Mii de suceveni au participat la manifestarile prilejuite de Unirea Bucovinei cu Romania

vineri, 28 noiembrie 2008, 21:24
4 MIN
 Mii de suceveni au participat la manifestarile prilejuite de Unirea Bucovinei cu Romania

Pentru a marca asa cum se cuvine 90 de ani de la Unirea Bucovinei cu Romania, au fost trase salve de tun, un pluton de soldati imbracati in hine militare de la inceputul secolului trecut a marsaluit de la Gara Burdujeni pana in centrul orasului unde au fost rostite discursurile unor patrioti romani si a fost oficiata o slujba religioasa de catre IPS Pimen, dupa care a fost organizata o sedinta omagiala a Consiliului Judetean Suceava, o Hora a Unirii si un spectacol folcloric.

Implinirea a 90 de ani de la Unirea Bucovinei cu Romania a fost aniversata cu mult fast de catre autoritatile sucevene. Manifestarile au fost organizate de Consiliul Judetean Suceava, initiativa apartinandu-i sefului administratiei judetene sucevene, Gheorghe Flutur. Mai intai, consilierii judeteni si reprezentanti ai altor autoritati sucevene au vizitat locatiile unde au fost, odinioara, pichete de graniceri aflate la granita regiunii Bucovina, din localitatile Cornu Luncii, Bunesti si apoi la cel de la Centrofarm, intre Itcani si Burdujeni. Dupa acest traseu pe vechea linia de frontiera, reprezentantii autoritatilor locale si judetene s-au deplasat la Gara din Burdujeni. Acolo, Gheorghe Flutur si primarul Ion Lungu au fost intampinati, cu onoruri militare, de un pluton de soldati imbracati in haine militaresti din perioada Unirii Bucovinei cu Romania. Oficialitatile au rostit discursuri, atat in locatiile unde au fost vechi puncte de trecere ale frontierei, cat si la Gara Burdujeni. Sute de suceveni au fost prezenti la Gara Burdujeni unde au fost organziate manifestari simbolizand plecarea ostasilor romani pentru eliberarea Bucovinei. Tot in mod simbolic, in fata Garii Burdujeni a fost evocat momentul intrarii Diviziei a VIII-a a Armatei romane, conduse de generalul Iacob Zadik si care a avut misiunea de a ocupa Suceava. De asemenea, au fost aduse patru tunuri din care au fost trase salve, dupa care plutonul de soldati s-au indreptat spre Suceava, cantand unele melodii patriotice.

Tot de la Gara Burdujeni au plecat si cele patru tunuri de epoca, fiecare din aceste piese de artilerie fiind trase de cate doi cai masivi, foarte bine intretinuti. Fiecare pereche de cai era in grija unui barbat imbracat in straie populare bucovinene. Oficialitatile s-au deplasat spre Cimitirul Pacea unde au depus coroane la monumentul eroilor, au mers pe la mormintele unor personalitati importante ale Sucevei, dupa care s-au indreptat spre Palatul Administrativ – actualmente sediu al Prefecturii si Consiliului Judetean, odinioara sediul Primariei. Ferestrele cladirii erau impodobite cu crengi de brad, pe peretele din fata intrarii principale era amplasat un mes publicitar despre sarbatorirea a 90 de ani de la Unirea Bucovinei iar din turnul cu ceas al Palatului Administrativ doi barbati imbracati in straie populare suflau in buciume. Pana la sosirea plutonului de soldati romani in fata Palatului Administrativ, au fost dat citirii un istoric al evenimentelor care au determinat Unirea Bucovinei cu Romania in anul 1918. Plutonul a sosit in fata Palatului Administrativ, fiind intampinat de mai multe personalitati politice sucevene in frunte cu presedintele Consiliului Judetean, Gheorghe Flutur si cu primarul Ion Lungu. Cu acest prilej, Corul Voces Bucovinae a interpretat mai multe cantece legate de Bucovina, dar si "Salut Armatei Romane", iar un actor al Teatrului din Botosani a citit discursul rostit in urma cu 90 de ani de Filaret Dobos, care a facut parte din Corpul Voluntarilor Bucovineni, in primul razboi mondial. De mentionat ca si in fata Palatului Administrativ au fost trase salve de tun, spre incantarea celor cateva mii de suceveni care au venit sa participe la manifestarile prilejuite de Unirea Bucovinei cu tara mama. Intre timp, mocanita sosise in fata Palatului Administrativ, iar oficialitatile sucevene s-au urcat in vagoane si au mers spre esplanada din centrul orasului, unde pe o scena pe care a fost instalata o replica a pridvorului Manastirii Humorului, o clopotnita, o casa taraneasca si o iesle cu scena nasterii lui Iisus, Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, IPS Pimen Suceveanul si un sobor de preoti din care facea parte si vicarul administrativ Gheorghe Bradatan a oficiat o slujba religioasa in memoria eroilor si martirilor bucovineni. Pe o alta scena a avut loc, apoi, o sedinta solemna a deliberativului judetean, sedinta condusa de presedintele Gheorghe Flutur. Pana la scena respectiva, Gheorghe Flutur a plecat insotit fiind de IPS Pimen si de primarul Ion Lungu.

Pe scena unde a avut loc slujba religioasa a urcat, insa, artistul Grigore Lese care a cantat publicului mai multe melodii patriotice. De mentionat ca maestrul a mai sustinut, in catedrala romano-catolica St. Johanes Nepomuk, un splendid eveniment artistic intitulat "Concertul pentru Eroi si Morminte", in prezenta a circa o mie de persoane. Concertul a avut loc la ora 16, maestrul Grigore Lese fiind punctual si, respectandu-si principiile, a rugat ca in naos sa nu mai fie permisa intrarea nimanui dupa inceperea concertului. Doi barbati stateau in fata usilor de la intare si au recomandat catorva sute de persoane care voiau sa vada concertul sa urce pe scari la balcoanele catedralei. Cei mai multi dintre ei s-au conformat cerintelor maestrului Grigore Lese care, ceva mai bine de o ora, a cantat impreuna cu Doina Lavric si Zamfira Muresan melodii folclorice si patriotice, spre incantarea deplina a spectatorilor.

 

Sursa: Obiectiv de Suceava

Comentarii