Tcaciuc in 2001, plus dobanzile aferente, instanta i-a dat dreptate si a pus-o la plata pe vaduva, in baza unor expertize care certifica faptul ca semnatura de pe contractul de imprumut a lui Stefan Tcaciuc nu este falsa iar doi martori au confirmat ca au fost de fata la oferirea imprumutului, in casa lui Dumitru Morhan. Ulterior s-a dovedit ca Dumitru Morhan ar fi folosit hartii semnate in alb de catre Stefan Tcaciuc, pentru a confectiona asa-zisele contracte de imprumut. In acest dosar, Dumitru Morhan a fost condamnat initial la sase ani de inchisoare de Tribunalul Suceava, pentru inselaciune, Curtea de Apel Suceava a confirmat sentinta Tribunalului, cauza a fost trimisa de Inalta Curte de Casatie in rejudecare la instantele sucevene care nu au modificat nimic din dispozitivul sentintei date anterior. Se asteapta si in acest caz o pronuntare, anuntata de instanta suprema pentru 2 noiembrie a.c. (Neculai ROSCA)

Comentarii