Prefectul Doroftei incearca sa scape aruncand materialele de constructie degradate in ograda Guvernului

marți, 20 ianuarie 2009, 19:54
3 MIN
 Prefectul Doroftei incearca sa scape aruncand materialele de constructie degradate in ograda Guvernului

Prefectura Suceava a transmis un comunicat de presa prin care incearca sa ofere o serie de precizari privind situatia materialelor de constructii neutilizate pentru reconstructia/reabilitarea locuintelor afectate de inundatiile din luna iulie a anului trecut, care .

Conform acestuia, "in  conformitate cu prevederile Hotararii Guvernului Romaniei nr.864/2008 la nivelul judetului Suceava au fost aprobate initial pentru  a se reconstrui un numar de 197 de  locuinte si 59 sa fie reabilitate. In urma solicitarilor din teren au fost reevaluate unele situatii si s-a propus Guvernului Romaniei,  suplimentarea numarului de case ce se reconstruiesc cu inca 6 locuinte, ce au  fost aprobate prin H.G. nr. 1057/2008. Datorita unor situatii punctuale o serie de primarii au refuzat sa realizeze aceste lucrari,  astfel: Arbore – 23 locuinte; Cacica – 2 locuinte; Balcauti – 1 locuinta, Scheia – 1 locuinta, iar in comuna Satu Mare – 13 locuinte au fost realizate de Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor. Ulterior primariile Comanesti si Ulma au mai solicitat reconstruirea  a inca 9 locuinte,  respectiv 1. Data fiind acesta solicitare  s-a propus, in luna octombrie 2008, Guvernului Romaniei ca la nivelul judetului Suceava sa se realizeze un numar de 173 locuinte reconstruite, iar 76 sa fie reabilitate. Aceste propuneri au fost aprobate partial prin Hotararea de Guvern nr.1507/19.11.2008, publicata in Monitorul Oficial nr.812 la data de 04.12.2008, in conditiile in care termenul limita de predare la rosu a acestor locuinte era 01.12.2008".  In acest fel a lucrat deci guvernul pentru reconstruirea caselor distruse de inundatii – acte normative care fixeaza termene de finalizare inainte de emiterea lor. Prefectul Ovidiu Doroftei

Spune ca din motivele enuntater , nu s-au reconstruit un numar de 27 case , iar 13 au fost realizate de catre Arhiepiscopie, iar materialele de constructie au ramas din acest motiv, in depozit.

"Materialele necesare au fost achizitionate de catre Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, prin Agentia Nationala pentru Locuinte si s-au depozitat in trei locatii din judet, la solicitarea expresa a Guvernului Romaniei, pentru a eficientiza receptia si distributia acestora catre localitatile afectate. Institutia Prefectului – Judetul Suceava a facut numeroase interventii privind modul de reglementare a situatiei materialelor de constructii ramase neutilizate.

Deoarece institutiile abilitate nu au furnizat un raspuns pana la acest moment, iar conform cadrului legal Institutia Prefectului nu este abilitata sa intreprinda nici o masura privind distribuirea sau returnarea acestor materiale de constructiei, nu putem decat sa asteptam o decizie din partea acestora", concluzioneaza prefectul Ovidiu Doroftei.

Primarul comunei Arbore, Ionel Hrincescu, cel care a refuzat cele mai multe oferte venite de la guvern – reconstructia a 23 de case, a explicat de ce s-a luat la nivelul consiliului local al comunei aceasta decizie. "Hotararea de guvern a venit pentru demolarea si reconstruirea caselor distruse. Dar noi un am avut nicio casa distrusa de inundatii. Ne-am trezit ca trebuie sa ridicam 23 de case peste noapte. A venit o comisie de la Comitetul pentru Situatii de Urgenta, daca noi cu o zi inainte spuneam ca un trebuie nimic reconstruit, am aflat ca trebuie sa ridicam case. Consilierii locali un au fost de acord si de aceea un am cerut materiale de constructie", declara primarul Hrincescu, adaugand ca, daca i s-ar da mana libera, in forma legala, cu mare placere le-ar prelua fiindca ar avea ce sa faca cu ele.

Colonelul Lulcel Lulciuc, seful Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta si membru, la acea vreme, al Comitetului pentru situatii de urgenta, clarifica problema: "Responsabilitatea pentru modul in care au fost gestionate materialele de constructie a apartinut si apartine Prefecturii. Stiu ca o serie de comune au refuzat materialele de constructie, din felurite motive. La Arbore un s-au inteles consilierii intre ei. La Satu Mare casele au fost refacute de Arhiepiscopie. La Cacica oamenii nu au vrut sa se mute pe un alt amplasament. Din aceste motive nu au fost distribuite in aceste localitati materialele de constructie, care au ramas in depozite", a declarat colonelul Lucel Lulciuc.

 

Sursa: Obiectiv de Suceava

Comentarii