Dupa greva japoneza de vineri, profesorii vor greva generala si blocarea anului scolar

vineri, 26 martie 2010, 22:36
3 MIN
 Dupa greva japoneza de vineri, profesorii vor greva generala si blocarea anului scolar

Vineri dimineata, primele doua ore din programul elevilor s-au rezumat la discutii libere cu profesorii de la clasa, pe diferite teme, cadrele didactice fiind in greva japoneza. Prin anunturile postate la intrarea in scoala atat elevii, cat si parintii erau anuntati cu privire la greva japoneza, care s-a desfasurat in intervalul orar 07.30-09.30, respectiv 08.00-10.00, dar a fost punctata si prezenta obligatorie a elevilor la ore. 

Directorii unitatilor de invatamant au confirmat ca a fost greva japoneza, cu profesorii si elevii prezenti la clase, care au socializat, discutand pe diferite teme. Este vorba despre scolile generale nr. 9 si nr. 4 si colegiile "Stefan cel Mare", "Dimitrie Cantemir", "Petru Musat" si "Al. I. Cuza". Absente in masa nu s-au inregistrat, dupa cum afirma managerii scolari, insa cei care si-au luat libertatea de a lipsi la primele doua ore au fost trecuti absenti in cataloage, dupa cum ne-au asigurat directorii scolari.

Profesorii vor declansarea grevei generale la inceputul lunii iunie si blocarea anului scolar

"Greva s-a desfasurat in conditii normale, elevii au fost instruiti cu privire la motivele pentru care protestam si au inteles. Asteptam reactiile oficiale si, saptamana viitoare, in functie de cele discutate la nivel central, stabilim calendarul miscarilor de protest. Ne racordam la ce se intampla la nivelul Federatiei", a declarat Gheorghe Sorodoc, liderul Sindicatului "Bucovina" Radauti. Referitor la desfasurarea referendumului in randul membrilor sindicatului, Gheorghe Sorodoc a mentionat ca, dupa prima saptamana, conform rezultatelor primite pana in momentul de fata, profesorii vor greva generala in luna iunie si blocarea anului scolar.

"Toata lumea care a adus pana acum rezultatele referendumului a punctat ca profesorii sunt de acord cu greva generala, care ar urma sa fie declansata la inceputul lunii iunie, si cu blocarea anului scolar. Mai avem inca o saptamana iar dupa aceea vom centraliza datele la nivel de sindicat si vom transmite Federatiei rezultatul referendumului", a adaugat Gheorghe Sorodoc.

Liderul Sindicatului Judetean de Invatamant "Spiru Haret" Suceava, Constantin Cernica, a declarat ca in toate scolile in care profesorii sunt membri afiliati la cele doua sindicate cursurile au fost suspendate orele 08.00 si 10.00, cadrele didactice stand in salile de clasa impreuna cu elevii, insa fara sa le predea sau sa-i asculte. "Membrii sindicatului nostru vor organiza, pe 22 aprilie, o greva de avertisment de o zi, urmand ca in perioada 1-15 mai sa participe la mitingul organizat de FSLI, iar incepand cu 1 iunie vor intra in greva generala".

Sindicalistii din educatie au anuntat joi, dupa discutiile de la Guvern, ca actiunile de protest vor continua pana la declansarea grevei generale, intrucat reprezentantii Executivului continua sa trateze invatamantul "cu aceeasi aroganta si dispret", in loc sa gaseasca solutii. Secretarul general al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Liviu Pop, afirma ca discutiile de joi, de la Guvern, cu ministrii Muncii si Educatiei, nu au facut decat sa continue "dialogul surzilor", in care fiecare parte si-a sustinut punctul de vedere. "Nu avem niciun element de noutate. Saptamana viitoare vom finaliza referendumul, notele tot nu se vor trece in catalog. Este posibil ca aceasta masura sa fie mentinuta tot semestrul al doilea. Greva generala bate la usa", a declarat Liviu Pop. El a mai spus ca actiunile de protest ale cadrelor didactice nu vizeaza doar salariile, ci si mentinerea calitatii sistemului de invatamant, iar daca Guvernul va refuza sa ia masuri in acest sens, actiunile de protest vor continua pe parcursul intregului an.

 

Sursa: Obiectiv de Suceava

Comentarii